איך שינוי ריבית בנק ישראל משפיע עליכם

לאחרונה החלו להעלות את הריבית במדינות רבות בעולם. במאמר זה נבין מדוע מתבצעת העלאת הריבית, ונבחן איך העלאת ריבית בנק ישראל תשפיע על ההלוואות והמשכנתאות שלנו ואיך היא תשפיע על החסכונות שלנו כולל שוק ההון ומחירי הנדל"ן.

העלאת ריבית

עודכן ביולי 2024

מאז נובמבר 2018 הריבית של בנק ישראל עמדה על 0.1% וכך היתה ללא שינוי עד אפריל 2022. החל מאפריל 2022 בנק ישראל החליט להעלות את הריבית וחזר מאז על המהלך בכל מועד עדכון ריבית, עד שהגיעה ל-4.75% ובגובה זה היא נשארה עד נובמבר 2023.
בינואר 2024 הריבית ירדה לראשונה מזה תקופה ל-4.5%.
ב- 4 החלטות הריבית הבאות של 2024, שהאחרונה בהן ביולי 2024, הריבית נותרה ללא שינוי וגובהה 4.5%. זאת בעיקר בשל מלחמת חרבות ברזל שהחלה באוקטובר ומאיימת במשבר כלכלי.
ההחלטות ב-2022 להעלאת הריבית נועדו להשפיע על המשק ובעיקר מתוך כוונה למתן את האינפלציה, אך במאי 2024 האינפלציה עומדת על 2.8% - בתוך היעד שהמדינה קבעה. בנק ישראל צופה שהאינפלציה תהיה על הגבול העליון של היעד, אך מאחר והיא בתוך היעד והמלחמה הנמשכת דורשת יציבות מירבית של הכלכלה, בנק ישראל סבור שנכון לעכשיו יש להשאיר את ריבית בנק ישראל ללא שינוי. עם זאת הודעת בנק ישראל מבהירה שהוא מצפה שהממשלה תנקוט בצעדים אחראים להקטנת הגרעון והגדלת הצמיחה. .

סיבות ומטרות להעלאת הריבית

בנק ישראל החליט להוריד את הריבית בינואר ולאחר מכן להשאירה ללא שינוי בגלל כמה גורמים. מצד אחד, מדד המחירים לצרכן - בעקבות המלחמה שוק הדיור נרגע מעט, ובאופן כללי האינפלציה נמצאת בתוך היעד שנקבע. בנק ישראל רואה את המצב הכלכלי, את מצב האבטלה ומבין את הצורך ביציבות כדי לקבל החלטות כלכליות במצב העניינים הסוער, לכן בחר לא לשנות את הריבית. כרגע האינפלציה בעולם מתמתנת בצורה איטית מהצפו, השקל נחלש מול הדולר ומול האירו. אחרי ההתאוששות הקלה בחודשים הקודמים, נראה שהצמיחה נעצרת. מצד שני, בנק ישראל צופה בזהירות בנתונים, כולל האזהרות של חברות דירוג האשראי ותחזיות על התקדמות המלחמה והגירעון הצפוי, ועשוי לשנות את הריבית בהתאם לצורך.

האם צפויות עליות ריבית נוספות?

המלחמה שינתה את כל התמונה וגורמת לחוסר יציבות. כרגע לא ברור מה יהיה, ובנק ישראל לא מתחייב לכיוון מסויים, אך הנטחה היא להשאיר את הריבית ללא שינוי כדי לשמור על יציבות.

השפעת השינוי על ריבית הפריים

השינוי בריבית של בנק ישראל תשפיע גם על ריביות אחרות שצמודות אליה. ריבית הפריים צמודה לריבית של בנק ישראל, ולכן בעקבות השינוי תעלה גם ריבית הפריים. לפני השינויים, עמדה ריבית הפריים על 1.6%. באפריל 2024 ריבית הפריים עומדת על 6.0% . בהתאם לכך, עם כל עלייה נוספת של ריבית בנק ישראל שצפויה להתרחש במהלך השנה הקרובה, תהיה גם עלייה בריבית הפריים.

השפעת השינוי על לוקחי משכנתאות והלוואות

הלוואות רבות צמודות לפריים ועלייה בריבית תהפוך את ההחזרים החודשיים של הלוואות אלו ליקרים יותר. למעשה עיקר העליה בהחזרי המשכנתא הגיע בשנה האחרונה מהמסלולים צמודי המדד שקפצו. הקטנת האינפלציה צפויה להוריד או לפחות לייצב את הריביות צמודות המדד. העלאות הריבית הגדילו גם את ההחזרים על ריבית הפריים, למרות שאינם משפיעים על הקרן במסלולי הפריים, אלא רק על הריבית ונקווה שעכשיו נצפה בירידה במסלולי ריבית הפריים. תוכלו לחשב בעצמכם את העליה בהחזר החודשי בעזרת מחשבון משכנתא . מי שלקח הלוואה בריבית קבועה, לא ירגיש שינוי בהחזרים החודשיים בשלב הזה.

ההלוואה המשמעותית ביותר שלוקחים רוב האנשים היא משכנתא, וגם עליה ישפיע השינוי בריבית. אחרי שנה בה ההחזרים החודשים של לוקחי משכנתא התייקרו, יכול להיות שנראה עכשיו ירידה בריביות המשכנתא במסלולי פריים וגם במסלולים האחרים.

בשנים האחרונות אישר בנק ישראל שמסלול הפריים בתמהיל המשכנתא ירכיב עד שני שליש מהמשכנתא (להבדיל משליש שהיה עד אותו שלב). כתוצאה מכך, רוכשי דירות רבים ניצלו את ההטבה והגדילו את מסלול הפריים עד 50% (עבור יותר מכך הבנקים דורשים בדרך כלל ריבית גבוהה ולא משתלמת). עבורם, השינוי בריבית של בנק ישראל וריבית הפריים שכיום היא 6% מורגש היטב, וכך גם העליה במסלולים צמודי מדד שמרגישים את עליית מדד המחירים לצרכן בשנה האחרונה. המדד עשוי לעלות אם נראה עליות מחירים בעקבות פגיעת החות'ים בתנועת הסחורות הימיות לישראל והעליה במחיר ההובלה בעקבות כך.

לדוגמה, נכון למצב הריבית היום (בלי לקחת בחשבון את העליות הנוספות שצפויות בריבית של בנק ישראל), מי שלקח משכנתא של מיליון ש"ח לתקופה של 20 שנה, כאשר שני שליש מהמשכנתא הם במסלול של ריבית פריים, יוסיף עוד כ-80 ש"ח בחודש על מסלול הפריים לעומת החודש שעבר. אבל, משכנתא שרק שליש ממנה היא במסלול פריים, המסלול יתייקר בכ-40 ש"ח בחודש.

מעבר לתוצאה המיידית הזו, העלאת ריבית בנק ישראל היא בעלת משמעות רחבה יותר שתשפיע על כלל לוקחי המשכנתאות וההלוואות, גם כאשר הריבית מתחילה לרדת. כאשר בנק ישראל מעלה את הריבית - גם הבנקים משלמים ריבית גבוהה יותר. אם הבנקים משלמים יותר, בסופו של דבר ההוצאה הזו מתגלגלת אל הציבור. מצד שני, כאשר הריבית יורדת, הבנקים לא ממהרים לוותר על הרווח והשינוי בריבית מגיע לציבור רק באופן חלקי ובאיחור.

השפעת השינוי על המינוס בבנק

בדומה להלוואות, גם המינוס יושפע באופן ישיר מהעלאת הריבית הכללית במשק על ידי בנק ישראל. כל בנק גובה ריבית על המינוס, ריבית שבדרך כלל כוללת פריים + אחוז נוסף. מכיוון שגם במקרה הזה הסכומים שאתם משלמים לבנק מבוססים על ריבית פריים, אתם עומדים לשלם יותר גם על המינוס.

לדוגמה, אם שילמתם פריים + 6% על המינוס - לפני מאי 2022 היה מדובר על 7.6% ריבית. אחרי העלאת הריבית מדובר על 12.0%, פער שיכול להיות משמעותי יותר ככל שהמינוס גדול יותר.

השפעת השינוי על פיקדונות בבנקים

מי שיש לו פיקדונות שצמודים לריבית פריים צפוי להרוויח כאשר ריבית בנק ישראל עולה ולהיפך - להרוויח פחות כאשר היא יורדת. כאשר ריבית הפריים גבוהה יותר, גם הרווחים מהפיקדון יעלו מעט. מצד שני, בדומה להלוואות, מי שיש לו פיקדון בריבית קבועה, לא ירגיש שינוי ברווחים שלו.

הבנקים ספגו ביקורת מבנק ישראל על חוסר נכונותם להעלות את הריבית על פקדונות ולכן העלו את הריבית על פקדונות, אך לא בצורה פרופורציונית לעליית ריבית בנק ישראל, אבל מיד עם תחילת הלחימה הם הורידו שוב את הריבית על פקדונות, למרות שריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי. בניגוד להלוואות, שהן רווח עבור הבנק, פיקדון הוא כסף שהבנק משלם ולכן, אם הבנק יציע ללקוחותיו ריבית גבוהה יותר, הוא ירוויח פחות. סביר להניח שכמו בנושאים אחרים, נושא הריבית בפיקדונות חדשים הוא דבר שנתון למשא ומתן בין הלקוח לבנק.

בנק ישראל מפרסם השוואת ריביות על פקדונות שהבנקים מציעים מתוך מחשבה שהשוואה זו תגדיל את התחרות ביניהם ותשפר את הריבית על הפקדונות.

השפעת השינוי על מחירי הדירות

מחירי הדירות עלו באופן משמעותי מאוד במהלך השנה האחרונה ורבים שואלים את עצמם האם הריבית הגבוהה תגרום לירידת מחירים. התשובה היא שכנראה שלא, כי כבר בדצמבר 2023 נראתה התאוששות בתחום הדיור. הדרישה לדיור תגדל אף יותר כאשר יחל שיקום מסיבי של נזקי המלחמה והצורך בדיור לכל מי שביתו נפגע. הדרישה לדיור כבר היום גבוהה והמחסור בידיים עובדות בתחום הבניין רק יגרום למחירים לעלות אפילו יותר.

צריך לזכור שבשוק הדירות שבו הביקוש גבוה מההיצע, עליית מחירים היא כמעט בלתי נמנעת. לכן, סביר להניח שמחירי הדירות ימשיכו לעלות. במידה וכן יהיה שינוי במחירי הדירות, הוא יגיע כתוצאה מפעולות של הממשלה והגדלת ההיצע לדירות מגורים במדינה.

לסיכום, נכון לעכשיו, למרות המלחמה, יש עליה בביקושים בשוק הדיור, שמתבטאת בעליה מתמדת במחיר הדירות בחודשים האחרונים.

השפעת השינוי על הבורסה

שוק ההון ידוע בתנודתיות שלו והבורסה יכולה להיות מושפעת בקלות ממצבם הנפשי של המשקיעים בה, כך שאם עליית הריבית מבהילה את המשקיעים, הדבר ישתקף בבורסה. בדרך כלל, עליית ריבית משפיעה על הבורסה ובטווח הקצר ניתן יהיה לראות ירידות שערים. זוהי תוצאה של עליית מחירי ההלוואות, שגורמת לאנשים להפחית בלקיחת הלוואות לצורך השקעה של כסף.

בתקופת אינפלציה אנשים משנים את תמהיל ההשקעות שלהם, כך שהסיכון יתאים לתקופה. ניתן לקרוא על כך במאמר השקעות בזמן אינפלציה.

מצד שני, יש כמה נקודות שצריך לקחת בחשבון. קודם כל, הירידה צפויה לטווח הקצר ובטווח הארוך, אולי דווקא תגיע עליה והשוק יתייצב. בנוסף, שינוי הריבית בישראל לא משפיע על בורסות אחרות בעולם, ולכן המצב בהן ישאר ללא שינוי מהבחינה הזו.

השוואה והוזלה של מוצרים ושירותים פיננסים

בחר את המוצר שתרצה להוזיל

האם ניתן לשפר ריביות משכנתא?

בדיקה ראשונית ללא עלות או התחייבות

פנו ליועץ משכנתאות מנוסה ובעל תו אמון הציבור
 קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מאשר קבלת הצעות ודיוור

התנהלות פיננסית חכמה

מנהלת השקעות

השוואה והוזלה של מוצרים ושירותים פיננסים

אף פעם לא מאוחר להשוות ולהוזיל מוצרים פיננסים!

בחר את המוצר שתרצה להוזיל