10 פעולות שיגדילו את הפנסיה שלכם

מעקב אחרי קרן הפנסיה אינו עומד בראש המשימות היומיומיות של האדם מהשורה, אך מעט תשומת לב למידע המתקבל מקרן הפנסיה והשוואתו עם קרנות פנסיה אחרות והשקעת זמן קצר בשיחה עם סוכן הביטוח או יועץ פנסיה לקבלת החלטות יעילות יותר, יכולים להצמיח את החיסכון הנצבר בקרן הפנסיה.


קופת גמל להשקעה

מעודכן ל- 03/2023

כל אחד נהנה מהמחשבה שהפנסיה שלו צומחת עם השנים, ומתחושת הביטחון והידיעה שאנו עושים את הדבר הנכון עבורנו ועבור יקירינו, אך גם אם נדמה שהחיסכון מגדל את עצמו ללא התערבות, התוצאות והרווחים יהיו טובים יותר אם תעקבו אחרי החיסכון ובעת הצורך תעזרו לו עם כמה פעולות פשוטות, ובדרך כלל גם מהירות. הפסדים יכולים להיות הפיכים, אם תנקטו בפעולות הנכונות לתיקונם. למשל, מי שפרש לגמלאות בעת נפילות השווקים בזמן הקורונה ספג נזק לקצבת הפרישה שלו, אך מי שעדיין חוסכים, יכולים לבנות על התאוששות בשווקים ושיקום ההפסדים בשנים הבאות.

דרך אגב, מי שחושב שקרן הפנסיה משפיעה על חייו רק לאחר הפרישה, שוכח שהפנסיה שלו כוללת גם ביטוחים המגנים עליו ממש מתחילת החיסכון בקרן הפנסיה: ביטוח נכות המגן מפני אובדן כושר עבודה וביטוח שארים שהוא ביטוח חיים המגן על בני המשפחה של החוסך. נכון, גם אלה מחשבות שקל ונהוג להרחיק מהשגרה היומיומית, אך כאן העזרה הכספית מקרן הפנסיה יכולה להיות רלוונטית בכל יום ולא רק אי שם בעתיד ימי הפרישה.

כך או כך, מסתבר שאת חיסכון הפנסיה רצוי לטפח בעזרת החלטות נבונות לאורך שנים ולא לסמוך על מזלנו הטוב. אז מה עושים בכדי לשמור על עתודה כלכלית זו שעליה מסתמכים לאחר הפרישה לגמלאות ואף להעצים אותה?

1. תכננו מראש את הפרישה

אז איך אתם רואים את עצמכם בגיל פרישה? סביר להניח שאתם לא רואים. שאיפותיכם הנוכחיות מתרכזות בשנים הקרובות, בקידום הקריירה והגשמה עצמית. גיל 67 נראה רחוק יותר מהשמש ופחות רלוונטי ממנה לחיי היומיום.

בואו ותקדישו לפחות מעט זמן למחשבה על הנושא, כי אם הכל ילך כמו שאתם מתכננים, תגיעו אל היום בו קצבת הפנסיה תהיה אחד ממקורות ההכנסה העיקריים שלכם. חשוב להבין שכיום, לאחר השינויים שנערכו בקרנות הפנסיה, ההחלטות שתקבלו בהווה ישפיעו על גובה הקצבה בעתיד. נתחיל בעובדה שתקופת הפרישה לגמלאות מושפעת מהעליה בתוחלת החיים ויכולה להמשך 20 שנה ויותר, בהן החיסכון אמור להספיק. נוסיף לכך את הפרישה המוקדמת של עובדים רבים, חלקם מכורח הנסיבות, וגם את רמת החיים הגבוהה שכל אחד מעוניין לקיים ולשמור גם לאחר הפרישה, ונבין שיש צורך לחסוך סכום משמעותי. אנחנו מדברים על תקופה שהאורך שלה דומה לתקופה מיום הלידה שלכם ועד השחרור מהצבא. כמה כסף והוצאות נדרשו לגדל אתכם? כיום פרישה מהווה דרך חדשה, עם שאיפה לפתיחת אופקים והגשמת תוכניות וחלומות אליהם לא התפניתם קודם. מה עושים בפנסיה? למעשה, די הרבה. יהיו שיעדיפו לבלות עם הנכדים ולעזור למשפחה, אחרים ירצו להקים עסק חדש או לפתח תחביבים מעניינים, או לצאת לטיולים בעולם, דבר אחד בטוח לכל התוכניות צריך כסף.

לכן, את היציאה לגיל הפרישה ראוי לתכנן מוקדם ככל האפשר, ממש בתחילת הקריירה כשכירים או עצמאים. איך תוכלו להעריך את הצרכים והיכולות שלכם, עשרות שנים קדימה? התשובה היא שאי אפשר, אבל גם אין בכך צורך. העלויות העיקריות ברורות ולא שונות בהרבה מהנוכחיות, לצידן תרצו להשאיר מספיק להנאה מהחיים הטובים ולמקרים בלתי צפויים מראש.

ישנן כמה נקודות חשובות שעליהן כדאי לשים דגש כבר עכשיו והן עוסקות בתכנון מראש של הפרישה לגמלאות: גיל הפרישה, סכום קצבה מינימלי שיאפשר לכם לחיות בכבוד, שניהם תלויים בגובה החיסכון. גובה החיסכון מושפע מהסכומים שאתם מפקידים כיום מידי חודש ומהתשואות השנתיות המתקבלות במסלול ההשקעה וקרן הפנסיה שבחרתם, מהרווחים יש לקזז את תשלום דמי הניהול (יש עוד גורמים המשפיעים על גובה הקצבה, על חלקם קל יותר להשפיע ועל חלקם לא. תוכלו לקרוא על כולם במאמר "מה זו קרן פנסיה ומה היא נותנת לחוסך"). כל אלה אינם גזירה שאי אפשר לשנות, ויש לכם את הכח לשנות ולשפר אותם.

יותר ויותר אנשים בוחרים להעזר ביועץ פנסיוני המסוגל להפוך את סיפור החיים והציפיות לעתיד לסכומים הנדרשים להגשמתו ולאפיקי השקעה שיסייעו בהשגת הסכום. סימולטור פנסיה וכן מחשבון פרישה מעבודה, יבנו לכם תסריטי פרישה על פי גיל נוכחי, גיל פרישה, סכום צבירה, הפקדות, תשואות ומשיכות קבועות.

2. מפחיתים את דמי הניהול של קרן הפנסיה

קשה לחשוב ברצינות על דמי ניהול, שכן נהוג להתייחס אליהם כ"כסף קטן" שמהווה הוצאה הכרחית. חשוב לדעת שלא מדובר בכסף קטן כלל, אלא בסכומים המשפיעים על ההון הנצבר באופן משמעותי. כל חלקיק אחוז מתורגם למאות שקלים (לפחות) בשנה, ולאלפים במשך כל שנות החיסכון. אז מה עושים? "שופינג" בין קרנות הפנסיה יכול לשפר את דמי הניהול והמשמעות היא סכום יפה שישאר בחיסכון ולא יועבר לכיסי החברה המנהלת. אם בקרן פנסיה יתרשמו שאתם רציניים בעניין הפחתת עלויות, ולא תהססו לעבור לקרן פנסיה שדמי הניהול שלה נמוכים יותר, הפלא יתרחש, דמי הניהול ירדו וחשבון החיסכון שלכם ירוויח מכך. ככל שיש לכם יותר כסף מנוהל בקרן הפנסיה, היא תהיה מעוניינת שתשארו אצלה, ועשויה להתגמש יותר בשאלת דמי הניהול. בהקשר זה חשוב לדעת שכל הנחה שניתנה לכם - תקפה ל-5 שנים. גם אם היא ניתנה מטעם מקום העבודה הקודם שלכם ועזבתם אותו לטובת מקום אחר. הנחות שקיבלתם על דמי ניהול יכולות לשמש כטיעון טוב כאשר תרצו לעבור לקרן פנסיה אחרת, אך רק בתנאי שתקטין את דמי הניהול שהיא דורשת.

אף פעם אל תפסיקו את ההפקדות לקרן פנסיה. כשכירים המעסיק מבצע עבורכם את ההפקדות לקרן פנסיה, כעצמאים אתם אחראים על ההפקדות, אבל יש נקודות מפנה בהן ההפקדות נעצרות. שכירים יגלו שההפקדות נפסקו עם היציאה לחל"ת או עזיבת מקום עבודה (וגם יציאה לחופשת לידה ארוכה). עצמאים עשויים להימנע מהפקדות כשהעסק נקלע לקשיים. אולי לא ידעתם, אבל הפסקת ההפקדות לקרן פנסיה והעברתכם למעמד עמית "לא פעיל" עולה לכם יותר. כשאתם מפסיקים להפקיד לקרן פנסיה יש 5 חודשים בהם הכיסוי נמשך אוטומטית ודמי הניהול משולמים מתוך החיסכון שנצבר עבורכם, אך לאחר מכן, אם לא הסדרתם את ההפקדות עם קרן הפנסיה, תהפכו לעמית "לא פעיל" שמשמעותו היא: א. הגדלת דמי הניהול למקסימום והם יגבו מהחיסכון שלכם (ולא כדאי לכם למשוך את הכסף מהקרן, אלא אם אתם ממש רוצים לשמח את רשויות המס בתשלום מס גבוה). ב. החיסכון לא יגדל, כי אין הפקדות. ג. הכיסוי הביטוחי נפסק. ד. הוותק שלכם ותקופת האכשרה נמחקים וביום בו תרצו להפקיד שוב תצטרכו להתחיל אותם מחדש וגם להתמקח מחדש על הורדת דמי הניהול ושאר ההנחות שהשגתם בעבר בזכות מקום העבודה או בזכות יכולת השכנוע שלכם. בקיצור - כדי לשמור על כל הזכויות בקרן ועל ההנחות בדמי הניהול חשוב מאד להגיע להסדר תשלום עם קרן הפנסיה. זה יכול להיות "הסדר ריסק" השומר על זכויות הביטוח והוותק (אך לא מגדיל את הוותק והחיסכון) תמורת דמי ניהול מופחתים או המשך מלא של ההפקדות באופן עצמאי תוך שמירה על מלוא הזכויות. בכל מקרה כדאי להימנע מהגעה למצב של "עמית לא פעיל".:

שימו לב שאתם משלמים שני סוגים של דמי ניהול: 1. דמי ניהול על הפקדה - מכל הפקדה חודשית נלקח סכום מסויים כדמי ניהול. 2. דמי ניהול על הנכסים, שהם אחוז מסויים מכל הכסף שנצבר לזכותכם בשנה האחרונה. מדינת ישראל מפרסמת נתוני תשואות ודמי ניהול עבור כל קרנות הפנסיה אותם תוכלו לראות ולמיין בדף השוואת קרנות פנסיה. תוכלו למיין את הטבלה לפי גובה כל אחד מסוגי דמי הניהול.

לאיזה דמי ניהול אתם שואפים? לדמי ניהול ממוצעים ומטה. ממש חבל לשלם יותר מזה.

בתחילת 2022 עלות ממוצעת של דמי ניהול על הפקדות היתה 1.81% ודמי ניהול על צבירה מהנכסים היו 0.181%. הירידה החזקה בדמי ניהול קרנות הפנסיה נובעת מהרפורמה של קרן פנסיה ברירת מחדל ומזכיה של בתי השקעות מובילים במכרז של משרד האוצר לקרנות פנסיה ברירת מחדל.

אם גיליתם שאתם משלמים דמי ניהול גבוהים (או גבוהים מהממוצע), וקרן הפנסיה אינה מוכנה להפחית את דמי הניהול, פנו למשווק פנסיוני אמין שימצא לכם קרן פנסיה בתנאים טובים יותר.

כדאי לדעת שאין בעיה להעביר את קרן הפנסיה לחברה אחרת או בית השקעות אחר תוך שמירה מלאה של הסכומים, הוותק והזכויות שכבר צברתם.

3. מנצלים הטבות מס לפנסיה ולקופת גמל

כאשר מתחילים את גיל העבודה וחוסכים, יש קושי רב להפנות כספים לחיסכון פנסיוני שאת פירותיו רואים עוד שנים רבות. עם זאת, לרוב עם השנים ההכנסות גדלות ואיתן גדל הסכום המועבר מהמשכורת למס הכנסה. גם האזרח הנאמן ביותר יעדיף לשמור את הכסף שהרוויח ולא להעשיר את קופת המדינה, ואחת הדרכים הקלות והפשוטות לבצע זאת היא ניצול הטבות המס על הפקדות לקרן פנסיה עד לתקרת ההפקדה המותרת. שכירים - מומלץ שתדונו עם המעסיק, במסגרת מו"מ בקבלה לעבודה או בדיוני שכר, להגדיל את חלקו של השכר המבוטח ממנו מפרישים לפנסיה. על תקרות הפקדה לקרן פנסיה תוכלו לקרוא במאמר "תקרת הפקדה לקרן פנסיה לעצמאים ושכירים".

אם אין די בכך ואתם מעוניינים להנות ממלוא הטבות המס שהמדינה נותנת לאזרחיה, ניתן להפקיד גם לקופות גמל, ולקרן השתלמות, עד לניצול מלא של תקרת ההפקדה בכולם.

4. סודות הדוח השנתי של קרן פנסיה ומעקב תשואות

מנהלי קרנות מעדיפים לקוחות אדישים ושותקים, כאלה שלא יתלוננו או יעבירו את כספם לקרן פנסיה אחרת. במיוחד נכון הדבר בתקופות בהן הקרן אינה משגשגת מסיבה זו או אחרת. זו סיבה מצויינת לבדוק את דוחות הפנסיה השנתיים הנשלחים אליכם. כיום דוחות קרן הפנסיה ברורים יותר משזכרתם ומציגים דוגמאות, עלויות ממוצעות ושאר הסברים שיקלו על קריאתם והבנתם. שמרו את האצבע על הדופק והשוו ביצועים בין קרן הפנסיה שלכם למתחרותיה וזאת לאורך שנים (לפחות 5 שנים ואפשר גם יותר). אז מה בודקים?

  • תשואות בתיק:רווחים בקרן הפנסיה יכולים לשמח ביותר ואילו הפסדים עלולים להלחיץ. אין טעם להסיק מסקנות משורת הרווח (או ההפסד) של שנה אחת בלבד, אלא לראות את התמונה הגדולה המתקבלת מנקודת מבט של 5 שנים, לפחות. את מצב התשואות בתיק שלכם מומלץ להשוות עם תשואות של קרנות פנסיה אחרות ולדעת האם קרן הפנסיה שלכם מנהלת את הכסף בצורה יעילה.
  • דמי ניהול: כשאתם בודקים דמי ניהול חפשו תשובה לשאלות הבאות: א. האם אתם משלמים את הסכום עליו סיכמתם עם בית ההשקעות, או שבטעות גובים מכם יותר. טעויות כאלה קורות מידי פעם.
    ב. האם אתם משלמים דמי ניהול גבוהים מהממוצע שגובה קרן הפנסיה שלכם?
    ג. האם דמי הניהול בקרן הפנסיה שלכם גבוהים יותר מהממוצע הארצי?
    אם עניתם בחיוב על שאלה אחת או יותר, צרו קשר עם בית ההשקעות ונסו להפחית את דמי הניהול. דמי ניהול הם חשובים ומשפיעים על החיסכון ואתם משלמים אותם במלואם גם כאשר קרן הפנסיה מפסידה. אך לפני שמחליטים לעבור לקרן אחרת, חשוב לבדוק את התשואות ואת הרווח השנתי בחשבון. אם קרן הפנסיה מפסידה לאורך זמן, גם דמי ניהול נמוכים לא יצילו את החיסכון. חפשו קרן פנסיה המציגה איזון טוב בין תשואות גבוהות ודמי ניהול נמוכים.
  • בדיקת הפקדות חודשיות: נושא זה חשוב בעיקר לשכירים המפקידים לפנסיה מידי חודש. לעיתים קורות טעויות והפקדות לא מבוצעות כראוי. טעויות כאלה עלולות לקרות תמיד, אך נפוצות יותר אם עברתם קרן פנסיה או עדכנתם גובה הפקדה והמעביד לא עדכן את רשומותיו. ודאו שהיתה הפקדה בכל חודש בו עבדתם וכי סכום ההפקדה זהה לסכום הכתוב בתלוש השכר.
  • מסלולי ביטוח: הכיסוי הביטוחי מתחלק בין ביטוח נכות וביטוח שאירים. וודאו שמסלול הביטוח הרשום אכן תואם את המצב המשפחתי שלכם ומגן עליכם ועל בני המשפחה באופן אופטימלי. אתם משלמים דמי ניהול על כל אחד מסוגי הביטוח, וחבל לשלם על ביטוח מיותר.
  • מסלולי השקעה: בדיקת מסלולי השקעה תבחן את רמת הסיכון אליה אתם נחשפים, לצד תשואות. נוטלי הסיכונים יעדיפו מסלולים מנייתיים, בעוד מעדיפי הגישה הסולידית יבחרו במסלולים עם ריבוי אג"ח וצמודי מדד. שינוי מסלולים יעשה ישירות מול קרן הפנסיה, לעיתים קרובות באמצעות האיזור האישי באתר הקרן או באמצעות סוכן הביטוח. החל מ-2016 מי שמצטרף לקרן פנסיה ואינו בוחר מסלול, משוייך אוטומטית למסלול תלוי גיל המתאים לו ושמתעדכן אוטומטית, עם התקדמות גילו, למסלול תלוי גיל חדש ובעל סיכון נמוך יותר. מסלול תלוי גיל פתוח גם בפני מי שהצטרף לקרן פנסיה לפני השינוי ומעוניין לעבור למסלול זה. בדף השוואת קרנות פנסיה תוכלו לבדוק תשואות ממוצעות במסלולי ההשקעה השונים ולהחליט האם כדאי להשאר במסלול ההשקעה שלכם או להחליפו.

5. מתאימים ביטוח בקרן הפנסיה למציאות משתנה

מרגע שמתחילים להפקיד לקרן פנסיה נהנים גם מכיסוי ביטוחי עבור אובדן כושר עבודה וכן ביטוח שאירים למקרה של פטירת המבוטח בגיל העבודה. כמה כספים נקבל במקרה של אובדן כושר עבודה? כמה תקבל המשפחה במקרה של פטירה בגיל העבודה? הכל תלוי במסלול הביטוח ובאחוזי הכיסוי שהוא מספק לביטוח נכות וביטוח שאירים. הסבר מלא תמצאו במאמר "מהי קרן פנסיה" בחלק העוסק במסלולי ביטוח.

התאימו את הכיסוי הביטוחי למצב המשפחתי הנוכחי.

יש בני משפחה התלויים בכם? אתם יכולים להגדיל את ביטוח שאירים על חשבון ביטוח אבדן כושר עבודה. מצד שני, אם אין מי שתלוי בכם בטלו את ביטוח שאירים (הביטול תקף לשנתיים ולאחר מכן יש לחדשו).

קיימים אירועי מפתח בהם כדאי לזכור לעדכן את הכיסוי הביטוחי כשמתווספים אנשים התלויים בכם, או כשכבר אין מי שתלוי בכם, למשל: נישואין, גירושין, לידת ילדים וכן הגעת הילדים לעצמאות כלכלית.

6. עדכון מסלול השקעה בקרן הפנסיה

אתם נמצאים בקרן פנסיה מנוהלת היטב ומשלמים דמי ניהול סבירים, אך עדיין לא מרוצים מהתשואות? תוכלו לבדוק מסלולי השקעה אחרים שקרן הפנסיה מציעה ואת התשואות עליהם.

כל הסכומים שמופקדים בקרן הפנסיה מושקעים בהתאם למסלול ההשקעה שבחרתם. מי שלא בוחר מסלול מועבר אוטומטית למסלול ברירת מחדל. עד 2016 מסלול זה היה מסלול "כללי" המכיל מניות ואג"ח. מ- 2016 מועברים למסלול תלוי גיל. מסלולי הגיל הם "עד גיל 50" המכילים עד 46% מניות, "גיל 50-60" המכיל כ-34% מניות ומסלול "גיל 60 ומעלה" המכיל עד 22% מניות. כאשר עוברים מקבוצת גיל אחת לאחרת, מועברים אוטומטית למסלול המתאים לה.

תוכלו לשנות מסלול השקעה לפי רצונכם (ולפי המסלולים הפתוחים למעבר שקרן הפנסיה מציעה. קיימים גם מסלולים סגורים ומי שעובר מהם לא יוכל לחזור אליהם לאחר מכן), לפי מידת הסיכון שאתם מוכנים לקבל כשאתם משקיעים ולפי הבנתכם בתנודות שוק ההון. שם המשחק בהשקעות הוא "ניהול סיכונים". איך ננהל סיכונים נכון? קבלו את האלמנטים שישפיעו על ההחלטה:

משך החיסכון- חיסכון הנמשך 30-40 שנה אינו זהה לחיסכון המסתיים עוד 5 שנים. ככל שמועד הפדיון רחוק, כך אפשר לקחת סיכונים רבים יותר, כי לטווח הארוך התשואות בדרך כלל גוברות על ההפסדים והסיכון משתלם. לעומת זאת, מי שפורש עוד שנתיים ויזדקק לקצבה מקרן פנסיה, צריך להיות זהיר יותר ולשמור על הסכום הצבור ללא סיכונים מיותרים.

הסכום שנחסך ככל שהסכום גבוה יותר, תנודות שוק ההון ישפיעו עליו יותר. כלומר, הפסד עמוק יותר לצד תשואה גבוהה יותר.

מתאימים את התיק לרמת הסיכון בשוק ההון מי שיודע כי יפרוש לגמלאות בתקופה הקרובה, מומלץ לו לעבור למסלולים מעוטי סיכון, ואם רואים באופק אינפלציה דוהרת או משבר כלכלי אחר, מומלץ להתיעץ עם מומחה כדי להתאים את מסלול ההשקעה לסיכון וגם לתזמן את מועד הפרישה מהעבודה למועד בו הפנסיה צפויה להתאושש. מי שצפויות לו יותר מ- 5 שנים עד הפנסיה יכול להחליט כל אחד לפי קור רוחו ונטייתו אם להמשיך במסלולים עם סיכון בינוני גבוה מתוך מטרה להחזיר את ההפסדים, או לדבוק במסלולים פחות מסוכנים.

כאמור, ניתן לעבור לקרן פנסיה היודעת להתנהל טוב יותר ושתראה התמודדות יפה עם השוק גם בימי משבר, או להעביר את כל הכסף למסלול הרצוי לכם. בחלק גדול מקרנות הפנסיה תוכלו לבחור מסלול השקעה אחר בקלות דרך האיזור האישי באתר האינטרנט. מעבר בין מסלולים ומעבר מקרן פנסיה אחת לאחרת שניהם קלים לביצוע, בדרך כלל מהירים ואינם כרוכים במסים או קנסות.

7. לא מושכים פיצויי פיטורין לפני הפרישה לגמלאות

כספים שהופקדו לצורך פיצויי פיטורין מהווים חלק משמעותי מהחיסכון הפנסיוני ולמרות הפיתוי הרב, עדיף להשאיר אותם כחלק מהפנסיה וליהנות מקצבת פנסיה גבוהה יותר. כמה יותר? מרכיב הפיצויים בפנסיה עומד על 32% עד 40% אחוזים מהחיסכון. לדוגמא, ניקח אדם ששמר על כספי הפיצויים בקרן הפנסיה ובזכותם זכאי לקצבה בסך 15,000 ש"ח מידי חודש. אם אותו אדם היה פודה אותם מוקדם הוא היה משלם עליהם מס גבוה וגם מקטין את הקצבה החודשית לסך של 9,000 או 10,000 ש"ח. כלומר הוא איבד את הזכאות ל- 6,000 ש"ח נוספים מידי חודש. בנוסף הוא מאבד פטור ממס שהמדינה נותנת על 35% מכספי פיצויי הפיטורין, כך שעל סכום הקצבה שקיבל יהיה מס גבוה יותר. לעתים אין ברירה וחייבים את הכסף, אך במצב זה עדיף לקבל הלוואה מקרן הפנסיה או קופת גמל, שהן הלוואות בריבית טובה, ולא לפדות אותה. משיכת פיצויי פיטורין כרוכה בהגדלת המס שתשלמו כאשר תקבלו קצבה, פוגעת בגובה הכיסוי הביטוחי וגם פוגעת בגובה קצבת הפרישה.

בקיצור, בשביל לפדות את כספי הפיצויים לאחר פיטורין, צריך סיבה טובה מאד, כמו צורך מיידי בכסף, וחוסר יכולת למצוא מקור מימון אחר או הלוואה לגיטימית אחרת.

8. ביצוע תיאום מס מידי שנה החל מגיל פרישה (גם למי שעוד לא פרש)

תיאום מס הוא הדרך להימנע מתשלום מס לפי מדרגת המס הגבוהה ביותר. תזדקקו לו בכל מצב בו יש לכם כמה מקורות הכנסה, כמו מספר קצבאות או במצב שבו החלטתם להמשיך לעבוד במקביל לקבלת קצבת פנסיה. שכירים יכולים לבקש שאת תיאום המס יעשה מדור שכר בחברה בה הם עובדים. כל אחד יכול לפנות לרואה חשבון שיבצע תיאום מס, או לטפל בכך בעצמו. המדינה מאפשרת לכם לערוך תיאום מס ללא צורך לצאת מהבית, בעזרת שירות "עריכת תיאום מס באינטרנט" באתר הממשלתי. אם אתם רוצים עוד מידע, המדינה מציעה גם מדריך לתיאום מס המסביר איך להגיש ואיזה מסמכים לצרף. ביצוע תאום מס חוסך לכם מס מיותר, בנוסף מומלץ להגיש דוח שנתי למס הכנסה מידי שנה, כך אם תיאום המס לא נעשה כהלכה או לא נעשה בכלל, תקבלו החזר מס בכל זאת.

9. מתזמנים את גיל הפרישה לגמלאות

לפרישה מעבודה יש השלכות רבות על החיים ושגרת היומיום. אם אתם אוהבים את עבודתכם, נהנים לקום בבוקר ובאופן כללי העבודה היא גורם חיובי בחיים, עדיף להישאר במקום אליו אתם מרגישים שייכות.

אם מסתכלים על פרישה בהיבט הכספי, יש שיקולים אחרים לגמרי. באופן כללי ניתן לומר שמשמעות פרישה מוקדמת היא שתזדקקו ליותר קצבאות (כי תתחילו לקבל קצבה מספר שנים לפני גיל הפרישה הרשמי) ולכן כל קצבה תהיה נמוכה יותר. מצד שני, ככל שפורשים יותר מוקדם ומקבלים קצבאות יותר מוקדם, הכסף שחסכתם כל השנים מתחיל לזרום אליכם ולשימושכם ולא נשאר בידי קרן הפנסיה או מועבר ליורשים. אך יש עוד שיקולים פיננסים המשפיעים על ההחלטה לפרוש: הגיל ממנו אתם זכאים להטבות מס על קצבת הפנסיה, הגיל ממנו אתם זכאים לקצבת זקנה מביטוח לאומי. האם אתם ממשיכים לעבוד לאחר הפרישה ומה גובה המשכורת. האם יש לכם הכנסות אחרות מהן אתם חיים. לעתים השיקולים אינם קשורים אישית אליכם: אם הרבה מחברי הקרן הפנסיה פורשים באותה נקודת זמן, או מקבלים ממנה כסף יש בכך להשפיע על גובה הקצבה של כל עמית שזכאי לתשלום. בזמן משבר כלכלי כמו שנגרם מהקורונה, חשוב לתזמן את מועד הפרישה כי פרישה בתוך תקופת המשבר תמנע את היכולת לתקן ההפסדים שנגרמו לחסכון שלכם (כי ניהול הקרן לחוסך שפרש נעשה באופן שמרני ביותר שנועד לשמור על הקיים ולאו דווקא למיקסום תשואות) ואולי דחיית הפרישה תאפשר לחיסכון להתאושש. בקצרה, השיקולים שיש לבחון הם באיזה מועד גובה הסכום החודשי שתקבלו לאחר הפרישה לגמלאות יהיה מקסימלי וגובה המיסוי עליו מינימלי.
כמה פרטים חשובים על גיל הפרישה: ניתן לצאת לפרישה מוקדמת החל מגיל 60, כך שמשנה זו תכנוני פרישה יכולים להיות רלוונטים מתמיד. מגיל זה גם מתחילות הטבות המס של תיקון 190 בקופות גמל, ולכן זהו גיל רלוונטי במיוחד לבחון את החסכונות וההשקעות ולראות איך לשנות כדי לנצל את מירב ההטבות. גיל הפרישה הרשמי כיום הוא 67 שנים לגברים ו-62 לנשים, שגיל הפרישה שלהן עתיד לעלות בהדרגה בשנים הבאות. בגיל 67 המעסיק יכול להחליט כי העובד יפרוש, אך אם ברצון המעסיק והעובד להמשיך לעבוד, העובד יכול המשיך לעבוד בהתאם ליכולתו.
יועץ פנסיוני יכול לעזור בתיאומי מס וחישוב הגיל והתקופה האופטימלים לפרישה כך שתקבלו את מירב הקצבה. מומלץ להתייעץ עם מומחה לפני הפרישה, כי לאחר קבלת הקצבה הראשונה לא ניתן לשנות את ההחלטות שקיבלתם ואת מסלולי הפרישה שבחרתם ולתקן טעויות שאולי נעשו .

כך תוכלו להפנות את כספכם למימוש תכניות מעניינות לשנים רבות קדימה ולנצל אותו עבורכם, בלי שיעלם לבלי שוב במנגנון המורכב של המערכת.

10. קיבוע זכויות בעזרת יועץ פנסיוני לקבלת המקסימום מהפנסיה

מסתבר שישראלים רבים אינם מודעים ליתרונות מיסוי שונים המוצעים להם בהגיעם לגיל פרישה. החל מ- 2012 ניתן לקבל פטור ממס הכנסה על סכום בן מאות אלפי שקלים מתוך קרן הפנסיה. לשם כך צריך למלא, כאשר מגיעים לגיל הפרישה הרשמי, טופס 161ד העוסק בבקשה לקיבוע זכויות לפי פקודת מס הכנסה.

החלק בקצבה הפטור ממס הולך וגדל במשך השנים עד שיושלמו כל הפעימות.

  • 2012 עד 2015- 43.5% מהקצבה פטור ממס.
  • 2016 עד 2019 - 49% מהקצבה פטור ממס.
  • 2020 עד 2025 אפשר לקבל פטור ממס יפה של 52%.
  • 2025 ואילך תקבלו פטור על 67% מהקצבה.

איך זה עובד? הפנסיה ניתנת כקצבה, אך מי שצבר סכום ממנו אפשר למשוך קצבה חודשית מינימלית (שסכומה משתנה מעט מידי שנה, אך נעה סביב 4,500 ש"ח לחודש) יוכל למשוך את שאר הכסף בסכום אחד. הפטור ממס ינתן גם על הסכום החד פעמי וגם על הקצבה. הסכומים משתנים מעט מידי שנה. לדוגמא: בשנת 2023 משכתם כסכום הוני חד פעמי 300,000 ש"ח פטור ממס הכנסה ועדיין אתם זכאים לקבל פטור בסך 553,632 ש"ח שירד מהקצבאות העתידיות שלכם. הסבר מפורט תמצאו במאמר "קיבוע זכויות– הדרך לקבל יותר כסף בפנסיה".

ברור שכדאי מאד לנצל את הפטור הזה ופטורים נוספים הניתנים לפורשים. כדי להבין את מלוא הזכויות ואיך לחלק את הפטור כדי לנצלו בצורה הטובה ביותר, רצוי להתייעץ עם יועץ פנסיוני.

אם הגעתם לגיל פרישה או פרשתם לגמלאות ולא מילאתם את הטופס, עדיין לא מאוחר. ניתן למלא אותו ולקבל את הזכויות עד 6 שנים אחורה.

אם פרשתם לפני שנת 2012 בה החלו זכויות אלה פנו ליועץ פנסיוני שיבדוק את זכויותיכם ואיזה הטבות מס תוכלו לקבל.

תיקון 190- שהוא התיקון האחראי לפטורים האלה, מכיל עוד הטבות מהן תוכלו להנות החל מגיל 60, כמו להעביר את כספי קופת גמל לקרן פנסיה ולקבלם כקצבה פטורה ממס הכנסה או למשוך אותם כסכום הוני נזיל ללא קנסות ובמס רווח הון מופחת של 15%. תיקון 190 יכול להתברר כשימושי מאד וכדאי להכיר את הזכויות שבו. חשוב לשים לב שהטבת המס בתיקון 190 מאבדת מערכה בתקופות אינפלציה, וכדאי לדחות את משיכת הכספים לתקופה בה ניתן לנצל את הטבת המס. גם דמי הניהול לחוסכים בגיל פרישה הם נמוכים יותר.

סיכום

אם בוחנים את רשימת הפעולות רואים שהיא מתחלקת בין שלבי החיים השונים. בתקופת חיי העבודה והקריירה נדרשת בעיקר עירנות ומודעות להתנהלות קרן הפנסיה ושאר החסכונות ליום פרישה: לוודא כי דמי הניהול נמוכים, כי הכיסוי הביטוחי מותאם, שהחיסכון צובר תשואות ולא הפסדים, לא למשוך כספים המיועדים לפנסיה ולחסוך כסף ככל שאפשרי, כשמעבר לסכומי הטבות המס ניתן לחסוך לא רק בחיסכון פנסיוני. אלה בעיקר פעולות מעקב, והתייחסות אקטיבית יותר נדרשת רק אם תרצו לשפר או לעדכן את החיסכון. באופן כללי רצוי להתייחס לתקופת הפנסיה כמשהו שאכן יגיע ביום מן הימים וכדאי שיהיו לנו תוכניות וכסף להעברת התקופה הזו בנעימים. כאשר גיל הפרישה מתקרב ואתו מתקרבים הגמלאות והקצבאות השונות, נדרש כבר תכנון אקטיבי יותר, כדי להפחית את המיסוי ולזכות בקצבה גבוהה ככל האפשר, אך גם זה אינו מסובך וניתן להעזר במומחים לפי הצורך. כך מספר פעולות פשוטות מגדילות את עתודות הפנסיה של כל אחד ונותנות כיוון ברור לחלק המהנה בחיים, בו רוב הנטל והאחריות לגורל אחרים כבר הוסרו מכתפיכם, ואפשר להתפנות לכל מה שרציתם ולא הספקתם קודם.

קבל הצעה לקרן פנסיה

הצעה ממשווק פנסיוני
סמן עד 4 אפשרויות

קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים לקבלת הצעות ודיוור

מנהלת השקעות

בדיקה לשיפור ביצועי קרנות פנסיה

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

קרא על חיסכון לפנסיה