מהי קרן השתלמות ולמה היא מומלצת לכל עובד

קרן השתלמות היא אפיק חיסכון בעל יתרונות רבים ההופכים אותה לאחד הערוצים הרווחיים ביותר להשקעה עבור שכירים ועצמאים. בדקו איך לבחור קרן השתלמות על ידי השוואת קרנות השתלמות יעילה הכוללת דמי ניהול ותשואות קרנות השתלמות, איך מצטרפים ולמה כדאי לחסוך דרכה.

חסכון לקרן השתלמות

מעודכן ל- 01/2024

מהי קרן השתלמות

קרן השתלמות היא אפיק חיסכון לטווח בינוני המיועד לשכירים ועצמאים. גם קיבוצים ומושבים יכולים להצטרף לקרן השתלמות כדי לחסוך כסף עבור חברי הקבוצה. היתרון העיקרי והבלעדי של קרן השתלמות הוא הטבות מס על ההפקדות ובנוסף, ניתן לפדות את הסכום והרווחים שנצברו בה, מבלי לשלם על כך מס, בתום תקופה של 6 שנים (ובמקרים מסוימים, 3 שנים). אין כיום בישראל אף אפיק חיסכון או השקעה אחר, שאינו חיסכון לפנסיה, בעל הטבות מס דומות. מקור השם "קרן השתלמות" נובע מכך שבעבר, יועדו הכספים המופרשים לקרן לצורך תשלום עבור לימודים, כנסים מקצועיים והשתלמויות. כיום, זהו כלי חיסכון כללי לכל מטרה.

ישנן קרנות השתלמות רבות הזמינות כיום בשוק, חלקן מנוהלות על ידי חברות ביטוח ואחרות על ידי בתי השקעות, הנבדלות זו מזו במסלולי ההשקעה, מדיניות ההשקעה ודמי הניהול הנגבים בגין כך. מסלולי השקעה של קרנות השתלמות הם רבים ומתבססים על אסטרטגיות ניהול השקעות שונות ורמות סיכון מגוונות. מי שמעוניין להצטרף לקרן השתלמות יבחר מהו המסלול המועדף עליו, בהתאם לרמת הסיכון המתאימה לו.

מי רשאי להצטרף לקרן השתלמות או להפקיד אליה

קיימות 3 אפשרויות בסיסיות:

  • קרן השתלמות לשכירים: בניגוד לקופות גמל, שכיר תלוי בהסכמת המעסיק להפקיד לקרן השתלמות והוא אינו יכול להצטרף באופן עצמאי או להפקיד עצמאית לקרן השתלמות קיימת. כיום אין חוק המחייב את המעסיק לצרף את עובדיו לקרן השתלמות. בחלק ממקומות העבודה וענפי המשק חלים צווי הרחבה והסכמים קיבוציים המחייבים מעסיקים לצרף עובדים לקרנות השתלמות. במקומות עבודה רבים אחרים נהוג לאפשר הפקדות לקרן השתלמות, כהטבה לעובד וכחלק מהתנאים הסוציאליים. בכל מקרה מומלץ להכניס דרישה זו לחוזה העבודה כאשר מנהלים משא ומתן על השכר, שכן זו הטבה משמעותית מאד יחסית לכל הטבה אחרת שתוכלו לקבל, גם בשל הפרשות המעסיק שנוספות להפרשת העובד וגם בשל הטבות המס. אם לפי חוזה ההעסקה שלכם לא מגיעה לכם קרן השתלמות, מומלץ לדרוש אותה בהמשך הדרך במהלך דיוני השכר שלכם.
  • קרן השתלמות לעצמאים: להבדיל מעובד שכיר, עובד עצמאי מחליט בעצמו אם הוא מעוניין בקרן השתלמות. במידה וכן, העובד העצמאי זכאי להטבת מס על הפרשותיו לקרן ההשתלמות, עד לתקרה שנקבעה לעצמאים.
  • קרן השתלמות למורים ועובדי הוראה: מורים וגננות זכאים לקרן השתלמות, שלרוב משמשת אותם כדי לצאת להשתלמויות או לשנת שבתון במהלכה אינם עובדים בתפקידי ההוראה שלהם.

מי שלא עובד, מכל סיבה שהיא, לא יכול להצטרף לקרן השתלמות בעצמו וגם לא להפקיד לקרנות השתלמות שרשומות על שמו.

אדם שהפך מעצמאי לשכיר או משכיר לעצמאי לא יכול להמשיך להפקיד לקרן ההשתלמות הקודמת. הוא צריך לפתוח קרן השתלמות המתאימה למעמד הנוכחי שלו. קרן ההשתלמות הקודמת תמשיך להרוויח וכל הזכויות בה נשארות זהות, אך לצורך הפקדות חדשות הוא חייב לפתוח קרן השתלמות חדשה ומתאימה. אם מדובר בשכיר שהפך לעצמאי, הוא יכול להשתמש בוותק של קופת ההשתלמות הישנה כדי לבצע החלת וותק על קרן ההשתלמות החדשה שפתח כעצמאי. עוד על החלת וותק אפשר לקרוא בהמשך המאמר.

בהמשך יש סקירה של הנושאים המשותפים לכל המגזרים, ואחריה התייחסות נפרדת לכללים השונים החלים על קרנות השתלמות לעצמאים, שכירים ועובדי הוראה. תוכלו לעבור לחלק הרלוונטי עבורכם.

השוואת קרן השתלמות

ניתן לבדוק תשואות של קרנות השתלמות בדף השוואת קרנות השתלמות. למי שמתלבט איך לבחור קרן השתלמות, כדאי לדעת שחשוב לבצע בדיקת תשואות של קרנות השתלמות לאורך זמן, רצוי בפרק זמן של כ-5 שנים או יותר, לחפש מדד שארפ גבוה לאיתור קרנות יציבות, לקחת בחשבון את יתרת הנכסים שהחברה מנהלת ותמיד לבדוק את גובה דמי הניהול לעומת הממוצע.

למי שכבר חוסך בקרן השתלמות ובודק חלופות נוספות, מומלץ להשוות תשואות של קרנות השתלמות אחרות מול קרן ההשתלמות שלו וכן את דמי ניהול הקרן שלו, לעומת קרנות השתלמות אחרות.

זכויות בקרן השתלמות

קרן השתלמות היא על שם העובד ואינה קשורה למעסיק. אם עוזבים מקום עבודה או מפסיקים להפריש לקרן השתלמות, הסכומים בקרן ממשיכים להתנהל על שמכם ללא שינוי ותוכלו למשוך אותם בהתאם לכללים הרגילים.

לשכירים ועצמאים: גם אם פותחים קרן השתלמות חדשה ומפקידים אליה, הזכויות בקרן ההשתלמות הישנה אינן נפגעות.

אם אינכם בטוחים איזה קרנות השתלמות יש לכם, כיוון שעברתם מספר מקומות עבודה ולא ניהלתם מעקב מסודר, תוכלו לבדוק איזה קרנות השתלמות רשומות על שמכם באתר "הר הכסף" של משרד האוצר, המראה מידע על חשבונות שאינם פעילים או דרך המסלקה הפנסיונית בה תמצאו חשבונות פעילים ולא פעילים על שמכם תמורת תשלום סמלי.

פעולות אפשריות בקרן השתלמות

מעקב אחר ביצועי קרן השתלמות

תהיתם איך בודקים קרן השתלמות ואיך יודעים האם מה היו ביצועי קרן ההשתלמות שלכם בשנה החולפת? קרן ההשתלמות מיידעת אתכם באמצעות דוחות רבעוניים ודוחות שנתיים הנשלחים לחוסכים בקרן השתלמות. למעקב אקטיבי יותר, ניתן להיכנס לאזור האישי באתר של החברה בה מנוהלת קרן ההשתלמות על מנת לצפות בדוחות, להתעדכן בתשואות קרן ההשתלמות ועוד. בדוחות יש מידע על הסכומים שהופקדו במשך התקופה ומועד הפקדתם, כמה רווח או הפסד הסכום הראה, סך דמי הניהול ששולמו והסכום הסופי שנצבר על שמכם. מדוחות אלה תלמדו האם ביצועי קרן ההשתלמות משביעי רצון או שכדאי לעבור לקרן השתלמות רווחית יותר, האם דמי הניהול שנגבו הם אכן דמי הניהול שסוכם עליהם ומה גובהם יחסית לממוצע במשק. אם מצאתם נושא הדורש טיפול או שאתם מעוניינים לעדכן מידע כמו שינוי מוטבים או פרטים אישיים וכן הלאה, צרו קשר עם שירות הלקוחות או דרך האיזור האישי וטפלו בנושא מוקדם ככל האפשר.

הלוואה על חשבון קרן השתלמות

חוסכים בקרן השתלמות יכולים לקחת הלוואה מתוך הסכום שנצבר עבורם, אשר תינתן בכפוף לתקנון קרן ההשתלמות ונהלי החברה בה היא מנוהלת. הלוואות אלו מתאפיינות לרוב בריבית נמוכה יחסית לריבית הנהוגה בהלוואות בנקאיות וחוץ בנקאיות ואין בהן עמלות ודמי טיפול. מבחינת החוק היבש: חוסך בעל קרן לא נזילה, כלומר, שטרם חלפו 6 שנים מיום ההפקדה הראשונה בקרן, יכול לקחת הלוואה של עד 50% מגובה הסכום הצבור בקרן. אם חלפו למעלה מ-6 שנים והקרן נזילה, ניתן לקחת הלוואה של עד 80% מגובה הקרן. בפועל, כל בית השקעות או חברה המנהלת קרן השתלמות יכולה לקבוע הגבלות משלה שמטרתן להגן על בית ההשקעות ועל שאר החוסכים. כל חברה רשאית להגביל את סכום ההלוואה וכן יכולה לקבוע נהלים לקבלת ההלוואה, כמו מסלולי קרן השתלמות שאינם זכאים לקבלת הלוואה (בדרך כלל מסלולי הלכה) וסכום מינימום שאי אפשר ללוות פחות ממנו. עדיין אלה הלוואות בריבית נמוכה ופריסת תשלומים נוחה.

אם אתם זקוקים לסכום כסף מיידי, הלוואה מקרן השתלמות היא חלופה מצויינת למשיכה מוקדמת או משיכה בכלל מקרן ההשתלמות. יש גם חסרונות בהלוואה מקרן השתלמות: א. לא תוכלו העביר את כספי הקרן לחברה אחרת עד שתסגרו את ההלוואה. לכן רצוי לקחת הלוואה רק מקרן השתלמות שאתם מרוצים ממנה ולא תרצו לנייד אותה בזמן הקרוב. ב. אי אפשר למשוך את שארית הסכום או לפחות את חלקו, תלוי בתקנון קרן ההשתלמות. ג. בתקופות משבר כלכלי, בהן אנשים רבים נזקקים להלוואות וגם קרנות ההשתלמות סובלות מהפסדים, בית ההשקעות עשוי להגביל את היכולת של חברי הקרן ללוות ממנה.

משיכה מקרן השתלמות

ניתן למשוך את הכסף שנצבר בקרן השתלמות לאחר 6 שנים מההפקדה הראשונה, בפטור ממס רווח הון. לעצמאים יש יתרון על שכירים, כי עבורם קרן ההשתלמות הופכת לנזילה החל מסוף ינואר בשנה השישית, ולא משנה באיזה חודש הם פתחו את קרן ההשתלמות. כך שעצמאי שפתח קרן השתלמות בפברואר יגלה שהיא נזילה לאחר קצת יותר מ- 5 שנים.
ישנה אפשרות למשוך את הכספים ללא תשלום מס לאחר 3 שנים בלבד בתנאים מסויימים:

1. אם החוסך הגיע לגיל הפרישה שנקבע בחוק (כיום זה גיל 67 לגבר וגיל 62 לאשה).
2. אם החוסך מושך את הכסף לצורך השתלמות. ההשתלמות יכולה להיות בארץ או בחוץ לארץ, בתחום העיסוק או לצורך שדרוגו. לימודים אקדמאים אינם נחשבים להשתלמות, אך יש סיורים ופעילויות בחוץ לארץ שכן יכולים להחשב להשתלמות. תמיד חשוב לוודא מראש כי ההשתלמות שבחרתם עומדת בתנאים שנקבעו בחוק כדי שלא תחוייבו במס.

משיכה שאינה עומדת בתנאים תחוייב ב-47% מס הכנסה. אם משכתם את כספי קרן ההשתלמות לפני הזמן והמדינה נהנתה לגבות את המס הגבוה הזה - לא כל הכסף אבוד. תוכלו להגיש למס הכנסה דוח שנתי המפרט את כל ההכנסות במשך השנה, ומס הכנסה יחשב את מדרגת המס הנכונה שצריך לגבות מכם ויחזיר את הכסף העודף שגבה. בכלל, קיימות המון סיבות לקבלת החזר מס ומומלץ לבדוק כל שנה אם מגיע החזר מס ואם כן, להגיש דוח שנתי.

חשוב לציין, שאפשר ומומלץ לא למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות לאחר שחלפו 6 שנים. לקרן השתלמות יתרונות מס רבים ולכן, מומלץ להמשיך ולחסוך באמצעותה, אפילו עד ליציאה לגמלאות. אם נזקקים לכסף קודם, אפשר לקחת הלוואה מקרן ההשתלמות.

מותר למשוך חלק מהכסף שנחסך בקרן ההשתלמות ולהמשיך לחסוך את השאר, אך במקרה זה קרן ההשתלמות נסגרת להפקדות חדשות.
אם תרצו להמשיך להפקיד, לא תוכלו להפקיד בקרן ההשתלמות ממנה משכתם כסף. תצטרכו לפתוח קרן השתלמות חדשה אליה יהיו ההפקדות.
יש יתרון בפתיחת קרן השתלמות חדשה כל שנה או שנתיים, כך שאם יהיה צורך בלתי צפוי בכסף, תגלו שיש לכם חיסכון נזיל. זו דרך פעולה נוחה אם אתם אנשים מסודרים שמצליחים לנהל מעקב אחרי כל קרנות ההשתלמות וגם זוכרים להפקיד אליהן מידי פעם. אם אתם לא כאלה, הקרנות עלולות לעבור לארץ לעולם לא, עם כל המפתחות שאיבדתם במשך השנים. פתיחת מספר קרנות מתאימה יותר לעצמאים, שלא צריכים לתאם עם המעסיק את פתיחת הקרן החדשה והעברת ההפקדות אליה, אך כמובן ששכיר המושך כסף מקרן השתלמות, יהיה חייב לפתוח קרן השתלמות חדשה שאליה יועברו ההפקדות.

כסף שביקשתם למשוך מקרן ההשתלמות יועבר לחשבונכם תוך 4 ימי עסקים.

4 הימים יכולים להתארך כי לא מועברים כספים ב-3 ימים הראשונים של כל חודש.

אם ביקשתם למשוך כסף מקרן השתלמות ולאחר מכן התחרטתם, תוכלו לבטל את הבקשה כל עוד הכסף לא הועבר לחשבון הבנק שלכם.

משיכה מקרן השתלמות תוך החלת וותק

מי שיש לו מספר קרנות השתלמות שלפחות מאחת מהן ניתן למשוך כסף פטור ממס, יכול לפנות ולבקש מבית ההשקעות לבצע "החלת וותק" (נקראת גם השלכת וותק) מהקרן הוותיקה אל הקרן החדשה יותר, לצורך משיכה ללא מס מהקרן החדשה לפני הזמן.

את החלת הוותק מבקשים מבית ההשקעות של הקרן החדשה. צריך להגיש בקשה ולצרף אישור מבית ההשקעות של הקרן הוותיקה המאשר שהיא עומדת בתנאים להחלת וותק.

מה חשוב לדעת על החלת וותק:

  • אחת מקרנות ההשתלמות של העמית חייבת להיות במעמד "שכיר".
  • אחת מקרנות ההשתלמות לא פעילה ולא מפקידים אליה.
  • מעולם לא נמשך כסף מהקרן הוותיקה, גם לאחר שהפכה לנזילה.
  • הקרן הוותיקה יכולה לשמש להשלכת וותק רק פעם אחת. אם יש לכם מספר קרנות השתלמות חדשות, תצטרכו לבחור אחת מהן לביצוע השלכת הוותק.
  • השלכת הוותק מגבילה את הקרן הוותיקה: אי אפשר להפקיד אליה יותר, וניתן למשוך ממנה רק לאחר שמשכו את כל הכסף מהקרן החדשה שאליה הושלך הוותק.
  • חייבים למשוך מהקרן החדשה את כל הכסף. אי אפשר לבצע משיכה חלקית. רק לאחר משיכת כל הכסף, משתחררת הקרן הוותיקה יותר וניתן למשוך גם ממנה את כל הכסף או חלקו.

באיזה מקרים כדאי לשקול את התהליך של השלכת וותק? אם פתחתם קרן השתלמות אך עם הזמן שכחתם מקיומה ולא הפקדתם אליה, ובהמשך פתחתם קרן השתלמות אחרת אליה אתם מפקידים, יכול להיות שתרצו להחיל על הקרן החדשה את הוותק של הקרן הנשכחת שבה יש סכום קטן. גם במקרים אחרים בהם בקרן החדשה יש יותר כסף מאשר בקרן הוותיקה ואתם זקוקים לסכום זה מיידית, אפשר לשקול החלת וותק.

קביעת מוטבים

בעת ההצטרפות לקרן השתלמות תתבקשו לבחור מוטבים, אשר יהיו זכאים לקבל את הכסף שנמצא בקרן, במקרה של פטירה. בכל זמן אתם רשאים לעדכן את זהות המוטבים, בדרך כלל באמצעות מילוי טופס בחברה בה מנוהלת קרן ההשתלמות, או דרך האיזור האישי. מצבים נפוצים לשינוי מוטבים הם שינויים במצב האישי כמו לידת ילדים נוספים, גירושין או התאלמנות, בן זוג חדש וכן הלאה.

משיכת כספי קרן השתלמות כאשר החוסך נפטר

יש להדגיש, במקרה של מוות, ניתן למשוך את הכספים מקרן ההשתלמות באופן מיידי, גם אם לא היתה נזילה, וללא מס עד לסכומים העומדים בתקרת ההפקדה. המוטב או המוטבים המנויים בקרן ההשתלמות יכולים להגיש לבית ההשקעות בקשה לקבלת הכספים.

יש הבדלים חשובים בין יורש ומוטב:

  • כספי קרן ההשתלמות מועברים לידי המוטבים הרשומים בקרן. מי שרשום כמוטב יוכל לקבל את הכסף גם אם אינו מוגדר כיורש לשאר העזבון.
  • כאשר רשומים מוטבים: מי שהוא יורש לפי החוק או לפי צוואה, אך אינו רשום כמוטב, אינו זכאי לכספי הקרן ויאלץ להוכיח את זכאותו לקבל את כספיה. למשל, אם יש צוואה המגדירה יורשים והיא מאוחרת בתאריך שלה לתאריך קביעת המוטבים או במצבים שהוגדרו בתקנון קרן ההשתלמות.
  • כאשר לא רשומים מוטבים: היורשים יקבלו את הכסף.

מה הפעולות לקבלת כספי נפטר:

  • כל מוטב או יורש צריך להגיש טופס נפרד של בקשה לפדיון הקרן. הקרן יכולה לטפל בכל בקשה בנפרד.
  • לבקשה מצרפים: תעודת פטירה של העמית, תעודת זהות של המבקש, צ'ק מבוטל וגם צו ירושה או צו קיום צוואה.
  • במקרים בהם העמית נפטר לפני 3 שנים ובקרן יש סכום נמוך מהתקרה שנקבעה - היורשים יכולים להגיש הצהרה שהם היורשים ולא להגיש צו ירושה או קיום צוואה.
  • את הבקשה והמסמכים המצורפים לה אפשר להגיש עצמאית לקרן, או להעזר בסוכן בביטוח או יועץ פנסיוני.

המוטבים או היורשים אינם חייבים למשוך את הכסף. הכסף יכול להשאר בחשבון העמית שנפטר לזמן בלתי מוגבל וכל הרווחים עליו יהיו פטורים ממס כאשר המוטב יחליט לבסוף למשוך אותם. בניגוד לקופת גמל, אין אפשרות להעביר את הסכום לחשבון על שם המוטב. האפשרויות היחידות הן השארת הכסף בחשבון (ללא יכולת לשנות מסלול השקעה, לנייד לחברה אחרת או לנייד לחשבון על שם המוטב) או משיכתו - כשהסכומים עד תקרת ההפקדה והרווחים עליהם פטורים ממס רווח הון, והשאר אינו פטור.

מעבר בין מסלולי קרנות השתלמות

מסלולי השקעה בקרן השתלמות מגדירים את מדיניות ההשקעה בה ואת ניירות הערך העיקריים הנסחרים בה, ואלה יוצרים את רמת הסיכון של המסלול. מסלולים עיקריים הם:

מניות - לפחות 75% מניות

אג"ח - כאשר יש רוב לניירות אג"ח, אך מכיל גם במניות באחוזים ידועים מראש, למשל 15% מניות.

מדד - מסלולים המחקים את אחד המדדים המקובלים.

כללי - מכיל מגוון ניירות ערך וביניהם עד 35% מניות.

בתוך מסלולים אלה קיימים תתי מסלולים רבים וקיימים עוד מסלולים כמו מט"ח, מסלולים הלכתיים.

כלל האצבע אומר: מניות נחשבות למסוכנות יותר, אך בטווח הארוך מראות תשואה גבוהה יותר. בחרו מסלול לפי טווח הזמן שאתם מתכננים לקרן ההשתלמות 6 שנים או יותר ואפילו עד הפרישה לגמלאות. האם יש תאריך ידוע בו תרצו להוציא את הכסף בכל מקרה, גם אם הקרן תראה הפסדים? כמו תאריך חתונה, תחילת לימודים, פרישה לפנסיה או שתוכלו להמתין. שאלות אלה יתנו תשובה מהו הסיכון הרצוי לכם.

ניתן לעבור בין מסלולי ההשקעה השונים בכל זמן, ללא עלות ומבלי לשלם על כך מס. מעבר בין המסלולים לא פוגע בוותק קרן ההשתלמות, שנספר מיום ביצוע ההפקדה הראשונה.

בכדי לעבור מסלול השקעה, על החוסך לפנות לחברה בה מנוהלת קרן ההשתלמות, למלא את הטופס הרלוונטי דרך אתר האינטרנט או בדרך אחרת שבית ההשקעות מאשר. לרוב, ההעברה בין מסלולי ההשקעה השונים תבוצע בתוך מספר ימי עסקים בודדים.

ניוד קרן השתלמות - מעבר מקרן השתלמות אחת לאחרת

ניתן לעבור בין קרן השתלמות אחת לאחרת, גם אם הן מנוהלות בחברות שונות, מבלי לפגוע בוותק בקרן ובלי לשלם מס, עמלות או קנסות. המדינה קבעה מדיניות זו כדי להגביר את התחרות ולאפשר לחוסכים לעבור בקלות בין קרנות השתלמות. כדי להעביר קרן השתלמות, החוסך פונה אל בית ההשקעות אליו הוא מעוניין לעבור. לאחר מילוי הטפסים הנדרשים, החברה החדשה תדאג להעביר את הכספים מהקרן הקודמת אל הקרן החדשה. שכיר צריך לזכור לעדכן את המעסיק או את מחלקת כח האדם שיש לבצע הפקדות לקרן החדשה, מיד לאחר שקיבל אישור על הצטרפותו.

יש מספר מקרים בהם לא ניתן לנייד קרן השתלמות אל חברה אחרת:
1. אם יש עיקול או שעבוד על החשבון. גם עיקול או שעבוד חלקי מונע העברה של כל החשבון.
2. אם לקחתם הלוואה וטרם החזרתם את כולה.
3.כאשר העמית בעל החשבון נפטר.
פרט לכך, כל אחד רשאי לנייד את קרן ההשתלמות כרצונו, גם אם היא אינה נזילה, ואין הגבלות על מספר הפעמים ואין תקופת מינימום בה הקרן חייבת להשאר בחברה מסויימת.

הטבות מס

הטבות המס לשכיר:

  • הטבות מס הכנסה בעת ההפקדה: העובד לא משלם מס הכנסה על החלק שהמעסיק מפריש - עד 7.5% מתקרת השכר שנקבעה לאותה שנה - ולמעסיק זו הוצאה מוכרת. עם זאת, העובד משלם מס הכנסה על חלקו בהפקדות.
    אם המעסיק הפקיד לטובת העובד יותר מהתקרה המותרת, החלק העודף נחשב כמו הכנסה של העובד ומשלמים עליו מס הכנסה וביטוח לאומי, יותר מכך, הוא עלול להקפיץ את מדרגת המס של העובד.
  • הטבת מס רווח הון בעת המשיכה על כספים שהופקדו עד לתקרת ההפקדה ושנמשכו לאחר 6 שנים או יותר מההפקדה הראשונית.
  • לשכיר בעל שליטה יש הטבות דומות, אך למעסיק תהיה הוצאה מוכרת רק עד 4.5% מתקרת השכר שהוגדרה לאותה שנה.

הטבות מס לעצמאים:

  • הפקדות עד 4.5% מתוך תקרת ההפקדה השנתית לאותה שנה הן הוצאה מוכרת עבור מס הכנסה.
  • הפקדת סכום המגיע עד לתקרה השנתית פטורה ממס רווח הון, בתנאי שהכסף נמשך לאחר 6 שנים. סכום התקרה לפטור ממס רווח הון שונה מסכום התקרה להטבת מס הכנסה.

מידע מפורט על הטבות המס נמצא במאמר "הטבות מס ותקרת הפקדה לקרן השתלמות".

משיכת קרן השתלמות ללא מס בתקופת הקורונה

במטרה להגן על מפוטרים ללא הכנסה, המדינה הוציאה ב-5.8.20 הוראת שעה העוסקת במשיכת כספי קרן השתלמות לפני הזמן. הוראת השעה נתנה הקלות והטבות מס למושכים משיכה מוקדמת מקרן השתלמות.

הוראת השעה היתה בתוקף החל מ- 10.8.20 ועד 9.2.21. הוראת השעה כבר הסתיימה, אך השארנו את המידע על פרטיה למי שרוצה לוודא כי זכויותיו בקרן ההשתלמות לא נפגעו או לוודא שלא נגבה ממנו מס עודף (על גביית יתר אפשר לבקש החזר מס).

בכל אחד מהחודשים בהם הוראת השעה היתה בתוקף יכלו החוסכים למשוך עד 7,500 ש"ח בכל חודש. אם יש יותר מקרן השתלמות אחת, אפשר היה לחלק את הסכום בין קרנות ההשתלמות אך לא לעבור אותו.

הוותק של החוסך לא נפגע בעקבות משיכת כסף מוקדמת מקרן ההשתלמות שלו, כל זמן שהמשיכה בוצעה בהתאם להוראת השעה. המשמעות היא שאין שינוי במועד נזילות הקרן - הקרן תהיה נזילה לאחר 6 שנים ממועד ההפקדה הראשונה. עוד משמעות היא שהקרן לא נחסמת להפקדות ,ואפשר להפקיד אליה כרגיל.

ההטבה ניתנה בתנאים הבאים:

  • החוסך או בן זוגו פוטרו או נמצאים בחל"ת, ואינם עובדים במועד הגשת הבקשה.
    לחילופין, צריך להראות שההכנסה הממוצעת של החוסך ובן זוגו פחתה בתקופה המוגדרת בהוראת השעה, יחסית לאותה תקופה ב- 2019.
  • הפטור ממס ניתן רק על משיכת כסף שמקורו בהפקדה מוטבת (כסף שהופקד עד תקרת ההפקדה של כל שנה).
  • עם זאת, ניתנה גם הטבת מס של תשלום מס רווח הון בגובה 25% על משיכת כסף שמקורו בהפקדה שאינה מוטבת.
  • על משיכה מוקדמת שאינה לפי הוראת השעה משלמים 47% מס הכנסה כמו בכל משיכה מוקדמת.

עד כאן על משיכה מוקדמת מקרן השתלמות בתקופת הקורונה. מכאן והלאה תמצאו מידע נוסף על קרן השתלמות והשימוש בה.

קרן השתלמות לשכירים

פתיחת קרן השתלמות - הצטרפות לקרן השתלמות לשכירים

כדי להצטרף לקרן השתלמות, על השכיר ליידע את מעסיקו לאיזו קרן הוא מעוניין שיבוצעו הפרשות הכספים והמעסיק יפתח את החשבון ויעביר אליו הפקדות. הליך ההצטרפות כרוך במילוי טפסים ומסמכים, בהתאם לדרישת הקרן. שימו לב, זכותו של עובד לבחור כל קרן השתלמות שמתאימה לו והמעסיק אינו יכול להגביל אותו. זכותכם לערוך השוואת קרנות השתלמות ולהחליט האם להשאר בקרן ההשתלמות שלכם או לעבור לכל קרן אחרת.

קרן השתלמות אינה הפקדת חובה, וברוב המקרים יש צורך בהסכמת המעסיק לפתיחתה וכן להגדלת או שינוי אחוזי ההפקדה.
אם במקום העבודה נהוג להפקיד לקרן השתלמות או שצו הרחבה מחייב להפקיד, והעובד לא בחר קרן השתלמות, המעסיק יכול להפקיד לקרן השתלמות ברירת מחדל שהוא בחר לעובדיו בהליך של מכרז.

מסיבות הסטוריות, במקרים רבים לא ניתן להחליף את שם המעסיק. אם עברתם למקום עבודה חדש ואתם רוצים להשאר באותה קרן השתלמות, קרן ההשתלמות תפתח חשבון חדש על שמכם ואליה יהיו ההפקדות מהמעסיק החדש. החשבון הקודם שלכם ישאר עם הוותק שלו והנזילות שלו תהיה בהתאם. יותר מכך, אפשר שהחשבון החדש באותה קרן השתלמות יחשב לבעל אותו וותק ונזילות.

אם שכיר מושך כסף מקרן השתלמות, הוא לא יוכל להמשיך ולהפקיד אליה ויצטרך לתאם עם המעסיק פתיחת קרן השללמות חדשה.

הפקדה לקרן השתלמות

הפרשות לקרן ההשתלמות יהיו על בסיס חודשי ביחס של לפחות 1:3 : על כל חלק שהעובד מפריש, המעביד יפריש פי 3, כשהעובד רשאי להפריש עד 2.5% מהשכר והמעסיק יפריש עד ל-7.5% ממשכורתו של העובד, עד לתקרת המשכורת הקבועה לאותה שנה.
יש מקרים בהם המעסיק נמצא בקשיים כלכליים ומצמצם את הפרשות המעסיק לקרן השתלמות, במקרה זה העובד יוכל להשאיר את ההפקדה שלו ללא שינוי ואפילו להגדיל אותה. למה? כי הוא רשאי להפקיד לפחות שליש. במילים אחרות מותר לו להפקיד גם יותר משליש מסך ההפקדה, כל עוד אינו עובר את התקרה להטבת מס, למשל: מותר שגם העובד וגם המעסיק יפקידו 2.5% מהשכר המקסימלי לאותה שנה וההפקדות יהיו פטורות ממס. אך אם העובד יפקיד 3% משכרו, הוא ישלם בנוסף למס הכנסה (שתמיד נגבה על הפקדות העובד) גם מס רווח הון על חצי האחוז שהוא הפקיד מעבר ל- 2.5% מהשכר שמותרים לו. הבעיה היא שלא כל קרן השתלמות יודעת איך לקבל הפקדות שאינן בדיוק לפי החלוקה של 1:3. אם זה המצב ויש גם עוד סיבות לעבור, אפשר לנייד את הקרן.

חופשת לידה: המעסיק חייב להמשיך בהפרשה לקרן השתלמות בעת היציאה לחופשת לידה, למשך התקופה בה העובדת זכאית לדמי לידה (כיום 15 שבועות), אם עבדה אצל המעסיק 6 חודשים לפני היציאה לחופשת הלידה. אם חופשת הלידה ארוכה יותר, המעביד אינו חייב להפריש עבור המשך חופשת הלידה. האישה לא תפקיד את חלקה במשך חופשת הלידה. כשהיא חוזרת לעבודה, היא תפקיד רטרואקטיבית עבור החודשים בהם היתה בחופשת לידה. אותם תנאים חלים גם על גבר שיוצא לחופשת לידה.

מילואים, חופשה שנתית וחופשת מחלה: במילואים, בימי חופשה שנתית בתשלום ובחופשת מחלה, הפקדות העובד והמעסיק נמשכות כרגיל, כאילו העובד או העובדת נמצאים במקום העבודה. מספר ימי החופשה השנתית בתשלום הם כפי שנקבעו בחוזה בין העובד והמעביד, ולא פחות מימי החופשה השנתית שנקבעו בחוק.

חל"ת (חופשה ללא תשלום): מעסיק אינו מחויב להמשיך ולהפריש סכומים לקרן השתלמות במהלך חל"ת, אלא אם הוסכם אחרת בהסכם העבודה או בהסכם הקיבוצי לפיו מועסק העובד. כשהעובד יחזור מחל"ת ניתן להשלים הפקדות לקרן עד לסוף השנה, כי הפקדות רטרואקטיביות לאחר סיום השנה לא יאפשרו הטבת מס, ועלולות להגדיל את מדרגת המס של העובד.

קרן השתלמות לעצמאים

פתיחת קרן השתלמות לעצמאים

על עובד עצמאי המעוניין להצטרף לקרן השתלמות לפנות לחברה המנהלת את הקרן אליה הוא מעוניין להצטרף. בנוסף לטפסים המתאימים, יהיה עליו לצרף צילום תעודת עוסק מורשה או עוסק פטור וכן מסמכים אחרים שידרשו על ידי הקרן.

עצמאי יכול לשקול פתיחת מספר קרנות השתלמות, למשל לפתוח קרן חדשה כל שנה או כל שנתיים, וכך ליצור רצף של קרנות נזילות לאורך זמן, אליהן הוא יכול להפקיד כספים.

הפרשת כספים לקרן השתלמות

עובד עצמאי יכול להחליט מתי יבוצעו ההפקדות ואיזה סכום הוא מעוניין להפקיד, בכפוף לתקרה הקבועה בחוק. להבדיל משכיר, עצמאי רשאי להפקיד את הסכום השנתי המלא בהפקדה אחת, או לפצל זאת למספר פעמים. בהתאם לחוק, עובד עצמאי רשאי להפקיד עד ל-4.5% מהכנסתו החייבת, ועד התקרה הקבועה בחוק לאותה שנה.

קרן השתלמות לעובד הוראה

הכללים החלים על קרנות השתלמות לעובדי הוראה שונים מעט מהכללים לשאר חוסכי קרנות ההשתלמות, כיוון שמקרה זה החיסכון נועד לפרנס את עובדי ההוראה במהלך שנות שבתון והשתלמות. בשנת השבתון מקבלים החוסכים מענק חודשי ומימון לימודים.

כיום קיימות 3 קרנות השתלמות לעובדי הוראה:

קרן השתלמות למורים וגננות בניהול הסתדרות המורים

קרן השתלמות למורי תיכון, סמינרים ומפקחים בניהול הסתדרות המורים

קרן השתלמות למורי על יסודי, מכללות וסמינרים - קרן עגור שבניהול ארגון המורים.

בנוסף יש קרנות השתלמות לעובדי הוראה במסלול מקוצר המיועדות לעובדי הוראה מגיל 55 ומעלה המתקרבים לפרישתם והכללים בהן זהים לכללים של קרנות השתלמות רגילות לשכירים.

איך מצטרפים לקרן השתלמות

ההצטרפות לקרן השתלמות לעובדי הוראה נעשית בשני מועדים בלבד. בינואר ובספטמבר של כל שנה. כדי להצטרף לקרן, על עובד הוראה למלא טופס הצטרפות, בצירוף המסמכים המוכיחים שהוא מועסק באחוז המשרה הנדרש על ידי הקרן במוסד לימודי מתאים לסוג הקרן.

הפרשת כספים לקרן השתלמות

ההפרשות לקרן השתלמות של עובדי הוראה מורכבות מהפרשות העובד בגובה של 4.2% מגובה המשכורת, וכן מהפרשות המעסיק בגובה של 8.4% ממשכורת העובד. כלומר, סך הצבירה בקרן ההשתלמות עבור עובד הוראה עומדת על 12.6% ממשכורתו, עד תקרת ההכנסה הקבועה בחוק לאותה שנה.

משיכת כסף מקרן השתלמות לעובד הוראה

הכספים שצוברים עובדי ההוראה לא נועדו לשמש כחיסכון כללי, אלא למטרה ספציפית של יציאה להשתלמויות או לשנת שבתון, המיועדת להשתלמויות. יציאה להשתלמות או שנת שבתון המוכרים על ידי קרן ההשתלמות אפשרית אחרי 6 שנים מההפקדה הראשונית וכל עוד גיל המורה אינו עולה על 61 שנים. מי שהחל להפקיד בינואר יוכל לצאת להשתלמות אחרי 6 שנים ו-8 חודשים. יש קרנות השתלמות המאפשרות יציאה להשתלמות לאחר 3 שנים מההפקדה הראשונה.

משיכת הכסף שלא למטרת השתלמות היא אפשרית, בכפוף להוראות תקנון קרן ההשתלמות, המגבילות את משיכת מלוא הסכום ובכפוף לכך שעברו 6 שנים מההפקדה הראשונה:

  • משיכת כל הסכום שנצבר לטובת החוסך אפשרית:
    • אם הוא פרש לגמלאות לאחר 6 שנים או לאחר 3 שנים לאחר ההפקדה הראשונה לפי תנאי חוק גיל פרישה.
    • אם נפטר והכסף נפדה על ידי המוטבים.
  • משיכת הסכום שנחסך מהפרשות העובד ו-89% מהפרשות המעסיק אפשרית לעובד הוראה העומד באחד התנאים המאפשרים זאת, לדוגמא: לימד 15 שנה ויצא לשנת שבתון מלאה אחת לפחות, הגיע לגיל 55, פרש מהוראה ועוד כמה מצבים המאפשרים לו לפדות את הכסף.
  • מי שאינו עומד בתנאים אלה יוכל לפדות לאחר 6 שנות הפקדה את הסכום שנצבר עבור הפקדות העובד בלבד ללא הפקדות המעסיק.

כדי לדעת את תנאי המשיכה והיציאה להשתלמות המדוייקים, יש לפנות לנציגות קרן ההשתלמות שלכם ולראות את הכללים החלים בה.

הטבות מס

בדומה לשכירים אחרים, הטבות המס בקרן השתלמות לעובדי הוראה כוללות הטבות בהפקדה ובמשיכה:

  • בהפקדת הכסף, הסכום שהמעסיק מפקיד עבור המורה פטור ממס הכנסה, עד לתקרה הקבועה בחוק לאותה השנה. הפקדות המורה עצמו והפקדות מעבר לתקרה חייבות במס לפי מדרגת המס של שכר המורה.
  • בעת קבלת הכסף כתגמולים במהלך השתלמות או שנת שבתון, הכסף פטור ממס הכנסה.
  • בעת משיכת הכסף לפי הכללים המנויים בסעיף הקודם, יש פטור ממס רווח הון על הפקדות עד לתקרת ההפקדה. משיכה שלא כדין חייבת במס של 48% ומשיכת רווחים על כסף שהופקד מעל לתקרת ההפקדה חייבת במס רווח הון של 25%.

קרנות השתלמות לאוכלוסיות מיוחדות

קרן השתלמות לעובד מדינה

בנוסף לקרנות השתלמות הזמינות לכלל הציבור, ישנה קרן המיועדת לעובדי מדינה או לעובדים בתאגיד ממשלתי, אשר מנוהלת על ידי החברה לניהול קרן ההשתלמות לעובדי המדינה בע"מ. הקרן נמצאת בבעלותה של מדינת ישראל והסתדרות העובדים הכללית החדשה. עובד מדינה יכול להחליט אם להצטרף לקרן השתלמות זו או לכל קרן השתלמות אחרת.

קרנות השתלמויות לקהלי יעד נוספים

איגודים מקצועיים נוספים יצרו קרנות השתלמות יעודיות לקהלים שלהם, כמו:

קרן השתלמות חברת חשמל.

קרן השתלמות הנדסאים וטכנאים

קרן השתלמות אחים ואחיות.

קיים עוד מגוון קרנות המיועדות למקצועות מסויימים או למקום עבודה מסויים.

מי מנהל את קרנות ההשתלמות היעודיות האלה? כל קרן מנוהלת על ידי גוף אחר - חלקן על ידי בתי השקעות, אחרות על ידי בנקים ויש אפילו קרנות, כמו של חברת החשמל, המנוהלות על ידי חברה שהוקמה אך ורק לשם כך. לעתים הקרנות מועברות מניהול גוף אחד לניהול גוף אחר, ובמקרים אלה כדאי לעמיתים בקרן להיות ערניים ולראות האם הגוף החדש יודע לתת תשואות טובות. מי ששוקל להצטרף אל קרן השתלמות לקהל יעד צריך לבדוק קודם את דמי הניהול והתשואות בה לאורך זמן.

היחוד בקרנות השתלמות אלה הוא שההצטרפות אליהן מותרת רק לקהל היעד שלהן ובדרך כלל מציעות להם דמי ניהול נמוכים יחסית או הטבות אחרות. לפני שמסתנוורים מההטבות, צריך לוודא האם קרן ההשתלמות מראה ביצועים טובים המצדיקים את הבחירה בה. אותו קהל יעד יכול לבחור אם להצטרף אליהן או לבחור בקרן השתלמות אחרת שמתאימה לו יותר מבחינת תשואות, מסלולי השקעה וכן הלאה. כלומר, הצטרפות לקרן השתלמות יעודית היא זכות ולא חובה. אדם שהצטרף לקרן השתלמות כזו ואינו מרוצה, רשאי לעבור לכל קרן השתלמות אחרת לפי בחירתו.

סיכום

מי שהגיע עד לנקודה זו יכול להבין מדוע כדאי לחסוך בקרן השתלמות. היתרון הגדול ביותר שלה הוא הטבות המס הניתנות עליה והמאפשרות לחוסך להגדיל את רווחיו. מעבר לכך, זהו חיסכון לטווח בינוני שניתן לפדותו תוך מספר שנים מועט ואינו דורש מהחוסך להיות מעורב בניהול ההשקעות. יתרון נוסף של קרן השתלמות הוא שאין צורך להיות משקיע מומחה: עושר מסלולי השקעה מאפשרים לכל אדם כולל לחסרי ניסיון בתחום, למצוא מסלול מתאים וכן לעבור בקלות וללא עלות בין מסלולי השקעה ובין קרנות השתלמות לפי הצורך, תוך שמירה על כל זכויותיו.

כל שנדרש הוא לערוך השוואת קרנות השתלמות הכוללת השוואת תשואות ודמי ניהול כדי לבחור קרן השתלמות ומסלול.

בנקודה זו, אפשר להוסיף הסתייגות קטנה, דמי הניהול של קרנות השתלמות נחשבים לגבוהים יחסית לאפיקי השקעה אחרים כמו קופות גמל ופוליסות חיסכון, לכן בדרך כלל חוסכים בה לפי הכללים המאפשרים הטבת מס.

כעובדים שכירים וכעצמאים, קרן השתלמות יכולה להתברר כאפיק חיסכון מצויין לטווח הארוך וכדאי לעשות ככל האפשר להצרף לקרן השתלמות המראה יציבות ותשואות לאורך זמן.


קבל הצעה לקרן השתלמות

קבל הצעה משתלמת לקרן השתלמות
סמן עד 4 אפשרויות


קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים לקבלת הצעות ודיוור

מנהלת השקעות

בדיקה לשיפור ביצועי קופות וקרנות

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

למד על קרן השתלמות קופות גמל וחיסכון לטווח ארוך