מעודכן ל- 10/2024
קרן השתלמות
קרן השתלמות היא אפיק חסכון המנוהל ע"י בית השקעות. בית ההשקעות משקיע את הכסף במגוון מסלולים ברמות סיכון שונות ולכן ניתן לבחור קרן השתלמות המתאימה לך מבחינת רמת הסיכון וכמובן מבחינת תשואותיה. קרן השתלמות היא מוצר שנותן את הטבת המס הכי גדולה מבין כל סוגי החיסכון בישראל, אך חשוב להכיר את דרך ההתנהלות איתה מבחינת הפקדות ומשיכות.
יתרונות ההפקדה לקרן השתלמות:
- דמי ניהול משתלמים: דמי ניהול נמוכים יחסית לסוגי חיסכון אחרים (הממוצע הוא 0.5% ויש קרנות השתלמות רבות שגובות סכום נמוך מכך). בפוליסות חסכון ובקופות גמל להשקעה, שגם הן חיסכון לטווח בינוני של מספר שנים, ממוצע דמי הניהול גבוה יותר.
-
הטבת מס הכנסה על השכר המופקד לקרן השתלמות: לעצמאי- אם מפקיד עד 4.5% מהכנסתו השנתית. לשכיר אם מפקיד עד 2.5% מהשכר החודשי והמעביד מפקיד עד 7.5% מהשכר החודשי עד לתקרת המשכורת השנתית (את סכומי ההפקדה השנתיים המעודכנים תמצאו במאמר "תקרת הפקדה לקרן השתלמות"). הפקדות מעבר לסכום זה ימוסו במס הכנסה, אך הן היו ממוסות בכל מקרה, בעוד הסכומים שהופקדו גם נותנים תשואות.
-
הטבת מס רווח הון על רווחי קרן ההשתלמות: הטבת מס רווח הון לעצמאי ניתנת עד סכום הפקדה שנתי קבוע. כלומר, ההטבה אינה על אחוז מהסכום המופקד, אלא עד סכום שנתי מסויים שב- 2024 עומד על 20,520 ש"ח לעצמאי. שכיר פטור ממס רווח הון עד תקרת ההפקדה לשכירים, שתוארה בסעיף הקודם. מעבר לסכומים אלה משלמים מס רווח הון, בדומה לתשלום על רווחים שהתקבלו בכל אפיק חיסכון אחר.
המסקנה של שני יתרונות אלה היא שניתן להפקיד מעבר לתקרות השנתיות (המשתנות מידי שנה לפי שינוי המדד), על מנת להנות מהתשואה הטובה ומדמי הניהול הנמוכים, גם אם אין הנאה מיתרונות המיסוי על ההפקדות העודפות. זה נכון בעיקר לעצמאים, כי שכירים תלויים במעסיק לצורך הפקדה לקרן השתלמות.
- חיסכון הוני: בדומה לחיסכון בבנק, אפשר למשוך מקרן ההשתלמות סכום חד פעמי (לא קצבה). זה יכול להיות חלק מהחיסכון או כולו.
- בחירת מסלול השקעה: אתם בוחרים את מסלול ההשקעה הרצוי מבחינת סיכון להפסד ומבחינת העדפה אישית. למשל, רבים מעדיפים מסלול "כללי" או מסלול "עוקב מדד S&P". אם התקופה משתנה ואתם מעדיפים לבחור מסלול השקעה אחר שמתאים יותר מבחינת הסיכויים או הסיכונים, אפשר לעשות זאת בכל נקודת זמן ללא עלות, ללא השפעה על הוותק והשינוי יכנס לתוקף תוך מספר ימים. אין הגבלה על כמות הפעמים בה ניתן לשנות מסלול השקעה. לקריאה על מסלולי השקעה במאמר "מסלולי השקעה מתמחים".
- השוואת קרנות השתלמות לבחירת קרן השתלמות בתשואה גבוהה ודמי ניהול נמוכים: בדף "השוואת קרנות השתלמות" קל להשוות בין קרנות ההשתלמות. בוחרים מסלול השקעה רצוי ורואים את הקרנות בעלות התשואות הטובות יותר, דמי ניהול נמוכים ובעלות הסיכון הנמוך ביותר שמיוצג על ידי מדד שארפ גבוה. אפשר למיין לפי כל אחת מהעמודות וגם לבצע השוואה מפורטת ל-2 עד 4 קרנות.
- הלוואה בתנאים טובים: במקום למשוך כסף מקרן השתלמות, אפשר לקבל הלוואה מתוך הסכום שבחשבון. מדובר בהלוואות בריבית נמוכה, אם כי הגוף המנהל רשאי לקבוע תנאים לגבי סכומי המקסימום והמינימום להלוואה ותנאים נוספים. הריבית בהלוואות כאלה היא נמוכה יחסית לריבית שגובים בנקים, חברות אשראי וחברות למתן הלוואות עבור הלוואות דומות.
- ניוד קרן השתלמות: ניתן לעבור בין קרנות השתלמות, בחינם, תוך שמירה על מלוא הוותק והזכויות. אם אינכם מרוצים מהתשואות, מהשירות או מדמי הניהול - ערכו השוואת קרנות השתלמות. תבחרו קרן השתלמות שתנאיה טובים יותר וניידו אליה את החיסכון. אם אתם שכירים - חשוב לעשות זאת תוך עדכון של המעסיק.
- הורשת קרן השתלמות: ניתן להוריש את הזכויות בקרן השתלמות. המוטבים הרשומים בקרן ההשתלמות רשאים למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות ולשלם מס רווח הון שהיה משלם הנפטר (אם לא נרשמו מוטבים - היורשים זכאים לרשת את הקרן). כלומר, כספים שפטורים ממס רווח הון, יהיו פטורים ממנו גם עבור המוטבים. משלמים מס רווח הון רק על סכום שהופקד מעבר לתקרת ההפקדה, בדומה למה שהנפטר היה משלם.
חסרונות:
- משיכה ראשונית אפשרית ברוב המקרים רק לאחר 6 שנים (יש כמה מצבים המאפשרים משיכה מוקדמת יותר). משיכה קודם לכן כרוכה בתשלום מס גבוה. זהו גם יתרון, למי שחושש מבזבוז הכסף אם הוא יהיה נזיל.
- ההפקדה אפשרית רק לשכירים או עצמאים. אדם שאינו עובד אינו יכול להפקיד לקרן השתלמות.
- זה לא בדיוק חיסרון, אך צריך לזכור שמשיכה מקרן השתלמות נועלת אותה להפקדות חדשות (תמיד תוכלו להמשיך למשוך ממנה, הכסף בה יחכה לכם וימשיך לעשות תשואות). אם מעוניינים להמשיך להפקיד, ההפקדה תהיה לקרן השתלמות חדשה. עקרונית, דווקא מומלץ לפתוח קרן השתלמות חדשה פעם בשנה שנתיים, כדי שתמיד תהיה קרן השתלמות נזילה לשימוש.
לפני בחירת קרן השתלמות מומלץ לערוך השוואת קרנות השתלמות לצורך בחינת תשואות קרנות השתלמות לאורך שנים וגובה דמי הניהול. תוכלו למצוא מידע נוסף במאמר "מהי קרן השתלמות".
כמובן, לפני הבחירה בקרן השתלמות מומלץ לערוך משא ומתן על גובה דמי הניהול.