מדריך השוואת קרנות השתלמות, קופות גמל, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה
האם תהיתם כמה קרנות השתלמות, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים קיימים היום?
מבט חטוף באתרי משרד האוצר השונים יעלה את התמונה הבאה:
בגמל נט תמצאו מעל ל- 700 קופות גמל וקרנות השתלמות במסלולים שונים.
בפנסיה נט תמצאו כ- 100 מסלולים לקרנות פנסיה חדשות .
בביטוח נט תמצאו מעל 150 פוליסות של ביטוחי מנהלים ופוליסות חיסכון במסלולים השונים.
אם כך, איך בוחרים מוצר חיסכון? מה הכי יתאים לי? באיזה מסלול לבחור?
בתעשיית הפיננסים קיימת נטייה לקחת דברים פשוטים ולסבך אותם ולכן יציגו לכם מגוון רחב של מסלולי השקעה, כאלה שיתאימו לכל חתך סיכון אפשרי, ויכללו תמהיל שונה של אגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב קונצרניות, מניות ואפיקי השקעה אחרים בארץ ובחו"ל. חלקם יפתחו גם מסלולי השקעה אופנתיים לאותה התקופה מתוך מטרה לקלוט כמה שיותר כסף בנקודת זמן מסויימת.
אבל איך זה מקל עליכם לבחור את המסלול הנכון?
זה לא מקל, ולכן מי שבדרך כלל יפנה אתכם למסלולים השונים יהיה יועץ פיננסי או משווק פנסיוני שימליץ לכם על מסלול שהוא מכיר, שמשתלם לו למכור ושהוא חושב שהוא המתאים ביותר על בסיס שיחת היכרות קצרה.
למעשה התהליך של בחירת המסלול הכי מתאים עבורכם אינו קשה כלל.
לחוסכים בגיל צעיר כדאי לבחור באפיקי השקעה מוטי מניות ולהיפך לחוסכים שגילם קרוב לגיל פרישה מומלץ לבחור באפיקי השקעה מוטי אג"ח עם חלק מנייתי קטן. לאלה שאינם מאמינים במודל הזה תמיד תהיה האפשרות להכנס למסלול כללי, שבד"כ מאפשר למנהל ההשקעות גמישות מסוימת בבחירה של תמהיל הכולל מניות ואג"ח.
לאחר שבחרתם במסלול הרלוונטי, נשאר להחליט מי ממנהלי ההשקעות הרבים שיש כיום בשוק ינהל את כספכם בצורה הטובה ביותר, שתניב את התשואה הגבוהה ביותר בסיכון הכי נמוך ובדמי ניהול הוגנים.
בסופרמרקר יש לגולשים אפשרות לבחור בין 2 ל- 4 קרנות ולהשוות ביניהן בצורה מפורטת.
באמצעות השוואת קרנות פנסיה, השוואת קופות גמל והשוואת קרנות השתלמות תוכלו לראות בצורה פשוטה מי מבין מנהלי ההשקעות עושה עבודה טובה יותר.
איך ההשוואה מראה מי יותר טוב?
נבדוק את הפרמטרים הבאים:
תשואה לאורך טווחי זמן שונים
נבדוק את התשואה המצטברת בטווחים שלא יפלו מ- 3 שנים. רצוי לבדוק תשואה של 5 שנים ומעלה.
למה לבדוק תשואות לטווח ארוך? תזכרו, אתם חוסכים לטווח הארוך, לפנסיה, ללימודים של הילדים, לטיול של בת המיצווה וכו'. אתם רוצים לראות מי עושה עבודה טובה לאורך זמן ולנטרל את גורם המזל של מנהלי ההשקעות. מי שמשיג תשואות טובות בהשוואה לאחרים ולאורך זמן, כנראה עושה עבודה טובה. סביר להניח שהדרך בה הוא מנהל את ההשקעות, ולא רק המזל, הם אלו שבגללם הוא משיג תשואות טובות יותר לאורך זמן, ללא קשר לתנודתיות שוק ההון.
בהחלט יכול להיות שתגלו כי מנהל השקעות מסוים הניב תשואה פנטסטית בשנה האחרונה אבל היה גרוע בטווח הארוך ולהיפך, מנהל השקעות טוב היה גרוע בשנה האחרונה אבל הציג תשואות טובות לאורך זמן.
האפקט של ניהול השקעות טוב לאורך זמן הוא פנומנלי. מנהל השקעות טוב יפתח פער שאינו ניתן לסגירה על מנהלי השקעות בינוניים בגלל האפקט של הריבית דריבית. מספיק שמנהל טוב עושה תשואה שנתית ממוצעת גבוהה יותר של בין 1% ל 2% כל שנה כדי שהפער שהוא יפתח לאורך זמן יהיה גדול.
תשואה מול סיכון
נבדק ע"י בחינת גובה התשואה מול סטיית התקן הנמדדת, שמהווה את הסיכון בהשקעות. המשקיע הממוצע יעדיף שסטיית התקן תהיה כמה שיותר קטנה ותעיד על תנודתיות קטנה יותר. ככלל כדאי לאתר קרנות בעלות תשואה כמה שיותר גבוהה בסיכון נמוך ככל האפשר.
מדד שארפ
מדד לביצועים של תיקי השקעות. מדד שארפ מודד את עודף התשואה ליחידת סיכון על נכסי השקעה.
מדד שארפ משמש כדי לאפיין עד כמה התשואה של נכס מפצה את המשקיע על הסיכון שהוא לוקח. כאשר משווים שני נכסים, הנכס בעל מדד שארפ הגבוה יותר נותן תשואה גבוהה יותר באותה רמת סיכון. או לחלופין, הוא נותן אותה תשואה אך בסיכון נמוך יותר.
לא הבנתם? לא נורא מומלץ למשקיעים לבחור השקעות בעלות מדד שארפ גבוה יותר. מספר גבוה יותר יצביע על איכות גבוה יותר, פשוט מאוד.
דמי ניהול
על גובה דמי הניהול וההשפעה שלהם על כמות הכסף שתחסכו דובר רבות, ככלל כדאי לכם לשלם דמי ניהול נמוכים ככל הניתן. דמי הניהול מהווים את השכר שאתם משלמים עבור הניהול המקצועי של תיק ההשקעות. ככל שתשלמו דמי ניהול נמוכים יותר, התשואה שלכם לאורך זמן תגדל מאחר שכמות כסף קטנה יותר תופנה לשכר מנהל ההשקעות וכמות כסף גדולה יותר תופנה לטובת החיסכון כולל אפקט ריבית דריבית גדול יותר.
מהם דמי ניהול גבוהים, נמוכים, הוגנים?
ראשית כדאי להכיר כמה קריטריונים שבתי ההשקעות שוקלים כאשר הם קובעים את דמי ניהול.
- מקום העבודה שלכם וההסכמים שהוא חותם מול בתי ההשקעות השונים, ככל שמקום העבודה יכיל מספר גדול יותר של עובדים, מנהל קרן הפנסיה או קרן ההשתלמות יעניק לעובדים תנאים טובים יותר שיבואו לידי ביטוי בדמי ניהול נמוכים יחסית מהממוצע שאותה הקרן גובה
- גודל החיסכון שלכם – ככל שגודל קרן ההשלתמות או קרן הפנסייה שלכם גדול יותר, כלומר צברתם בקרן כסף ובמיוחד סכומים של מעל 100,000 ₪ דמי הניהול שתוכלו להשיג יהיו נמוכים יותר
- איכות מנהל ההשקעות – מנהלי השקעות שנתפסים טובים בעיני הציבור ובעיני היועצים והמשווקים הפנסיונים השונים בדרך כלל לא יורידו דמי ניהול לרמות נמוכות
- מדיניות ההשקעות של הקופה: האם הם ינהלו את הכסף בצורה אקטיבית וינסו להכות את מדדי הייחוס (עבודה קשה הכרוכה בעלויות מחקר ואנליזה) או ינקטו במדיניות פסיבית ויצמדו למדדים השונים (עבודה קלה ללא עלויות מחקר). קופות גמל וקרנות פנסיה מחקות מדד בד"כ יהיו זולות יותר בדמי הניהול
- תלוי כמובן בכם – האם תתמקחו או לא
תשאפו לשלם דמי ניהול שאינם עולים על ממוצע דמי הניהול שמנהל ההשקעות גובה באותה הקרן. ככל שתצברו יותר כסף וותק בקרן ההשתלמות וקרן הפנסיה תהיה לכם אפשרות לקבל דמי ניהול נמוכים יותר. בסופרמרקר טבלת ההשוואה כוללת דמי ניהול ממוצעים.
יתרות
האם כסף נכנס לקרן ההשתלמות או יוצא ממנה?
האם קופת הגמל, קרן ההשתלמות או קרן הפנסיה פודה כספים או צוברת כספים?
בד"כ תעדיפו קרן פנסיה שצוברת כספים או קרן השתלמות או קופת גמל שמעבירים אליה כסף מקופות אחרות, דבר היכול להעיד על העדפה בקרב החוסכים חוכמת ההמונים.
קרן השתלמות שפודה כספים בצורה קבועה מכל סיבה שהיא תתקשה לנהל את הכסף מאחר ומנהל הכספים צריך לדאוג לכסף מזומן שצריך לשלם לחוסכים שדורשים את כספם או חוסכים שמעוניינים להעביר את החיסכון לקרן אחרת.
מנהלי השקעות
מי מנהל את הכסף? מה פילוסופיית ההשקעה שלו? כמה נסיון יש לו? האם הוא חווה משברים? איך הוא התנהג בשעת משבר? האם הוא מתנהג כמו כולם? האם הוא קופץ ממקום עבודה אחד לשני? האם מנהל הקרן שלך משתנה כל כמה זמן?
למרות שהמידע הזה מאוד חשוב, קשה להשוות בין המנהלים השונים ולכן ההמלצה היא לנסות להבין את התשובות לשאלות האלה מאתרי האינטרנט של חברות הביטוח ובתי ההשקעות השונים.
לסיכום
המשימה של השוואת קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים ופוליסות חיסכון אינה מסובכת כלל.
יש להשוות קרנות באותו אפיק השקעה, לדוגמה אפיק השקעה כללי, ולבחון את הקרנות לפי הקריטריונים שהוזכרו:
- תשואות לאורך זמן- מינימום 3 שנים רצוי 5 שנים ומעלה
- מדד שארפ - כמה שהערך יותר גבוה הקרן יותר איכותית
- יתרות - חפשו קרן שמפקידים אליה כספים
- דמי ניהול
- איכות מנהלי ההשקעות
בהשוואה תגלו בד"כ שמי שמשיג תשואות טובות לאורך זמן יהיה בעל מדד שארפ גבוה מאחרים, לקוחות מעבירים לקרן שלו כסף מקרנות אחרות ואיכות הניהול ומוניטין בית ההשקעות יהיו גבוהים בין ציבור המשקיעים ובין היועצים השונים.
בחלק השני של המדריך נבחר כמה קרנות ונבצע השוואה עם דוגמאות שיאפשרו לכם לבצע את ההשוואה עם קרנות שאתם תבחרו באופן עצמאי.