שיטת הרצף - מסחר בבורסה בישראל ופקודות המסחר הנפוצות

מהי שיטת הרצף ומהלך יום המסחר בבורסות בתל אביב והעולם - במאמר זה נסקור את שלבי המסחר בבורסה וסוגי הפקודות למסחר שכל משקיע וסוחר בשוק ההון חייבים להכיר לפני שהם מתחילים לסחור בניירות ערך בישראל ובארה"ב

מסחר בבורסה

מעודכן ל- 04/2024

שיטת הרצף - מסחר בבורסה בישראל

שיטת הרצף היא הדרך בה הבורסות ברחבי העולם, וביניהן בורסת תל אביב, מאפשרות לסוחרים לסחור בניירות ערך מרחוק. בעבר, המסחר התנהל רק בבנין הבורסה והסוחרים נאלצו להתגבר על מזג אוויר סוער, פקקים וקשיים אחרים כדי להגיע אל הבורסה, להצטופף, להתווכח, להרים קול מעבר לקולם של אחרים ולקוות שקלטו אותך לפניהם. אך היום לשמחת כולם, הבורסה התקדמה, בעקבות שאר העולם, למסחר אלקטרוני מרחוק, בסיועה של מערכת הרצף, שהיא המערכת הממוחשבת שמאפשרת את המסחר אונליין בבורסה. מערכת שהפכה את המסחר ליעיל ומתקדם יותר.

שיטת הרצף היא שיטת מסחר בבורסה שבוחנת פקודות קניה ומכירה, מאתרת פקודות קנייה ומכירה שמתאימות אחת לשנייה ומחברת ביניהן ליצירת עסקה. המחיר של העסקה (כלומר, בכמה מכר המוכר ובכמה קנה הקונה) הוא המחיר שהמוכר ביקש בפקודה בזמן ביצוע העסקה. פקודות שלא נמצאה להן התאמה נרשמות בספר הפקודות ומחכות שתאותר להן התאמה.

יתרונות שיטת הרצף

  • שיטת הרצף מאפשרת לסוחרים ראיה כוללת של השוק, הם מקבלים מידע מלא על ניירות ערך שונים, פקודות שממתינות לביצוע ועסקאות שכבר הושלמו. תמונת המצב המלאה משמספקת שיטת הרצף תורמת לשקיפות המסחר ועוזרת למשקיע בקבלת החלטות.
  • מהירות התגובה השתפרה באופן משמעותי, המחשב מאפשר לסוחרים ומשקיעים להישאר מעודכנים כל הזמן ולהגיב לאירועים בזמן אמת.
  • בזכות שיטת הרצף נשמרת רציפות במסחר כי הוראות שממתינות לביצוע, גם אם לא בוצעו באותו הרגע, נשמרות בזיכרון המערכת עד שיבוצעו (עד לסוף יום המסחר).
  • המערכת מצמצמת טעויות אנוש שהיו מתרחשות כשכל המסחר היה מבוסס על תקשורת בין בני אדם.
  • המערכת נותנת הזדמנות להפעיל את המסחר בבורסה בכל היקף פעילות. המערכת תומכת בכל כמות של סוחרים המבצעים מספר פעולות רב בו זמנית. המחשב, בניגוד לבני אדם, יכול לתמוך בהרבה משקיעים וחברי בורסה בבת אחת, לשמור את הפקודות לפי סדר הגעתן ולבצע התאמה מיטבית בין פקודות הקניה והמכירה.

מהלך יום מסחר בשיטת הרצף

נסביר קצת על המכניקה של מערכת "רצף", המשמשת את הבורסה למימוש המסחר הרציף. המסחר בשיטת הרצף תלוי במחשב הבורסה המרכזי, שעוקב אחרי מחירי ניירות ערך. המחשב המרכזי של הבורסה מקבל פקודות מסחר לקנייה ומכירה של ניירות ערך, הכמות של נייר הערך הרצוי ומחיר קניה/מכירה. פקודות המסחר מועברות באמצעות חברי בורסה (בנקים וחברות ביטוח). כשמגיעה פקודה, מחפש המחשב פקודות נגדיות מתאימות. כשנמצאת פקודה נגדית מתאימה, מתבצעת עסקה.

כדי ליצור עסקה - פקודה לקנות נייר ערך מופגשת עם פקודה למכור נייר ערך, בכפוף להגבלת מחיר שהיא שווה או נמוכה להגבלת המחיר שהוגדרה בפקודת הקנייה. פקודות מסחר שעדיין לא בוצעו בגלל שלא נמצאו להן פקודות נגדיות נרשמות בתוך ספר פקודות של הבורסה. בפועל, נוצר "תור" לפקודות שעוד לא הצליחו להתממש והן מסודרות לפי סדר הגעתן. בנוסף, בספר פקודות הבורסה נשארות פקודות שבוצעו באופן חלקי בלבד, עם תאריך הגעתן המקורי והן מחכות לפקודה נגדית שתשלים אותן. .

הפקודות שעדיין לא בוצעו מתועדפות קודם כל לפי מחיר, ואחר כך לפי זמן. פקודות שלא בוצעו עד סוף שלב המסחר הרציף עוברות לשלב מסחר "טרום נעילה". פקודות שהיו רשומות בספר פקודות הבורסה ובוצעו, נמחקות ממנו ומתועדות ברשימת העסקאות שהושלמו באותו היום.

לדוגמה: קונה מעוניין לקנות 10 מניות של חברת אל על במחיר 300 אגורות למניה. זאת אומרת, הקונה מוכן לשלם בסך הכל 3000 אגורות. במקביל, מוכר רוצה למכור 10 מניות של חברת אל על במחיר של 290 אגורות למניה. ברגע ששתי הפקודות האלו יפגשו, והמחירים מתאימים, תיווצר עסקה.

אם לא יהיה אף אחד שרוצה למכור מניות של חברת אל על באותו היום, או שהמחיר לא יתאים, פקודת הקנייה של הקונה תירשם בספר הפקודות הבורסאי עד שהיא תתבצע, או עד סיום יום המסר. עוד אפשרות היא, שיהיה מוכר מתאים, אבל הוא מוכר רק 5 מניות ולא 10. במקרה הזה, תתבצע חלק מהפקודה, הקונה יקנה 5 מניות. החלק של הפקודה שלא התבצע, עוד 5 מניות, ירשמו בספר פקודות הבורסה וימתינו לפקודת מכירה מתאימה.

שעות המסחר בבורסה בישראל ובארה"ב

שעות המסחר בבורסה בתל אביב הן בימי ראשון עד חמישי בשעות 9:00-17:35, ובימי ראשון בלבד המסחר מסתיים מוקדם יותר וננעל בשעה 16:00. בארצות הברית שעות המסחר בבורסה הן בימי שני עד שישי בשעות 9:30-16:00 לפי שעון ארצות הברית, 16:30-23:00 לפי שעון ישראל.

שלבי מסחר בבורסה

המסחר בבורסה מתחלק לשלבים, הכוללים שלב רציף שהוא עיקר היום, במהלכו אפשר לקנות ולמכור ניירות ערך בזמן אמת. שלבי המסחר בבורסה בנויים כך:

  • טרום פתיחה
  • מסחר פתיחה
  • מסחר רציף
  • טרום נעילה
  • מסחר נעילה

שלב טרום פתיחה ומסחר פתיחה

שלב טרום פתיחה הוא השלב הראשון מבין שלבי המסחר בבורסה, הוא מתחיל בשעה 9:25 ובמהלכו מחשב הבורסה מקבל פקודות קנייה ומכירה מחברי הבורסה, אבל עדיין לא מבוצעות עסקאות. בשלב טרום הפתיחה, כל פקודה שמתקבלת נבדקת על ידי מחשב הבורסה. אם הפקודה תקינה, היא מוכנסת לספר הפקודות והמגיש מקבל אישור על הגשתה. אם הפקודה לא תקינה מסיבה כלשהי, או שהיא לא מתאימה לשלב טרום הפתיחה, היא נדחית והמגיש יקבל עדכון על כך. בשלב זה, ועד שלב מסחר הפתיחה, ניתן לעדכן את הפקודות. פקודה שעודכנה נחשבת לפקודה חדשה ומוחקת את הפקודה המקורית. אם הפקודה המעודכנת תקינה, היא תאושר ותכנס לספר הפקודות לפי מועד הגשת העדכון..

כדי להבין את תמונת המצב לאותו היום, בשעה 9:35 נוצר מדד תיאורטי (או שער תיאורטי) לכל נייר ערך בהתאם לביקוש וההיצע, המבוססים על הפקודות שהתקבלו בבורסה עד אותו שלב. המדד התיאורטי הוא המחיר הממוצע שנקבע לכל נייר ערך. המדד התיאורטי מחושב עבור כל נייר ערך ומשתנה עם כל פקודה חדשה שמגיעה למחשב הבורסה. רוב הסיכויים שהמדד התיאורטי ישתנה במהלך היום ויעלה או ירד עד לסוף יום המסחר, בהתאם לעסקאות שיבוצעו בפועל.

שלב מסחר הפתיחה אורך מספר שניות בלבד. הוא מתחיל בשעה 9:55 ועד 10:15 -השעה משתנה לפי סוג נייר הערך. בשלב זה מתבצע מסחר בכל נייר ערך בנפרד, ובסופו נקבע מחיר שער הפתיחה למסחר לכל נייר ערך, ואם לא היו נתונים מספיקים לנייר ערך מסויים - שער הפתיחה יהיה שער הבסיס. היתרון של קנייה בטרום מסחר הוא שניתן לשלוח למחשב הבורסה פקודות שהכמות או הסכום שלהן נמוכות יותר מכמות המינימום שנדרשת לשלב הרציף (המינימום הנדרש יפורט בהמשך).

אם אתם שואלים את עצמכם מה זה שער מניה (או מה זה שער של נייר ערך בכלל), נסביר. שער הוא שווי כספי של משהו, במקרה זה, מניה. כלומר, אם שווי של מניה עומד עכשיו על 1000 אגורות (מחיר של רוב ניירות הערך נמדד באגורות), בשפה בורסאית, נגיד שהשער שלה הוא 1000 אגורות.

שלב המסחר הרציף

זהו השלב המרכזי בשלבי המסחר בבורסה, בו מתבצע מסחר אונליין בין סוחרים, במהלכו אפשר לקנות ולמכור ניירות ערך בזמן אמת. השלב נפתח דקות לפני השעה 10:00 (תלוי בסוג נייר הערך). בשלב זה פקודות קנייה ומכירה מופגשות ואם יש ביניהן התאמה, מבוצעת עסקה. אם אין התאמה, הפקודות נרשמות בספר הפקודות של הבורסה וממתינות לפקודה נגדית שתתאים להן.

העדיפות הראשונה לביצוע פקודה ניתנת לפי השער (המחיר), העדיפות השנייה היא הזמן בו הוגשה הפקודה. למשל, פקודת קנייה שמוגבלת בשער גבוה תהיה עדיפה על פקודות קנייה שמוגבלות בשער נמוך יותר. לעומת זאת, לשתי פקודות בעלות אותו השער תינתן עדיפות לפי הסדר שבו הן התקבלו.

יש שווי כספי מינימלי שצריך לעמוד בו כדי לסחור בשלב הרציף:

  • מניות, אג"ח להמרה, קרנות סל וקרנות חוץ: מניות במחיר מינימלי של 500 ש"ח
  • קרנות סל וקרנות חוץ נסחרות בשוק איגרות החוב: מחיר מינימלי של 2,000 ש"ח
  • איגרות חוב ממשלתיות וניירות ערך מוסדיים: מחיר מינימלי של 30,000 ש"ח
  • איגרות חוב קונצרניות וניירות ערך מסחריים: מחיר מינימלי של 10,000 ש"ח
  • אגרות חוב COCO כאשר ערך יחידה אחת הוא 50,000 ש"ח ערך נקוב: יחידת מסחר אחת
  • זכויות: יחידת מסחר אחת
  • מלווה קצר מועד: 30,000 ערך נקוב מק"מ
  • כתבי אופציה: כמות השווה לכמות המניות בגודל המינימאלי של פקודה של נכס הבסיס, מחולקת ביחס המימוש.

מי שמעוניין לסחור בסכומים נמוכים יותר, יכול לעשות את זה במכרזי הפתיחה והנעילה בלבד.

אם סוחר הגיש פקודת מסחר בשלב המסחר הרציף ומעוניין לבטל או לשנות אותה, הוא יכול לעשות את זה בתנאי שהפקודה עדיין לא בוצעה. אם כבר בוצעה העסקה, אין יותר אפשרות לבטל את הפקודה. אם הפקודה בוצעה באופן חלקי, ניתן לבטל או לשנות את החלק שעדיין לא בוצע. למרות זאת, אי אפשר לעשות שינוי שיהפוך את סכום הפקודה לנמוך מהסכום המינימלי (לפי הפירוט שלמעלה).

שלב טרום נעילה ומסחר נעילה

בשלב הטרום נעילה, אשר נמשך כ-10 דקות ומתחיל בשעה 17:14 ברוב ימי השבוע (ובשעה 15:39 בימי ראשון), מוזרמות למחשב הבורסה פקודות קנייה ומכירה. עם זאת, הפקודות לא מתבצעות אלא נרשמות בספר הפקודות של הבורסה כפקודות שטרם בוצעו. הן מצטרפות לפקודות שנרשמו בספר הפקודות במשך היום ולא בוצעו.

בשלב זה מתקבלות רק פקודות מסחר מסוג Limit - LMT ופקודות Iceberg - ICE. פקודות מסוגים אחרים שיוגשו לא ירשמו ומי שהגיש אותן יקבל עדכון על כך.

בשלב טרום הנעילה מתפרסמים השער והמחזור שהיו נקבעים לכל נייר ערך, אם מסחר הנעילה וחישוב שער הנעילה היו נעשים ברגע החישוב. לאחר כל פקודה חדשה שמתקבלת ואחרי כל ביטול או עדכון, המערכת תחשב מחדש את השער ומחזור המסחר לכל נייר ערך.

בשלב מסחר נעילה נעשות עסקאות בשער הנעילה בהתאם לפקודות שנרשמו בשלב טרום הנעילה. שלב זה מתחיל בשעה 17:24 ברוב ימי השבוע, ובשעה 15:49 בימי ראשון (כי המסחר ננעל מוקדם יותר). פקודות שרשומות בספר הפקודות בבורסה ולא בוצעו בשלב זה, יבוטלו.

בסיומו של שלב זה יקבע שער הנעילה הסופי לאותו היום.

עוד מידע על הבורסה ופעולתה ניתן למצוא במאמר הבורסה למתחילים.

סוגי פקודות מסחר

למחשב הבורסה מגישים הוראות, שקוראים להן גם פקודות, למכור או לקנות ניירות ערך.

פקודות מסחר נפוצות

פקודת מסחר מסוג LMT - Limit:

פירוש המילה- הגבלה, פקודה זו מגבילה את מחיר הקנייה או המכירה של העסקה בה המשקיע מעוניין. אם מדובר בקונה, אז הפקודה תגביל את המחיר המקסימלי שהוא מוכן לשלם על נייר ערך. אם מדובר במוכר, אז הפקודה תגביל את המחיר המינימלי בו הוא מוכן למכור נייר ערך. בקצרה, פקודה זו קובעת את הסכום העליון, או התחתון, שהמשקיע מסכים לו וגם את מספר ניירות הערך שהוא מעוניין לקנות או למכור. כשהמשקיע הציב פקודה זו, הוא אינו חייב לבדוק כל הזמן אם הנייר הגיע לשער הרצוי, המערכת עושה זאת במקומו ומבצעת את העסקה.

לדוגמה: משקיע רוצה לקנות מניות של חברת טבע במחיר של 2500 אגורות, הוא נותן פקודת limit שמוגבלת לסכום זה. אם המניה של טבע תהיה מעל 2500 אגורות, הפקודה של המשקיע תתבטל והוא לא יקנה את המניה. מצד שני, אם המניה של טבע תהיה במחיר של 2500 אגורות או פחות, הפקודה תתבצע.

מצד שני, משקיע שרוצה למכור מניה של טבע ב-2700 אגורות, אם המניה תרד מתחת לזה, המכירה לא תתבצע והמשקיע ישאר עם המניה. מצד שני, אם המחיר של המניה יעלה, המניה של המשקיע יכולה להימכר גם במחיר גבוה יותר מ-2700 אגורות.

פקודה זו מתאימה לשימוש כשלמוכר או לקונה יש קווים אדומים מבחינת מחיר שהם לא מוכנים להתפשר עליהם. חשוב לקחת בחשבון שפקודה מסוג Limit תתבצע רק אם התנאי שנקבע בה מתקיים, ואם אינו מתקיים - העסקה לא תתבצע, או תתבצע חלקית לפי מספר המניות שעמדו בהגבלה.
אם המשקיע משנה את דעתו ומוכן למכור בתנאי שחורגים מתנאי הפקודה, הוא צריך לשנות את הפקודה.

פקודת מסחר מסוג LMO - Limit Open:

פקודה כזו שונה מפקודת LMT "רגילה" בכך שהיא נועדה לשלב הפתיחה בלבד. אם הפקודה לא בוצעה בשלב הפתיחה, היא תתבטל. בפקודת LMO אפשר לבחור כמות נמוכה מהמינימום הנדרש בשלב המסחר הרציף. הפקודה מתאימה למקרים בהם המשקיע מעוניין לסחור רק בשלבי הפתיחה.

פקודת מסחר מסוג LMC - Limit Close:

פקודה כזו מיועדת לשלב הנעילה, ואם לא תבוצע בשלב זה, היא תתבטל. בפקודת LMC ניתן לבחור כמות מניות נוכה מהנדרש בשלב המסחר הרציף. משקיעים יכולים לעשות שימוש בפקודת LMC במקום בפקודת LMT מכל מיני סיבות, למשל: לא כל המניות שלהם נמכרו במהלך היום ועכשיו יש להם כמות חלקית, שלא מתאימה למינימום הנדרש למסחר.

פקודת מסחר מסוג MKT - Market:

פירוש המילה- שוק, בשונה מפקודת LMT, פקודת MKT לא מגבילה את המחיר בקנייה או במכירה ולכן, רוב הסיכויים שהפקודה תתבצע במהירות. בפקודה זו, המשמשת בשלב המסחר הרציף, המשקיע מציע לקנות או למכור נייר ערך מסוים בכמות כלשהי במחיר השוק וללא הגבלת מחיר. אם משתמשים בפקודה הזו, צריך לקחת בחשבון שמחירי השוק יכולים להשתנות מאוד מהר ואי אפשר לדעת באיזה מחיר תתבצע העסקה.

לדוגמה: משקיע רוצה לקנות 120 מניות של חברת טבע והוא מעביר פקודת MKT. המערכת תבדוק פקודות מכירה למניה זו ותמכור לו מהמחיר הנמוך עד לגבוה עד להשלמת מספר המניות שרצה. למשל: 80 מניות במחיר 2700 אגורות ועוד 40 במחיר 2900 אגורות. אם המשקיע היה מעוניין למכור 50 מניות טבע, המערכת תבדוק את פקודות הקניה עבור המניה ותקנה מהמחיר הגבוה לנמוך.

פקודה זו מתאימה יותר לניירות ערך עם סחירות גבוהה ושבכל זמן נתון יש הרבה פקודות קניה ומכירה עבורן, התנודות במחירי השער שלהן לרוב יהיו קטנות למדי ואפשר יהיה לבצע פעולות קניה ומכירה בלי פערי שער גבוהים. הפקודה פחות תתאים לניירות ערך בעלי סחירות נמוכה או תנודתיות גבוהה במחירם - המשקיע עלול לגלות שביצע פעולה לא רווחית.

עבור משקיעים מתחילים שמעוניינים להשקיע לטווח ארוך במניה עם סחירות גבוהה הפקודה הזו מאוד מומלצת.
אין טעם "לנסות" לקבל את המחיר הנמוך בכמה עשיריות ואז לפספס את ההזדמנות שנוצרה.
אם סביבת המחיר פחות או יותר מתאימה לכם תזינו פקודת Market ותסיימו עם זה, עדיף מאשר להזין פקודת Limit עם כל ההתרגשות ואז לפספס את ההזדמנות שנוצרה. אם אתם סוחרי יום אז הפקודה הזו פחות מתאימה.

פקודות מסחר על תנאי

בכל הפקודות הבאות יש תנאי (או באנגלית, "טריגר" - Trigger) הכרחי שצריך להתקיים כדי שהפקודה תהפוך לפעילה. אם התנאי לא יתקיים, הפקודה לא תרשם בספר הפקודות בבורסה ותתבטל.

פקודת מסחר מסוג Stop Loss:

זוהי פקודה למכירה של כמות מסויימת של נייר ערך אך הפקודה תועבר לבורסה רק אם המחיר של נייר הערך, כלומר השער שלו, יגיע לטריגר - שהוא הסכום שהוגדר מראש. במקרה כזה, הפקודה הופכת לפקודת Market ותבוצע לפי מחיר שוק באותה נקודת זמן. למשל, הפקודה תוגדר כך שרק אם מניה מסוימת תימכר בסכום של 400 אגורות, יופעל התנאי והפקודה תועבר לביצוע.

פקודה זו שימושית כשמשקיע חושש שמניה תרד מתחת למחיר מסוים בלי שהוא ישים לב (מה שיכול לקרות בקלות כי המחירים משתנים מהר). אותו משקיע יכול לקבוע שער שמתחתיו הוא לא מעוניין להחזיק במניה ויעדיף להפטר ממנה במהירות.

לדוגמה: משקיע מחזיק במניה של חברת בזק ששווה 500 אגורות. המשקיע נותן פקודה שאם המניה תרד מתחת למחיר של 400 אגורות, הוא רוצה למכור אותה. אם שער המניה לא יגיע לסכום זה, הפקודה לא תוזרם ותתבטל. אם שער המניה יהיה 400 אגורות או נמוך יותר, תוזרם פקודת ה-Stop loss.

צריך לקחת בחשבון שהמניה תימכר לפי המחיר בשוק שעלול להיות נמוך משמעותית מהשער שהוגדר בפקודה, למשל, היא עלולה להמכר במחיר 100 אגורות. תלוי בתנודתיות ובסחירות של המניה, אם זו מניה עם סחירות גבוהה, סביר להניח שהיא תימכר במחיר קרוב ל-400 אגורות. אם הסחירות נמוכה, אין דרך לדעת מראש והפער עלול להיות משמעותי. מצד אחד הפקודה יכולה להוביל להפסד גדול מהצפוי ומצד שני, המשקיע לא נשאר עם מניה חסרת ערך והצליח להפטר ממנה ברגע שאיבדה מערכה.

פקודת מסחר מסוג Stop Limit:

שילוב של שני הסוגים, Stop Loss ו- Limit. המשקיע צריך להגדיר מראש את מחיר התנאי שיפעיל את הפקודה, בנוסף למחיר שבו הוא מגביל את העסקה.

לדוגמה, משקיע מחזיק במניה של חברת בזק שהשער שלה עומד על 500 אגורות. המשקיע רוצה למכור אותה אם המחיר שלה ירד מתחת ל-400 אגורות, אבל לא בכל מחיר. המשקיע יגדיר תנאי, הוא רוצה למכור אם המחיר יהיה מתחת ל-400 אגורות, אבל הגבול יהיה 300 אגורות. לכן, כל עוד המניה שווה בין 400-300 אגורות, תוזרם פקודת מכירה של המניה.

מצד אחד, פקודה כזו מבטיחה את סכום העסקה, להבדיל מפקודת Stop loss, שיכולה למכור את המניה בכל מחיר שיהיה בשוק באותו הרגע. מצד שני, הפקודה הזו לא מבטיחה שהעסקה בכלל תתבצע, כי יכול להיות ששווי המניה יקפוץ באופן משמעותי ורגע אחד היא תהיה שווה 450 אגורות (עוד לא מופעל התנאי) ופרק זמן קצר אחרי זה תהיה שווה 290 אגורות (נמוך יותר מהגבול התחתון). במקרה כזה, הפקודה לא תספיק להתצבע ותתבטל, והמשקיע יישאר עם המניה.

פקודת מסחר מסוג Buy Above:

פקודת קנייה שתהיה בתוקף רק אם נייר ערך יגיע למחיר מסוים, שיהיה גבוה יותר מהמחיר הנוכחי. צריך לוודא שהמשקיע ציין שני מחירים בפקודה: אחד, המחיר שבו ימומש התנאי והפקודה תועבר לביצוע. השני, מחיר הגבול העליון (LMT) בו מוכן המשקיע לקנות את נייר הערך המדובר.

הפקודה שימושית כדי להגן על משקיע מהפסדים שנגרמים בעקבות עלייה חדה מאוד בשער של ניירות הערך בהם הוא סוחר. בנוסף, יכול להשתמש בה סוחר שצופה עלייה משמעותית של נייר ערך מסוים.

פקודת מסחר מסוג Take Profit:

פקודת מכירה שכדי שתהיה בתוקף צריך שמניה תגיע למחיר מסוים. בנוסף, על המשקיע לבחור את הלימיט LMT שבו הוא מוכן למכור את נייר הערך.

פקודה זו מתאימה למי שרוצה להרוויח אחוז מסוים, לפי יעד שנקבע מראש. לדוגמה, משקיע שמחזיק במניות של חברת שופרסל בשער של 2700 אגורות, ומעוניין למכור כשהרווח שלו יהיה 10%. לכן, בכל סכום שהוא מעל 2970, תועבר הפקודה למכור את המניות שברשותו.

פקודת מסחר מסוג IOC - Immediate Or Cancel:

פקודה זו משודרת למחשב הבורסה במחיר מוגבל קבוע מראש שנועד לביצוע באופן מיידי. אם לא ניתן לבצע את הפקודה באופן מיידי, היא תתבצע באופן חלקי (אם אפשר), ומה שלא יכול להתבצע מייד - יתבטל.

פקודת מסחר מסוג FOK - Fill Or Kill:

מיועדת לביצוע באופן מיידי ומלא, במתכונת של "או הכל או כלום". אם היא לא תבוצע באופן מיידי ומלא, היא תתבטל.

להשוואה: אם בפקודת Limit משקיע מעוניין לקנות 1000 מניות בסכום של 100 אגורות כל אחת, ויש כרגע היצע של 800 מניות בלבד בסכום זה, הפקודה תקנה 800 מניות, ועוד 200 מניות ירשמו בספר הפקודות. כשמדובר בפקות IOC, המשקיע יקנה 800 מניות והיתרה של הפקודה, 200 מניות, תתבטל. כשמדובר בפקודת FOK, אין אפשרות כזו: או שמצב השוק יאפשר למשקיע לקנות 1000 מניות באופן מיידי, או שהיא תתבטל לחלוטין.

פקודת מסחר מסוג ICE - Iceberg:

פקודת "קרחון" היא פקודה גדולה שמתחלקת לחלקים, כדי לא להשפיע על השערים בשוק. זו פקודת LMT שהכמות הכוללת שלה מתחלקת לשלושה חלקים: הכמות הכוללת, החלק שיועבר לביצוע מיידי וחלק נסתר שיהפוך לגלוי לאחר שיבוצע החלק שכבר הועבר לביצוע.

החלק הנסתר יכול להיות מחולק לכמה חלקים ובכל פעם תשוחרר עוד כמות קטנה של פקודות לביצוע, עד שבסופו של דבר הכל יבוצע. ספר הפקודות של הבורסה יציג רק את הכמות הגלויה בכל רגע נתון, ולא את הכמות הכוללת.

הפקודה הזו משמשת לרוב גופים גדולים שמעוניינים למכור או לקנות כמות גדולה של ניירות ערך. פקודת ICE עוזרת לאותו גוף גדול להגן על עצמו ממצב של קפיצה במחירים, שיכולה לקרות אם סוחרים ידעו שיש גוף גדול שעושה פעולה משמעותית בניירות ערך.

מנגנוני הגנה על משקיעים בשלבי המסחר השונים

ישנם מנגנוני הגנה במערכת הרצף שנועדו להגן על ציבור המשקיעים.

מנתקי זרם

במידה ויש תנודה חריגה במדד תל אביב - 35, יש אופציה לדחות את המסחר בכלל המניות. אם יש תנודה של 2.5% ומעלה במדד ת"א - 35 התיאורטי האחרון, תופעל "פתיחה אנגלית" - תחילת המסחר תידחה בכשלוש דקות. אם בסיום פרק הזמן הזה עדיין יש תנודה של 2.5% ומעלה, תבוצע עוד דחייה בתחילת המסחר באותו פרק זמן.

אם עדיין יראו תנודה שתעמוד על 5% ומעלה, יופעל "מנתק זרם ראשון", שידחה את המסחר למשך כ-30 דקות. לקראת סוף הזמן, ייבדק שוב המדד. אם התנודה תעמוד על 12% ומטה, יתקיים מסחר כרגיל.

אם התנודה גבוהה יותר, יופעל "מנתק זרם שני", במסגרתו תבוצע דחייה נוספת במסחר, ויכול להיות שאפילו לא יתקיים מסחר באותו היום.

מנגנון למיתון תנודות שערים חדות

כדי למנוע טעויות של משקיעים בהגשת פקודות לקנייה או מכירה של ניירות ערך, בבורסה קיים מנגנון שנועד למתן תנודות שערים חדות בניירות ערך ספציפיים. לדוגמה, משקיע שרצה לקנות 50 מניות ובטעות הקליד 500 מניות.

המנגנון הזה יקפיא את המסחר באותה המניה הספציפית למשך כ-5 דקות (תלוי בשלב המסחר). במהלך ההקפאה הזו אפשר יהיה לבטל פקודות ולהגיש פקודות חדשות. המטרה של המנגנון הזה היא לא לבטל את העסקאות, אלא לאפשר לפעילים בבורסה למתן את התנודה החריגה לפני שהיא מתרחשת.

למנגנון זה יש חריגים בהם הוא לא יופעל. בין היתר, החריגים האלו כוללים את המצבים הבאים:

  • יום המסחר הראשון בנייר ערך חדש
  • יום המסחר הבא שאחרי יום בו לא התקיים מסחר בגלל שהופעל מנגנון מנתק זרם
  • בכל הנוגע לכתבי אופציות, אופציות רכישה וזכויות.

הפסקת מסחר קצובה

הבורסה יכולה להחליט על הפסקת מסחר של 30 דקות, במידה ומתקיים אחד מהמקרים הבאים:

  • פרסום מידע משמעותי שנוגע לחברה או לנייר הערך שלה.
  • פרסום הצעת רכש, העברת שליטה או עסקאות מהותיות של חברה.
  • פרסום דוחות כספיים.

הפסקת המסחר מתחלקת לשני חלקים, ברבע שעה הראשונה אפשר לבטל פקודות שהוגשו אבל אי אפשר להגיש פקודות חדשות. בזמן שנשאר, אפשר גם לבטל וגם להגיש פקודות מסחר חדשות. במידת הצורך, אפשר להאריך את הפסקת המסחר לפרק זמן נוסף, ואפילו עד סוף יום המסחר.

השוואה לבורסות בארה"ב

השוק של ארה"ב הוא אחד הגדולים בעולם והמסחר בו פותח בפני משקיעים הזדמנויות רבות, כולל מסחר במניות של חברות ענק כמו גוגל, אפל ועוד.

בארה"ב יש אפשרות לסחור בניירות ערך גם מחוץ לשעות המסחר הרשמיות בבורסה. למסחר בארה"ב שלושה שלבים: מסחר מוקדם, מסחר רציף ומסחר מאוחר. לפי שעון ישראל, מסחר מוקדם מתחיל בשעה 11:00 ונמשך עד 16:30. מסחר מאוחר מתחיל בשעה 23:00 ומסתיים בשעה 03:30 לפנות בוקר.

מכירה או קנייה בטרום מסחר או לאחר תום המסחר הרשמי קיימת כדי לאפשר למשקיעים להגיב לשינויים שמתרחשים מחוץ לשעות המסחר בבורסה. אירועים כמו פרסום תקשורתי מהותי לגבי חברה מסוימת, העברת שליטה או דוחות כספיים, יכולים להתרחש בכל שעות היממה. לכן, כדי לא לפגוע ברווחי המשקיעים, נותנים להם הזדמנות לבצע פעולות בניירות ערך בזמן אמת, במקום להמתין לפתיחת יום המסחר הבא.

מסחר בבורסה

פקודות מסחר בארה"ב

חלק משמעותי מהפקודות שמשתמשים בהן בבורסה בישראל תקפות גם בארה"ב בלי שינוי. מצד שני, יש פקודות שעברו שינויים ופועלות אחרת בארה"ב, וגם פקודות שהן ייחודיות לבורסות בארה"ב ולא קיימות בארץ.

פקודות המסחר שנשארות ללא שינוי בבורסות בארה"ב:

  • Limit
  • Limit open
  • Limit close
  • Market
  • Buy Above
  • Take Profit
  • Immediate Or Cancel
  • Fill Or Kill
  • Iceberg

פקודות מסחר ייחודיות לבורסות בארה"ב:

פקודת מסחר מסוג Trailing Stop: בפקודה זו צריך להגדיר את התנאי שיפעיל אותה כטווח של כסף או אחוזים ממחיר נייר הערך. לדוגמה, משקיע מעוניין שהפקודה תופעל אם מחיר של מניה ירד ב-20%. אם מחיר המניה יהיה במגמת עלייה, המשקיע ימשיך להחזיק במניה והפקודה לא תוזרם. אם מחיר המניה ירד מעבר לטווח מסוים, המניה תימכר.

פקודת מסחר מסוג OCO: שילוב של שתי פקודות כשביצוע של אחת, מבטל את השנייה. לדוגמה: משקיע קנה מניה של חברת אפל בסכום של 172 דולר. מצד אחד, הוא רוצה להחזיק במניה בזמן שהמחיר שלה עולה, אבל לא רוצה להפסיד כסף אם המחיר שלה ירד באופן משמעותי. המשקיע יכול לתת שתי פקודות משולבות, האחת היא פקודת מכירה מסוג Limit עם סכום הגבוה ממחיר המניה. השניה, היא פקודת Stop loss במחיר נמוך ממחיר המניה. אם המחיר יעלה, המניה תימכר ברווח ולא יהיה צורך בפקודת Stop loss והיא תתבטל מעצמה. מצד שני, אם המחיר של המניה ירד מתחת למחיר מסוים, היא תימכר ואז אין יותר צורך במכירה במחיר הגבוה ופקודת Limit תתבטל.

פקודת מסחר מסוג Stop Loss: דומה למה שקיים בארץ, אבל התנאי שמפעיל את הפקודה הוא לרוב מחיר הביקוש או ההיצע הראשון שיש בשוק באותו שלב מסחר.

פקודת מסחר מסוג Stop Limit: פקודה שבדרך כלל משמשת בארץ למכירה, בארה"ב היא יכולה לשמש גם לקניה של ניירות ערך.

סיכום

הבנה של שיטת הרצף היא חיונית כאשר אתם רוצים לסחור בניירות ערך בבורסה בישראלית או בכל בורסה אחרת בעולם. על מנת לסחור בפועל תזדקקו לחשבון מסחר עצמאי אצל אחד מחברי הבורסה הישראלית.

השוואה של חשבונות למסחר עצמאי תאפשר לכם להבין את העלויות בחשבון מסחר עצמאי לפתוח חשבון בתנאים אטרקטיביים.

בדיקה לשיפור תנאי חשבון השקעות ומסחר עצמאי

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

קבל הצעה לפתיחת חשבון

חשבון מסחר עצמאי בעמלות משתלמות
קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים להם

מנהלת השקעות

בדיקה לשיפור תנאי חשבון השקעות ומסחר עצמאי

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

עוד על השקעות ושוק ההון