עודכן בנובמבר 2021
תיק השקעות מנוהל הוא שם כללי לעולם שלם של אפשרויות השקעה, אפיקי השקעה ומדיניות השקעה המשתנה בהתאם להזדמנויות והנסיבות ששוק ההון מציע, אבל גם בעולם המגוון הזה יש כללים, יש חלוקה לסוגי תיקים בסיסיים ויש אסטרטגיית השקעה ברורה הנקבעת לפי אפיק ההשקעה ועולם התוכן אליו מכוון התיק המנוהל. אחרי שתכירו את סוגי תיקי ההשקעות העיקריים בניהול תיקי השקעות יהיה לכם קל יותר לדעת מהו תיק ההשקעות המנוהל שיענה על הצרכים שלכם בצורה הטובה ביותר.
כמה דגשים לפני הכל:
- כל בית השקעות מביא את הפרשנות שלו ואת היכולות שלו, והתוצאה היא שוני בין תיקים מאותו סוג או אפיק השקעה המתנהלים בבתי השקעות שונים.
- בתי השקעות רבים מציעים תיקים בעלי מדיניות השקעה יחודית להם, ומאמר זה אינו עוסק בהם. באופן כללי, לעתים קרובות מדובר בתיקים המיועדים למי שמעוניין להשקיע סכום כסף גבוה במיוחד בתיק ההשקעות המנוהל שלו וגם מבין דבר או שניים בהשקעות או בשוק ההון.
- המציאות חזקה מהכל והזדמנויות השקעה שהיא מכתיבה ישפיעו על מדיניות ההשקעה.
- אין אפיק השקעה אחד שטוב מאחרים וגם לא נוסחת קסם שמתאימה לכולם. אפשרויות ההשקעה השונות קיימות בגלל שהן נותנות מענה לקהלי יעד שונים, כל אחד ומה שמתאים לו.
אז בואו להכיר את אפשרויות ההשקעה וסוגי התיק ההשקעות המנוהלים הנפוצים, וגלו את סוגי התיקים ואפיקי ההשקעה שיתנו לכם את התמורה הטובה ביותר בהתחשב בדרישותיכם.
להסבר על תיקי השקעות ולמי הם מתאימים, מומלץ לקרוא את המאמר "ניהול תיקי השקעות - מה זה והאם מתאים לי".
בירור צרכי לקוח ובחירת רמת סיכון
בשלב הראשון אתם ומנהל התיקים בבית ההשקעות שבחרתם צריכים לברר מה הדרישות והיכולות שלכם: מה סכום הכסף המושקע, לכמה זמן הוא מיועד, והאם יש תאריך יעד בו אתם חייבים למשוך את הכסף, או שלא קיים תאריך כזה. עוד מידע חשוב הוא האם יש לכם חסכונות נוספים, מה רמת ההבנה שלכם בשוק ההון ומה רמת הסיכון שתהיו מוכנים לקחת על מנת להגדיל את תשואות התיק , כלומר מה רמת התנודות בהפסדים ובתשואות שתוכלו להרגיש איתה בנוח.
היתרון ברמת סיכון גבוהה הוא רווח גבוה לטווח הארוך. מצד שני, מסלול כזה גם יעמיד אתכם בסיכון מוגבר להפסיד סכומי כסף גדולים יותר, בעיקר אם אילוצי המציאות יחייבו למשוך את הכסף בתקופה בה התיק הפסיד. רמת סיכון נמוכה יותר מקטינה את התנודות כך שהסיכוי הוא לרווח והפסד קטנים יותר. תיק השקעה כזה לא יכלול סיכונים גבוהים כדי למזער את ההפסדים בכל נקודת זמן בה תרצו לפתוח אותו, ופיזור ההשקעות בו יהיה רחב, מאותה הסיבה, אך בשורה התחתונה התיק יהיה צנוע יותר מבחינת רווחים. לצד הסיכוי שישמור על ערכו תהיה רמת תשואות מוגבלת.
כל הנושאים האלה ועוד נושאים רבים יעלו במסגרת שיחת בירור צרכים ראשוני, עליה תוכלו לקרוא במאמר "שאלון בירור צרכי לקוח".
איך קובעים אסטרטגיית השקעה בתיק השקעות מנוהל
במהלך הפגישה הראשונה בין הלקוח ומנהל התיקים שמטרתה בירור צרכי הלקוח, קובעים מה רמת הסיכון הרצויה והמתאימה ללקוח. תמהיל ניירות הערך בתיק ההשקעות המנוהל יהיה בהתאם לרמת הסיכון שנקבעה – כך שאחוז המניות וניירות ערך תנודתיים אחרים לא יעבור את הגבול שנקבע לרמת סיכון זו ושאר התיק יורכב מאג"ח וניירות ערך סולידיים. גם פיזור ניירות הערך על מגוון תעשיות, חברות וארצות מסייע להקטנת הסיכון. ניירות הערך בתיק ישקפו את אסטרטגיית ההשקעה שהותאמה ללקוח, מדיניות ורוח בית ההשקעות ואת השינויים המתרחשים בשוק ההון.
כדי לבנות את מסלול ההשקעה, בתי השקעות נעזרים במחלקות המחקר שלהן, ולעתים גם במחלקות מחקר של גופים גלובליים, אשר סוקרות את המצב בשוק ההון ובעולם ומאתרות תהליכים – חלקם כלכליים וחלקם בעלי השפעה כללית - שישפיעו בשלב זה או אחר על שוק ההון. בעזרת נתונים אלה נבנות תחזיות שיאפשרו להמליץ על ניהול תיקי ההשקעות באופן המתאים ביותר. לדוגמא, הקורונה קידמה חברות תקשורת ומסחר שאפשרו ניהול חיים תקינים תוך שמירה על ריחוק חברתי, בעוד עסקים המתבססים על קרבה פיזית בין אנשים, כמו הופעות ואירועי תרבות ותיירות, נאלצים לחשב מסלול מחדש כדי לצמצם הפסדים ועדיף להשקיע רק במי מהם שהסתגל לרוח התקופה החדשה.
סוגי תיקי השקעות מנוהלים
כל תיק השקעות מנוהל משתייך לאחד מכמה סוגי תיקי השקעות נפוצים - כמו אחוז המניות מתוך כלל ניירות הערך, התמקדות בתחום תעשיה או מסחר מסויים, התמקדות בשווקים כלשהם וכד', אך היתרון בניהול תיקי השקעות הוא לקחת תיק המשתייך למדיניות השקעה ידועה והתאמתו לאופי ודרישות הלקוח, ולרמת הסיכון שהוא מעוניין לקחת. הרעיון כאן הוא המגע האישי לכל אורך חיי התיק וההשקעות בו שהוא צירוף של הרצונות שלכם והמומחיות של מנהל התיקים וההזדמנויות או המגמות שאיתר.
נציג כאן את אפשרויות ההשקעה הנפוצות בניהול תיק השקעות. כדאי להכיר אותן ולזכור שהן אינן מוחלטות וקבועות. אסטרטגיית ההשקעה ורמת הסיכון שתרצו לקחת ניתנים לשינוי בכל נקודת זמן לאורך חיי תיק ההשקעות. תמיד יש מקום לעוד סוגי השקעות והתאמות ולשינויים שיגדילו את תשואות התיק המנוהל ויהפכו אותו לרווחי עבורכם.
דוגמאות לסוגי ומדיניות השקעה שונים בבתי השקעות
ברשימה שלפניכם תוכלו לראות מגוון שלם של תיקי השקעות אמיתיים במדיניות השקעה שונה מבחינת תמהיל התיק - אחוז חשיפה למניות, חשיפה בארץ וחשיפה בחו"ל.
- תיק מיוחד חו"ל
- תיק ללא מניות חו"ל
- עד 10% במניות
- עד 10% במניות חול
- עד 15% במניות
- עד 15% במניות חו"ל
- עד 20% במניות
- עד 20% במניות חו"ל
- עד 25% במניות
- עד 25% במניות חול
- עד 30% במניות
- עד 30% במניות חו"ל
- עד 40% במניות
- עד 40% במניות חו"ל
- עד 50% במניות
- עד 50% במניות חו"ל
- עד 70% במניות
- עד 100% במניות
- עד 100% במניות חו"ל
להשוואה בין בתי ההשקעות השונים.
תיק השקעות שקלי
זהו תיק השקעות מנוהל הנפתח בחשבון בנק מקומי, סכומי ההשקעה והתשואות יהיו נקובים בשקלים. תיק השקעות שקלי, בדומה לתיקי השקעות אחרים, יכיל מכשירי ההשקעה מגוונים כדי ליצור פיזור של ההשקעות והקטנה של הסיכון. למרות שמו, תיק השקעות שקלי אינו מוגבל לניירות ערך ישראלים ובתי השקעות רבים יכללו בו ניירות ערך זרים לצד ניירות הערך המקומיים, כדי להרחיב את הפיזור וכדי להוסיף ניירות ערך בעלי פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר משל ניירות הערך הישראלים. חישוב התשואות וההפסדים יעשה בשקלים – גם לגבי ניירות הערך הזרים. אחוז המניות וניירות ערך בעלי סיכון גבוה יהיו בהתאם לרמת הסיכון שדרש הלקוח. הגיוון בתיק מושג גם באמצעות השקעה ישירה בניירות ערך כמו אג"ח ואחרות וגם השקעה עקיפה דרך קרנות נאמנות, קרנות אחרות ושילוב של מכשירי השקעה שונים. שילוב השקעה באמצעות קרנות נאמנות דוחה חלק מתשלומי המס וחוסך בעלויות המסחר. כל ניירות הערך ומכשירי ההשקעה צריכים ליצור בסופו של דבר את רמת הסיכון שהלקוח בחר ומדיניות השקעה שהלקוח שלם איתה.
תיק השקעות גלובלי במט"ח
זהו תיק השקעות הנפתח בחשבון מט"ח, בדרך כלל יורו או דולר, והתשואה נקובה במטבע החוץ התואם לחשבון. הלקוח יפתח חשבון מט"ח מתאים בבנק מקומי או זר – בהתאם להסכמים שיש לבית ההשקעות עם בנקים מקומיים וזרים. סכום המינימום הנדרש לפתיחת התיק יהיה נקוב במטבע הזר שבחר הלקוח, ובדרך כלל יהיה גבוה יותר מסכום המינימום הנדרש בתיק ההשקעות השקלי של אותו בית השקעות.
אפשרות השקעה זו פותחת את הדלת לאפשרויות השקעה גלובליות בשוק הבינלאומי. השקעות מט"ח מתנהלות על ידי השקעה במניות, קרנות סל, אג"ח ומכשירים פיננסים אחרים. יש בתי השקעות שיתמקדו במדינות בעלות יציבות כלכלית, שדירוג האשראי שלהן גבוה ואחרים יחפשו מדינות בהן השוק מתפתח והן עשירות בהזדמנויות ויאתרו בהן חברות איתנות פיננסית או בעלות פוטנציאל רווח גדול. בנוסף, ישנם תיקי השקעות מט"ח אשר ממוקדים באג"ח אירו או באג"ח דולר. תיקים כאלו יכולים להיות אלטרנטיבה להשקעה בפיקדונות יורו או דולר.
היתרון של השקעה גלובלית לעומת השקעה מקומית הוא פיזור הסיכון על פני מספר מדינות, כך שגם אם אחת חווה משבר כלכלי, שאר ההשקעות יאזנו את תיק ההשקעות. לדוגמה, משבר פוליטי או מלחמה עשויים להשפיע על כלכלת מדינה מסויימת, ולגרור הפסדים למשקיע. גם שינוי חד בשער המטבע עשוי לגרום להפסדים, לכן בתי השקעות רבים יפזרו את ההשקעות בין מדינות המשתמשות במטבעות שונים. המטרה היא לא להניח את כל הביצים באותו הסל, ולפזר את ההשקעות בין כמה מדינות ואפילו באיזורים שונים בעולם, וכך להימנע ממצב בו כל הסכום המושקע סופג הפסדים כתוצאה משינוי בעל השפעה מקומית. כאשר ההשקעות מפוזרות בין תעשיות וארצות שונות, הרעה במצב במגזר או מקום אחד לרוב לא תשפיע על אחר, ותוכלו להמשיך ולראות תשואות בתיק.
תיק טכנולוגיות וחדשנות
בעשור האחרון העולם מושפע יותר ויותר מטכנולוגיה וחדשנות וממוצרים שמפתחות חברות טכנולוגיה. הדבר בא לידי ביטוי בכל תחומי החיים, וכמובן גם באפשרויות השקעה. חברות העוסקות בתחומים כמו אנרגיה ירוקה, גיימינג, פינטק, מסחר מקוון, אינטרנט ועוד, הופכות להיות אטרקטיביות יותר ויותר להשקעה, הן כאפיק חדש לפיזור ההשקעות והן כתחליף להשקעות המסורתיות שתשואותיהן נפגעו מסביבת הריבית האפסית. מחלקות המחקר מסמנות את המגמות שיובילו את השוק בשנים הבאות ובודקות איזה חברות משתלבות בהן ואיזה חברות מציגות פתרונות שהשוק צמא להם ויזכו לפופולריות. בתחום זה הדגש הוא על החדשנות והפתרונות היחודיים שחברות טכנולוגיות מציעות לאתגרים שמציעה המציאות הנוכחית.
תיקי חדשנות וטכנולוגיות ישלבו ניירות ערך מקומיים וגלובליים. בחלק מבתי ההשקעות הלקוח יכול לבחור האם תיק ההשקעות המנוהל יהיה שקלי או במטבע חוץ.
חוץ מחברות גדולות ומוכרות, מנהל ההשקעות יחפש גם חברות חדשות ופחות מוכרות, במידה ונראה שיש להן פוטנציאל צמיחה טוב בזכות הפיתוח הטכנולוגי שלהן וכן בזכות החזון שלהן ואסטרטגיית השיווק שלהן. מבט כללי במדדי הטכנולוגיה המובילים מראה תשואות גבוהות יחסית למדדים המובילים האחרים ומכאן האטרקטיביות של תיקי הטכנולוגיה, אך כאן המקום של מנהל השקעות טוב לבחור את החברות שיתנו את מירב הערך למשקיעים.
תיק קרנות נאמנות
במסלול זה, במקום השקעה ישירה בניירות ערך כמו מניות ואג"ח, ההשקעה נעשית באמצעות קרנות נאמנות שונות, גם בישראל וגם מחוץ לה. באופן זה מתקבל פיזור סיכונים רחב במיוחד שכן כל קרן נאמנות ממילא מפזרת את השקעותיה על מגוון תעשיות, מדינות וניירות ערך ואם מנהל ההשקעות בונה תיק המכיל מספר קרנות נאמנות, כאשר לכל קרן מדיניות השקעות משלה וניהול סיכונים משלה, מתקבל פיזור השקעות נרחב המקטין את הסיכון. אם מנהל השקעות של אחת הקרנות טעה בחישוביו והקרן מפסידה, הטעות תתקזז עם שאר קרנות הנאמנות שבתיק וגם זוכים להנות מפירות השקעות מוצלחות הנובעות מאסטרטגיות ההשקעה השונות בכל קרן נאמנות.
בתיק קרנות נאמנות זוכים לדחיית מס - הקרנות בהם השקיע מנהל התיקים הן אלה שקונות ומוכרות ניירות ערך והן אחראיות על תשלום המס, בעוד בעל התיק המנוהל ישלם מס רק כאשר הוא יממש את תיק ההשקעות שלו ויפדה את הרווחים. זאת בניגוד לתיק רגיל בו בודקים קיום אירוע מס בכל קניה או מכירה של נייר ערך. היתרון בדחיית המס הוא שהתיק ממשיך להראות תשואות על כל סכום ההשקעה ולא על הסכום החלקי שנשאר לאחר תשלום המס. יתרון נוסף הוא שאין צורך בתשלום עמלת קניה/מכירה של נייר ערך עם כל ביצוע של פעולה בתיק. אך לצד יתרון זה, חשוב לדעת שדמי הניהול שהלקוח משלם נקבעים לפי המחירון של כל אחת מקרנות הנאמנות שבתיק ולא לפי הסכם עם בית ההשקעות בו התיק מנוהל, מה שיוצר פחות וודאות ושקיפות לגבי דמי הניהול. לפני הבחירה בשילוב קרנות נאמנות בתיק, יש לחשב את העלות הכוללת של דמי הניהול ולהחליט האם הם משתלמים יחסית לתשואות הצפויות.
למעשה בתיק קרנות נאמנות השליטה של מנהל התיקים שלכם נקבעת בבחירת קרנות הנאמנות שלדעתו יצרו את מירב התשואות (כדאי לבדוק האם הוא נותן עדיפות לקרנות נאמנות של בית ההשקעות שלו, ואם כן, האם הן אכן מייצרות רווחים לאורך שנים). בחירת ניירות הערך, אסטרטגיות השקעה, דמי ניהול וכו' נעשים על ידי מנהל ההשקעות של כל קרן נאמנות. אם כך, עליכם להחליט האם הויתור על השליטה בבחירת ניירות ערך וגובה דמי הניהול משתלמים לאורך זמן בזכות פיזור ההשקעות הנרחב, דחיית המס והעובדה שאין צורך לשלם על כל פעולה בתיק ההשקעות.
תיק מניות דיבידנד
תיק השקעות מנוהל שנועד לספק לבעליו הכנסה חודשית. בתיק כזה בוחרים מניות המשלמות דיבידנדים מרווחיהן למשקיעים ואג"ח המעניקים קופון רבעוני למשקיעים, זאת בנוסף לתשואות הצפויות מניירות הערך. תיק כזה מתאים למי שמעדיף את הגדלת ההכנסה החודשית על פני השקעה וחיסכון לעתיד, ויכול לשמש תחליף לרוכשי דירות להשקעה המסתמכים על שכר הדירה החודשי שיקבלו למימון המחיה השוטפת שלהם. התיק מתאים גם לשונאי סיכון או משקיעים לתקופת זמן מוגבלת המעדיפים השקעה בחברות יציבות ואיתנות ומתפשרים על גובה התשואות (לצד קבלת דיבידנדים) על פני הסיכוי לתשואות גבוהות ואיתן והסיכון להפסדים גבוהים.
תיק מדדים
מסלול השקעה שמיועד לביצוע השקעה פסיבית במדדים בישראל ובחו"ל. זוהי השקעה במדדים וקרנות מחקות מדדים ממדינות שונות ובתחומים מגוונים, אשר יכולה להתרכז במניות, אגרות חוב וניירות ערך אחרים באחוזים משתנים לפי רמת הסיכון הרצויה. הגיוון הזה משפר את פיזור הסיכונים עבור המשקיע. לדוגמה, כאשר מדד המושפע מהמצב הביטחוני בישראל מראה ירידות, לא תהיה לכך השפעה על התשואות של מדד ממדינה אחרת.
תיק אג"ח חברות
תיק השקעות זה מורכב מסוגים שונים של אגרות חוב של מספר חברות העוסקות בכל מיני תחומים. ההחלטה אילו אג"ח לקנות ובאיזה חברות להשקיע מתבססת על עבודת מחלקת המחקר של בית ההשקעות. מנהל ההשקעות ידאג לפיזור האג"ח בין מגזרים ותעשיות ובין רמות הסיכון השונות.
בתיק כזה, התשואה של אגרות החוב מגיעה ממחיר פדיון גבוה יותר ממחיר הקניה ומהקופונים הרבעוניים (תזרימי ריבית) המתקבלים בתקופה בה מחזיקים באג"ח. את הקופונים ניתן לפדות במזומן וכך לקבל הכנסה שוטפת או להשתמש בסכום להשקעות נוספות. כאשר קונים אג"ח יש להתייחס למועד הפדיון וכן לרמת הסיכון של אותו אג"ח. מחלקת המחקר תכוון את מנהל ההשקעות לחברות אמינות ויציבות שעמדו עד היום בהתחייבויותיהן ותימנע מחברות שנקלעו או עלולות להיקלע לחובות או חברות שרמת המידע והשקיפות על פעולותיהן נמוכה.
תיק השקעות ESG
תחום השקעה שתופס תאוצה מוגברת בשנים האחרונות ושם דגש לא רק על הפן הכלכלי של השקעה, אלא גם על הפן החברתי ודאגה לאיכות הסביבה. כלומר, בתיק השקעות ESG חשוב לא רק כמה כסף יכול להרוויח המשקיע, אלא גם קיומו של רווח חברתי או סביבתי שתניב ההשקעה שלו. לכן, השקעה נעשית רק בגופים שפועלים לקידום נושאים חברתיים או סביבתיים. חברות שמתאימות להשקעה בתיק ESG כוללות, לדוגמה, חברות המעניקות הזדמנויות עסקיות למיעוטים או בעלות מדיניות המקדמת קיימות ושמירה על איכות הסביבה כמו שימוש בחומרים ממוחזרים ולא מזהמים, הפחתת פליטת חומרים מזהמים, או חברות המפתחות טכנולוגיות "נקיות" השומרות על הסביבה ממזהמים.
מדדי ה-ESG השונים מוכיחים שהשקעות ESG משתלמות ומראות רווחים גבוהים לעומת המדדים המקבילים הרגילים, לכן סביר שכל משקיע (גם מי שלא בהכרח מתעניין בנושאים סביבתיים או חברתיים בחיי היום יום) יבדוק השקעה בחברות אחראיות בזמן זה או אחר. לחברות רבות יש דירוג ESG טוב, ואפשרויות ההשקעה רבות ומגוונות. ניתן לבנות תיק השקעות ESG לתקופות שונות, רמות סיכון משתנות ותקציבים מגוונים, הכל לפי מה שמתאים לכל משקיע. מידע נוסף על השקעות ESG יש במאמר "השקעות ESG - הדרך להרוויח מהשקעות בנושאי חברה וסביבה".
קיבלתם כאן מידע בסיסי וטעימה מעולם ניהול תיקי ההשקעות, מכאן אתם קובעים, בעזרת מנהל תיקים מקצועי, איך יראה תיק ההשקעות המנוהל שלכם, ומהן ההתאמות היחודיות שיובילו אתכם לתקופת החיסכון הרצויה ולתשואות במהלכה.
בדיקת התאמה לניהול תיק השקעות
בחר מהי רמת הניסיון שלך בשוק ההון