האם יש הטבות מס בתיק השקעות מנוהל?

מה אתם יודעים על תיק השקעות מנוהל? האם יש לכם תיק השקעות מנוהל? האם אתם מכירים את רשימת ניירות הערך בתיק שלכם? את אסטרטגיית ניהול תיק של מנהל התיק שלכם? האם אתם יודעים כמה מסים אתם משלמים על הפעולות שבוצעו בתיק השקעות?

הטבות מס בתיק השקעות מנוהל

מעודכן ל- 07/2023

נפתח בספויילר, אין הטבות מס עבור תיק השקעות. אבל, התייחסות לתיק גם מהיבט המיסוי, יכולה להשפיע על סכומי המס שתדרשו לשלם.

תיק השקעות מנוהל מכיל ניירות ערך ומכשירים פיננסיים שונים ורבים – מניות, אגרות חוב, תעודות סל ועוד. סוגי ניירות הערך, כמותם וגיוונם נקבעים לפי רמת סיכון תיק השקעות ולפי אסטרטגיית ניהול תיק השקעות של מנהל התיק.

יכול להיות שאתם מסתכלים ברשימת ניירות הערך בתיק שלכם ובוחנים בהנאה את שורת הרווח, אבל במקביל קיימים גורמים שמקטינים את הרווח שלכם:

  • המחוקק הישראלי אינו מתייחס אל תיק השקעות מנוהל כאל ערוץ השקעה מועדף, ולכן אין הטבות מס או הקלות מס יעודיות עבורו.
  • ניהול תיקי השקעות בצורה אידאלית, תוך שמירה על אסטרטגיית השקעות רצויה, כוללת בתוכה מספר רב של אירועי מס. על כל אירוע מס משלמים מס של 25% מהרווח הריאלי. אין נייר ערך שפטור ממס. גם ניירות ערך זרים זוכים למיסוי כשר למהדרין.

כמה מושגים לתזכורת:

אירוע מס: כל מימוש של נייר ערך ברווח.

מימוש נייר ערך: מכירה, פדיון, תשלום ריביות או תשלום דיבידנד.

רווח נומינלי: רווח שאינו כולל את ההצמדה למדד בניירות ערך ישראלים ואינו כולל את עליית שער המטבע בניירות ערך זרים.

רווח ריאלי: רווח שכולל הצמדה למדד או עליית שער מטבע. כלומר, מתייחס גם לסכום שנועד לשמור על ערך הכסף, כאל רווח.

האם יש דרך לנהל את אירועי המס הזרועים בתיק השקעות מנוהל? האם יש דרך לצמצם אותם?

כאמור, אין דרך לנצל הטבות מס בהשקעות ישירות בשוק ההון שלא באמצעות קרן השתלמות או מכשירים פנסיונים כגון קרנות פנסיה, ביטוחי המנהלים וקופות הגמל הישנות.

מנהל התיקים יכול להשתמש במכשיר השקעה של קרנות נאמנות פטורות וכך למעשה לבצע דחייה של המס עד למועד בו מתבצעת מכירה של יחידות הקרן.

בקרן נאמנות פטורה הרווחים הנוצרים פטורים ממס. בעל היחידות של הקרן יחוייב בתשלום מס רק כשהוא פודה את הקרן והרווח שנוצר למשקיע יחוייב בתשלום מס רווחי הון. במידה ונוצר הפסד במקום רווח יכול מנהל ההשקעות לקזז את ההפסד מול ניירות ערך אחרים שבהם נוצר רווח וכך לקזז את המס שנוצר.

תיק השקעות מבוסס קרנות נאמנות פטורות הוא פופולרי מאוד בקרב מנהלי תיקי ההשקעות בגופים השונים.

במידה והמשקיע אינו מעוניין בתיק קרנות אלא בהשקעה ישירה בני"ע אז מנהל התיקים יוכל לקזז רווחי הון מהפסדי הון בצורה שוטפת.

כמה דוגמאות לפעולות המתאימות גם לתיקי השקעות:

  • התייחסות כוללת לכל חסכונותיכם, גם אילו שאינם במסגרת תיק השקעות. ניהול תיקי השקעות יתייחס גם להטבות המס הגלומות בחסכונותיכם השונים, כולל קופות גמל, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה וכן הלאה.
  • לא להשקיע את כל הכסף הפנוי בתיק השקעות מנוהל, אלא לחסוך גם באפיקי חיסכון פטורים ממס, כמו קרן השתלמות. גם לקופת גמל וקרנות פנסיה יש הטבות מס נרחבות.
  • על אגרות חוב שקליות משלמים 15% מס מהרווח ולא 25%. אך כאן המס הוא על רווח נומינלי ולא ריאלי. שינויי המדד ומצב המשק כמו שאנחנו חווים בשנת 2022 ושנת 2023 יכולים להשפיע על גובה המס שיגבה ולהוות שיקול נוסף האם כדאי לרכוש אותן בתיק השקעות. עליה גבוהה במדד יכולה לקזז כמעט לחלוטין את הרווח הריאלי לעומת תשלום מס ודאי במקרה של אג"ח שקליות ופיקדונות בבנקים.
  • באופן כללי, כאשר במסגרת תיק השקעות יש אפשרות בחירה בין מכשיר פיננסי ללא הטבת מס ומכשיר פיננסי שיש לו הטבת מס, ואין הבדלים משמעותיים אחרים, עדיף לבחור במכשיר בעל הטבת המס.
  • קיזוז הפסדים מול רווחים. זהו חלק מניהול תיק השקעות. חשוב להתייחס לסוגי ניירות הערך ביניהם נערך הקיזוז. למשל: אם היה רווח על אג"ח שקלי והפסד במניות, לאחר קיזוז הפסד המניות, תשלמו 15% מס על הרווח שנותר באג"ח השקלי.
  • במקרה ואתם מחזיקים בתיק השקעות בכמה מקומות ומעוניינים לבצע תיאום וקיזוז מס בין תיקי ההשקעות השונים, תוכלו להגיש בדו"ח השנתי או באמצעות דו"ח מיוחד בקשה לקיזוז רווח/הפסד בין תיקי ההשקעות באמצעות טופס 867 של כל תיק השקעות.
  • בכל נייר ערך טמון סיכון, אולי תפסידו עליו. זה נכון גם לתיק השקעות סולידי. אבל, על ההפסדים לא תשלמו מס והם יקוזזו מהרווחים. הכוונה אינה לעודד לקיחת סיכונים מעבר לרצוי לכם, אך בתיק השקעות רווחי, מעט הפסד יכול להקל על המיסוי. בחירת העיתוי למימוש ניירות ערך רווחיים ומפסידים ישפיע על סכום המס הכולל.

קבל הצעה לניהול תיק

השווה הצעות מכמה חברות לניהול תיקים
סמן עד 4 אפשרויות





קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים לקבלת הצעות ודיוור

מנהלים השקעות דרך יועץ בבנק או מנהל
תיקים בבית השקעות?
בדיקה שמומלץ לבצע לפחות פעם בשנה!

האם ניתן לשפר את ההשקעות שלי?

האם אני מקבל ערך גבוה ביחס למה שהשוק
יודע להציע היום?

האם אני במסלולי השקעה המתאימים לתקופה?

האם אני מקבל שירות טוב מיועץ או מנהל
השקעות מקצועי ומיומן?

הכל על ניהול תיקים