שאלון בירור צרכי לקוח – ניהול תיקי השקעות

ניהול תיקי השקעות בבית השקעות או בנק היא החלטה המבוססת על יחסי אימון ביניכם ובין מנהל התיק. כספכם לא מונח לשמירה, אלא לביצוע השקעות פעילות. המשקיע צריך לקבל ניהול תיק השקעות מיומן ותשואה גבוהה שתגדיל את רווחיו. תרצו שהרווחים יעלו על ההוצאות שאתם משלמים במסגרת ניהול תיקי השקעות. "שאלון בירור צרכי לקוח" יוצר תיאום ציפיות ברור ומובנה בין המשקיע ובין הגוף לניהול תיקי השקעות.

שאלון בירור צרכי לקוח - ניהול תיקים

האם קרה לכם שניגשתם למוכר או ספק, והמוכר, לפני שהסכים למכור לכם את המוצר שלו אמר "רגע, רגע, בוא נבדוק קודם מה אתה באמת צריך?"

אם אתם חיים בישראל של שנות האלפיים, הסיכוי לכך נמוך. אך אם ניגשתם לבנק או לבית השקעות העוסק בניהול תיקי השקעות, וביקשתם מהם לפתוח תיק השקעות בניהולם, והוסכם שאתם עומדים בדרישות הסף, הרי שהפגישה הראשונה תכלול "שאלון בירור צרכי לקוח".

לא תופתעו לשמוע כי "שאלון בירור צרכים" אינו נובע מאופקיו הרחבים של הבנק או בית ההשקעות ומרצונו להתרכז בך, הלקוח, ולתת לך חוויית ניהול תיק השקעות מעמיקה, יחודית ותפורה למידותיך, כראוי לבית השקעות בוטיק/בנק מוערך או כל תואר אחר שאותו גוף קשר לעצמו.

"שאלון בירור צרכי לקוח" נובע מהנחיות הרשות לניירות ערך. עם השנים דרישת רשות ניירות ערך לחקירה יסודית ומפורטת הצטמצמה, לאחר שהבינו כי אלפי שאלות חקרניות אינן תמיד מועילות. הן עלולות לעורר התנגדות מצד הלקוח ואי יכולת להתמודד עם כמויות המידע, שלא כולו רלוונטי, מצד הספק . עם זאת, גופים שונים עדיין יעדיפו להעביר שאלונים מפורטים, על מנת להעריך בצורה יעילה את רמת הסיכון המתאימה לתיק השקעות עבורך, ולהעריך את מדיניות ההשקעה המתאימה בשירותי ניהול תיקים שינתנו לך.

"שאלון בירור צרכים" מקדם שיתוף פעולה פורה ביניכם ובין מנהל התיקים האחראי על תיק השקעות שלכם, ומאפשר בניית תיק מתאים מבחינת רמת סיכון לאורח חייכם. למשל, משפחה שאין לה הרבה חסכונות פרט לתיק השקעות וצפויה להוצאות שיחייבו משיכת כסף מהתיק בטווח הבינוני – יתאים לה תיק השקעות ברמת סיכון נמוכה, בעוד צעיר ללא משפחה וללא התחייבויות יוכל להסכים לרמת סיכון גבוהה יותר.

את השאלון ניתן למלא בפגישה פנים אל פנים, דרך דואר אלקטרוני או בשיחת טלפון. כאשר ממלאים את השאלון בשיחת טלפון, אתם צריכים לעבור על השאלון לפני השיחה, כדי שתהיו מוכנים עם תשובות עבורו.

אינכם חייבים לענות על כל השאלות, אך מידע חסר יכול לפגוע בהתאמת מדיניות השקעה אידאלית עבורכם. התשובות שנתתם בעת מילוי השאלון ומדיניות ההשקעה שנבחרה לפיו, הם אלה שקובעים את ניהול תיק השקעות שלכם מכאן ואילך, לפחות עד שאתם ומנהל התיק תדונו מחדש באסטרטגיית ההשקעה שלו וברמת הסיכון שברצונכם לקבוע לתיק.

אם במהלך השנים היה שינוי בתנאי חייכם, המשפיע על רמת הסיכון הרצויה ועל דרך ניהול תיק השקעות שלכם, כדאי שתיידעו את מנהל התיק. אמנם מתפקידו לוודא אחת לתקופה האם יש שינויים, אך עדיף שתעבירו את המידע מיד כשהוא רלוונטי ואל תחכו לשיחה תקופתית.

נושאי השאלון

אפיון הלקוח:

חלק זה מזכיר שאלון הכרויות באינטרנט ונע בין אפיקים פסיכולוגיים לפיננסיים עם גלישה לדמוגרפיה ופסים אישיים.

שאלות העוסקות בדרישותיכם מתיק השקעות: מהן מטרות פתיחת תיק השקעות ומה מצבכם הכספי כיום ובעתיד. כמה כסף תהיו מעוניינים להשקיע ומה מידת הנזילות הנדרשת מתיק השקעות.

שאלות על מידת הסיכון הרצויה לכם בעת ניהול תיק השקעות: מה יחסכם להפסדים ותשואות, מה הציפיות שלכם וכן הסברים ודוגמאות, כיוון שנושא זה בדרך כלל פחות מובן לרובנו ולא נפוץ בשיחות ארוחת הערב.

שאלות דמוגרפיות, בדומה ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה: עיסוק שלכם ובני זוגכם, וכן שאלות שיבהירו את נסיונכם וגישתכם לניהול תיק השקעות.

דוגמאות לשאלות:

  • גיל
  • השכלה
  • מספר ילדים
  • סכום הכנסות חודשי, כולל: משכורות, פנסיה, השכרת נדל"ן, וכל רווח אחר.
  • סכום הוצאות קבוע, חובות קיימים והוצאות וחובות הצפויים בעתיד.
  • סך נכסים, חסכונות והיכן הם מנוהלים: דירות וקרקע בבעלותכם, קופות גמל, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, תוכניות חיסכון, פקדונות וכן הלאה.
  • מה רמת הסיכון בחסכונותיך הנוכחיים.
  • כמה כסף תפקידו בתיק השקעות, ומה האחוז שלו מתוך סך כל הנכסים שלכם כיום.
  • האם אתם פותחים תיק השקעות במחשבה להשתמש בכסף למטרה מסויימת? אם כן, מתי תזדקקו לכסף?
  • שאלות העוסקות בהיכרותכם עם שוק ההון, עם השקעות, ומה יחסכם לסיכונים בהשקעות.

קביעת מדיניות ההשקעה:

אחרי שסיימתם למלא את "שאלון בירור צרכים", תפקידו של מנהל תיקי השקעות לקרוא אותו ולגבש מדיניות השקעה, שלדעתו מתאימה לתשובותיכם. מדיניות השקעה מומלצת של תיק השקעות, כשמה כן היא, מומלצת בלבד.

מדיניות השקעה תוצג לפי רמות סיכון, לכל רמת סיכון יוצעו מספר תמהילי תיק אפשריים, עם הסברים על ההבדלים ביניהם.

זכותכם המלאה לבחור מדיניות השקעה שונה מהמומלץ או תיק ברמת סיכון אחרת, או תמהיל תיק אחר מהמוצע.

בכל זאת, כדאי להבין מדוע מנהל התיקים המליץ כפי שהמליץ, אולי נימוקיו ישכנעו אתכם.

סיום שאלון בירור צרכי לקוח:

תקבלו עותק חתום של השאלון המלא, כולל מדיניות ההשקעה הסופית שנקבעה לניהול תיק השקעות עבורכם.

בזאת צלחתם את השאלון, וכבוגרי "שאלון בירור צרכים", מילוי דוח שנתי של מס הכנסה יראה כמשחק ילדים, וטוב שכך, כי אם מגיעים לכם החזרי מס, כדאי לכם למלא אותו.

עכשיו נותר לכם להשאיר את המושכות בידי מנהל התיקים ולצפות דרך המחשב בניהול תיק השקעות בידי מנהל התיקים שלכם, על כל קניות ומכירות ניירות הערך שבחשבון שלכם.


קבל הצעה לניהול תיק

השווה הצעות מכמה חברות לניהול תיקים
סמן עד 4 אפשרויות





קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים לקבלת הצעות ודיוור

הכל על ניהול תיקים

מנהלים השקעות דרך יועץ בבנק או מנהל
תיקים בבית השקעות?
בדיקה שמומלץ לבצע לפחות פעם בשנה!

האם ניתן לשפר את ההשקעות שלי?

האם אני מקבל ערך גבוה ביחס למה שהשוק
יודע להציע היום?

האם אני במסלולי השקעה המתאימים לתקופה?

האם אני מקבל שירות טוב מיועץ או מנהל
השקעות מקצועי ומיומן?