עודכן בתאריך:
ניהול תיק השקעות דורש מכם לקבל כמה החלטות עקרוניות עוד לפני שמגיעים לבחירת אסטרטגיית השקעה, על חלקן פירטנו ב"ניהול תיקי השקעות – מה זה והאם מתאים לי.
כבר החלטתם שאתם רוצים להפקיד את ניהול תיק ההשקעות בידי מומחה שכל עבודתו וזמנו נועדו להגדיל את רווחי התיק באופן שמתאים לרצונותיכם.
עכשיו נשאר להתלבט באיזה בית השקעות לבחור - ויש כמה שאלות שצריכות לקבל מענה לפני ההחלטה החשובה הזאת.
השוואת בתי השקעות - מה חשוב לבדוק?
נתחיל מהבדיקות הבסיסיות והמובנות מאליהן ומשם נמשיך שאלות שבודקות את האופי של בית ההשקעות והתאמתו לדרישותיכם. בדיקת בית ההשקעות צריכה לספק מענה טוב לפחות ברוב הנקודות הנבדקות.
השוואת בית השקעות צריכה לכלול לפחות 2-3 בתי השקעות.
בדקו בכל ערוצי המידע:
אינטרנט, שיחה עם בית ההשקעות ועם לקוחות.
שימו דגש על ביצועי תיק השקעות, מקצועיות ושירות.
- מיהו בית ההשקעות: זה מידע שקל להוציא מאתר האינטרנט של בית ההשקעות. מתי הוקם, מי הקים אותו, מה האני מאמין שלו, איזה שירותים הוא מספק, כמה כסף הוא מנהל ובאיזה תחומים. מידע חשוב נוסף הוא הרשיון של בית ההשקעות. חפשו את בית ההשקעות או החברה ברשימת היועצים והחברות המפוקחים על ידי רשות ניירות ערך. זו רשימה של יועצי השקעות, משווקי השקעות ומנהלי תיקים - חברות ויועצים, וניתן לסנן את הרשימה רק לפי חברות לניהול תיקים או לחפש לפי שם. באתר יש רשימה של 130 חברות המורשות לנהל תיקי השקעות. אם לא מצאתם את שם החברה - סימן שאין לה רשיון בתוקף.
- יכולות מוכחות של בית ההשקעות בניהול תיקי השקעות: איתרתם בית השקעות אמין, צומח ונראה שהוא משיג תוצאות ללקוחותיו. אך האם הוא מצטיין גם בניהול תיקי השקעות? אין פרסום תשואות ממוצעות בתיקי השקעות מנוהלים, לפי הוראת רשות ניירות ערך. גם אם היו מפורסמות, המידע לא יעזור, כי לכל לקוח מורכב תיק אישי לפי רצונו ויכולותיו. השונות בהרכב התיקים גוררת שונות בתשואות ובדמי הניהול. כתוצאה מכך צריך ללמוד על יכולות בית ההשקעות בדרכים עקיפות: בדקו כמה זמן קיימת מחלקת ניהול השקעות, מי עומד בראשה, מה ההתמחויות שלו ועברו המקצועי. כמה מנהלי תיקים יש וכמה כסף מנהלת מחלקת ניהול תיקי השקעות. כדאי לבחון את יכולותיהם המוכחות של אנשי הצוות לאורך שנים. בהקשר הזה חשוב להתייחס גם למחלקת המחקר של בית ההשקעות, כי מנהל ההשקעות מסתמך על המידע שהיא מספקת. אם אתם מעוניינים בהשקעות בחו"ל, חשוב להבין מול מי היא עובדת בחו"ל ומה היקף ואיכות המידע. חלק מהאתרים מפרסמים רשימת לקוחות, וגם זה מידע חשוב.
יש חשיבות גם למה שבית ההשקעות מציג בהכרות הראשונית: האם קיבלתם מידע מאוזן שמתייחס לסיכונים מול תשואות או שקיבלתם הבטחות לתשואות בגובה מסויים או התחייבויות לא ריאליות אחרות. הבטחות שלא ניתן לגבות בעובדות הן סימן אזהרה.
- התמחויות מיוחדות: אם אתם מעוניינים בהרכב השקעות מיוחד, כמו השקעות ESG או תיק גלובלי עם התמחות ספציפית, חפשו את בתי ההשקעות שמתמחים באותו תחום, ובדקו לעומק מה הם מציעים. האם קיבלתם תשובה מפורטת ועניינית או תשובה כללית ומרגיעה שכל הפרטים יסגרו לאחר החתימה על החוזה?
- אמינות בית ההשקעות: מומלץ לחפש מידע באינטרנט וברשתות החברתיות על בית ההשקעות והעומדים בראשו. אולי תמצאו מידע אוהד המדבר על בית השקעות מבוסס ויציב, היקף הנכסים מנוהלים ומספר לקוחות שהולכים וגדלים ורמת ביצועים מרשימה ועליה ברווחים. לעומתם יכול להיות שתתקלו במידע שלילי. אם מצאתם מידע שלילי שמגיע ממקור לא אמין, נסו חפש עוד מידע שיאשר או ישלול את מה שמצאתם. אם המידע הוא ממקור אמין, כדאי לשקול את הפניה לבית ההשקעות. בדקו אם יש מידע על חובות, התחייבויות שלא כובדו, אי סדרים או מעילות. בדקו את דף "אזהרות לציבור" באתר רשות ניירות ערך. אתם עשויים לגלות מידע חשוב שישפיע על החלטותיכם.
- לדבר עם לקוחות או לקוחות לשעבר: אם הגעתם לבית ההשקעות בעקבות המלצה מלקוח, תשאלו אותו את כל השאלות החשובות - מפרטים על בית ההשקעות ועד רמת השירות ומי מנהלי התיקים ואנשי הצוות המועדפים עליו. כדאי לדבר עם יותר מלקוח אחד.
- שירות: תדירות העדכונים וההתייעצויות - האם היא מעבר למחוייב בחוק? במקרה שאתם רוצים ליצור קשר, לשאול או לבקש שינויים, למי אתם פונים - מוקד שירות או מנהל התיקים האישי? מה הזמינות של בית ההשקעות גם בימי חול וגם מעבר לשעות הפעילות הרגילות? תוך כמה זמן מקבלים מענה וטיפול מלא לפניה. מי איש או אנשי הקשר בבית ההשקעות והאם הם מצוותים באופן קבוע עבורך. יש בתי השקעות השולחים סקירות כלליות ומידע פיננסי אחת לתקופה, ומחזיקים גם מחלקת שירות לקוחות, מעבר לקשר הישיר מול מנהל תיק ההשקעות. יש בתי השקעות המעבירים הסבר על האסטרטגיה להשקעות ועל הבחירות שנעשו בניהול התיק. שאלו על הדוחות - האם הדוח קרור לקריאה, מה מפורט בו ואחת לאיזו תקופה הוא נשלח.
- עלות ניהול התיק: דמי ניהול, עמלת קניה ומכירה ודמי שמירה, עמלות ודמי ניהול עקיפים דרך מכשירים פיננסיים שונים, כל אלה הם חלק מעלות תיק ההשקעות המנוהל. לבתי השקעות יש לעיתים הסדרים עם בנקים שונים לגבי גובה העמלות שהבנק גובה, לכן חשוב לבדוק מה היקף כל העלויות השונות. אל תחששו לנהל משא ומתן על המחיר ולהתמקח עליו.
- היבטי מיסוי: תיק השקעות מתנהל בחשבון פרטי הרשום על שמך ולכן מכירה של נייר ערך מחייבת תשלום מס רווח הון שנקבע לנייר הערך: רוב ניירות הערך חייבים במס רווח הון ריאלי בגובה 25%, אך אג"ח לא צמודים וגם חלק מהדיבידנדים חייבים במס בגובה 15% נומינלי ויש לכך משמעות בתקופות אינפלציה. מס רווח הון משלמים גם על ניירות ערך זרים, אך הרווח בהם מושפע גם מתנודות המטבע. שאלו איך בית ההשקעות מתמודד עם היבטי המיסוי בתיק ההשקעות במטרה להקטין את המס הנדרש ועד כמה הוא מסייע לכם במידע שיעזור לכם בהיבט הכולל של ההשקעות והנכסים שברשותכם, גם אלה שאינם בבית ההשקעות. באותה שנת מס מקזזים הפסדים מהרווחים במסגרת אותה שנה, אך האם בית ההשקעות יתייחס למצבי קיזוז מול שנים קודמות או מול רווחים והפסדים שנוצרו בחבר בורסה אחר או נכסים שאינם בשוק ההון?
- לקבל הצעות ממספר בתי השקעות: שיחה עם מספר בתי השקעות תחשוף מה כולם נוהגים להציע, מה מקובל בשוק ומה נחשב לחריג או אפילו לא מומלץ. בחלק מהמקומות תקבלו מידע שטחי יותר ובאחרים מידע מעמיק שיעזור לכם להעריך בצורה מדוייקת יותר את כלל ההצעות שקיבלתם. תוכלו להתרשם גם ממערכי השירות של כל מקום, להבין איפה נוח לכם יותר מבחינת אווירה, דרכי יצירת הקשר ורמת השירות שבית ההשקעות מספק.
אם הייתם רק במקום אחד ואינכם יודעים מה מקובל, איך תדעו אם ההצעה שקיבלתם היא ברמת קרקר יבש או ברמת שמפניה וקוויאר.
בדקו איך בית ההשקעות מתמודד עם משברים והזדמנויות:
בקשו לראות דוגמאות ותשואות לניהול תיק בדרגות סיכון שונות בזמן אינפלציה או מלחמה.
תשאלו גם על מימוש הזדמנויות בשוק או תחום מתפתח.
בחירת מנהל תיקים - מי ישפר את ביצועי תיק ההשקעות?
מנהל תיקים הוא האדם שאתם מפקידים בידיו את ניהול הכסף שלכם, ולכן מעבר לתכונות כמו מקצועיות ואמינות, אתם צריכים אדם שתרגישו איתו בנוח, שאתם בטוחים שהוא מבין את רצונותיכם ותוכניותיכם לעתיד ותוכלו לסמוך על בחירותיו ולדעת שהן ישרתו אתכם ואת מטרותיכם העתידיות היטב.
דברו עם מתכנן פיננסי העובד עם מספר בתי השקעות.
הוא הכתובת למבט על ותובנות מקצועיות -
מאסטרטגיית השקעה עבורכם ועד מידע ייחודי על בתי ההשקעות ומנהלי התיקים.
תקבלו נקודת מבט רעננה וחידוד נקודות שמומלץ לברר.
כל תיק מנוהל נפתח בשיחת "בירור צרכים" שמסייעת לבנות הרכב תיק שמתאים לרמת הסיכון הרצויה, אסטרטגיית השקעות שנוח לכם איתה והתייחסות לחסכונות נוספים ולתקופה בה אתם משערים שתזדקקו למשוך כסף מהתיק. חובה גם לערוך בירור תקופתי ולראות מה השתנה והאם נדרשות התאמות בתיק. תוכלו לקרוא על כך במאמר "ניהול תיקי השקעות- שאלון בירור צרכי לקוח"
את כל אלה אתם חייבים לקבל ממנהל התיקים, אך יש עוד נקודות חשובות:
- מה אתם יודעים על מנהל התיקים: בדומה לבדיקת בית השקעות - גם מנהל תיקים צריך רשיון. שמו צריך להופיע ברשימת היועצים והחברות של רשות ניירות ערך, תחת "מנהלי תיקים". ברשימה מופיעים רק בעלי רשיון בתוקף.
חפשו מידע והמלצות על מנהל התיקים, מאנשים שאתם מכירים, מלקוחות אחרים ומהרשת. זה האדם שיש לו נגיעה אישית בתיק שלכם ולכן גם אם יותר קשה למצוא מידע, יש חשיבות רבה להכרת המוניטין שלו, יכולותיו, הניסיון שלו גם כמנהל תיקים וגם בתפקידים אחרים ולתחומים בהם הוא מומחה.
- שיטת עבודה וביצועים: בקשו לדבר עם לקוחות שלו ונסו לברר על תשואות וביצועי תיקים מנוהלים. האם יש נקודות שהפריעו ללקוח לעומת מקרים שזכו להערכתם? כדאי להבין כמה זמן הם היו בטיפולו, איך התנהל בתקופות משבר כלכלי או אינפלציה וגם מה היו בחירותיו בתקופות בהן היו הזדמנויות מיוחדות.
את אותן שאלות כדאי גם לשאול אותו ישירות. שימו לב לרמת הירידה שלו לפרטים בנוגע לנכסים שלכם, ההתחייבויות היום ובעתיד, התוכניות והרצונות שלכם. האם הוא סבלני ומתעמק? האם הוא מציע הצעה התפורה למידותיכם או מנסה להתאים אתכם לשיטה שלו. בניית התיק צריכה להיות אישית ומקצועית גם יחד.
- זמינות ושירותיות: מומלץ לוודא מראש מה רמת הזמינות של מנהל תיקי השקעות שיצוות אליך ודרכי התקשרות אתו. עד כמה התקשורת ביניכם טובה, האם אתה מרגיש שתוכל לשאול כל שאלה ולקבל תשובה. עד כמה המענה אדיב ויעיל. הכימיה שנוצרת בין אנשים יכולה להשפיע על כל אופן ההתנהלות.
- בדיקה תקופתית: מנהל התיקים צריך להיות עם יד על הדופק, ולהתייחס לשינויים בחייך עם חלוף הזמן – התחייבויות חדשות וצרכים חדשים. האם הוא מקיים את הנוהל בצורה שטחית רק כדי לעמוד בכללים או שיש בחינה מעמיקה יותר שמלווה בהתאמת תיק השקעות לפי הצורך, מבחינת רמת סיכון, נזילות כו'.
אלה דברים שתשאלו בזמן ההכרות ותקבלו עליהם תשובה טובה יותר או פחות, אך בפועל רק עם הזמן תדעו מהי ההתנהלות האמיתית.
לסיכום, בדיקה מראש יכולה לחסוך הפתעות לא נעימות, אך אין דרך לדעת הכל מראש. לפעמים שינויים לרעה יקרו בגלל מקרה לא צפוי, ולפעמים תגלו שהמציאות פחות טובה מההבטחות. מה שבאמת חשוב הוא להיות עם יד על הדופק בנושא התשואות והעלויות, ואם אינכם מרוצים מהן או מרמת השירות או מהתשובות שקיבלתם, תמיד אפשר לערוך בדיקה חדשה ולבחור מנהל תיקים או בית השקעות שיתנו לכם מענה טוב יותר.