השקעות אלטרנטיביות מה זה ולמי מתאים

כל משקיע יודע שחשוב לגוון את תיק ההשקעות ולפזר את הסיכון, ואחת הדרכים הטובות לכך היא השקעות אלטרנטיביות. השקעות אלטרנטיביות מכניסות יציבות לתיק ומגוונות אותו בהשקעות שלא ניתן למצוא בשוק ההון. יש סוגי השקעות אלטרנטיביות וקרנות אלטרנטיביות בתחומים שונים ובפיזור גלובלי וכל שנשאר לכם לעשות הוא למצוא את קרן השקעות אחת או יותר שתוסיף איזון לתיק שלכם.

השקעות אלטרנטיביות

מעודכן ל- 12/2021

מהן השקעות אלטרנטיביות

עולם ההשקעות האלטרנטיביות מציע קשת רחבה של אפשרויות השקעה מחוץ לשוק ההון. בעוד שהשקעות מסורתיות מתרכזות במניות, אגרות חוב ומטבע חוץ, תחת הכותרת השקעה אלטרנטיבית ניתן למצוא אפשרויות מגוונות להשקעה במסגרת ההון הפרטי שאינו נסחר בבורסה (Private Aquity). בין היתר, ניתן להשקיע בנדל"ן, תשתיות, חברות טכנולוגיות ועוד. חלק גדול מההשקעות האלטרנטיביות נעשה באמצעות קרנות אלטרנטיביות: קרנות גידור, קרנות חוב, קרנות נדל"ן, קרנות הון סיכון, קרנות תשתיות, קרנות הלוואות ואחרות. הקרנות האלטרנטיביות יכולות להיות ציבוריות - הן נסחרות בבורסה וכל אחד יכול לרכוש מניירות הערך שלהן לגיוון תיק ההשקעות שלו, או קרנות פרטיות שהמשקיעים בהן נחשבים ל"שותפים מוגבלים" בקרן. המשמעות המשפטית היא שהקרן מנוהלת על ידי "שותף כללי" שהוא אדם או חברה והמשקיעים בה מוגדרים משפטית כ"שותפים מוגבלים", הנושאים באחריות לחובות הקרן רק עד לסכום ההשקעה שלהם. השותפים המוגבלים מזרימים סכומי כסף כדי לממן את השקעות הקרן.

בנוסף לרווחים הפוטנציאליים, השקעות אלטרנטיביות מספקות פיזור סיכונים נוסף לתיק ההשקעות המסורתי - נפילת שערים בבורסה לא תמיד תשפיע עליהן, או שתשפיע באיחור או בעוצמה פחותה. לכן, יועצים רבים ממליצים לשלב גם השקעות אלטרנטיביות בכל תיק השקעות, כדי להעניק לו עמידות מוגברת בפני תנודות לא צפויות בשוק ההון.

למי השקעות אלטרנטיביות מתאימות

האפשרות לגוון את תיק ההשקעות בהשקעות מחוץ לשוק ההון קוסמת למשקיעים רבים. עם זאת, לפני שתחליטו להכנס לעולם ההשקעות האלטרנטיביות, חשוב לקחת בחשבון כמה מהמאפיינים היחודיים של השקעות אלו.

  • סכום השקעה מינימלי: סכום ההשקעה עשוי להרחיק חלק מהמשקיעים. בדרך כלל, השקעות אלטרנטיביות מתאימות למשקיעים בסדר גודל בינוני לפחות. השקעה עשויה להתחיל בסכום של מאות אלפי שקלים או אפילו יותר, תלוי בסוג ההשקעה. לכן, אם לא עומד לרשותכם הסכום המתאים, ככל הנראה השקעות אלטרנטיביות לא יתאימו לכם.
  • קרנות אלטרנטיביות ציבוריות הנסחרות בבורסה פתוחות לכל משקיע המעוניין לרכוש את ניירות הערך שלהן. לעומתן, השקעה אלטרנטיבית ישירה בחברה שאינה מונפקת או השקעה בקרן אלטרנטיבית פרטית - מוגבלת לעתים קרובות בעיקר למשקיעים כשירים, גופים מוסדיים ומספר קטן של משקיעים רגילים.
  • תקופת ההשקעה ונזילותה: דבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא פרק הזמן הנדרש. השקעות אלטרנטיביות הן השקעות המיועדות לטווח ארוך, לרוב משך ההשקעה מתחיל בשנתיים ועשוי להגיע לארבע שנים ומעלה. הן גם פחות נזילות וקשות יותר למימוש מיידי. בניגוד למסחר בניירות ערך בבורסה, משקיע לא יכול לקום בבוקר ולהחליט בספונטניות שהוא מעוניין לממש את ההשקעה שלו ולמשוך את כל הכסף לחשבון הבנק. הוא יצטרך להחזיק חסכונות נזילים מסוג אחר לצורך מימוש מהיר.

למשך ההשקעה והיעדר הנזילות יש צד חיובי - הגבלת ההשפעה של משברים כלכליים ונפילות בשוק ההון. לאיזו קבוצה אתם תשתייכו כמשקיעים תלוי מאוד ברצונות וביכולות הכלכליות שלכם. מי שיכול להשאיר את הכסף המושקע לאורך זמן ויודע שלא ידרש לו מימוש דחוף במהלך התקופה, השקעה אלטרנטיבית יכולה להיות מסלול מצויין עבורו. מצד שני, אם אתם יודעים שיש סבירות גבוהה לאירוע שיחייב מימוש של ההשקעה ללא דיחוי, כנראה שהשקעות אלטרנטיביות יענו פחות על הצרכים שלכם.

האם קרנות אלטרנטיביות נזילות?

השקעות אלטרנטיביות הרבה פחות נזילות מאשר ההשקעות המקובלות בשוק ההון, ולכך יש מספר סיבות. סיבה אחת היא השקעה בפרויקטים ארוכי טווח ועתירי עבודה, ההופכים לרווחיים לאחר שנים מהתחלת העבודה עליהם. לדוגמה, אם השקעתם בתשתיות תחבורה - יידרש זמן להשלמת הפרוייקט והגעה לשלב בו רואים רווחים מהנוסעים והנסיעות. פרויקט כזה לא יכול להסתיים ולהניב רווחים באופן מיידי.

סיבה אפשרית נוספת, היא שיש פרוצדורה מורכבת יותר ולפעמים גם קהל קונים מצומצם יותר שמעוניין לקנות את ההשקעה שלכם. למשל, אם בחרתם להשקיע בנכס נדל"ן, סביר להניח שיקח לכם יותר זמן למכור אותו, לעומת פרק הזמן שתצטרכו כדי למכור מניות של גוגל.

חוסר הנזילות אינו מונע מכם להרוויח מההשקעה האלטרנטיבית שלכם - אם היא מצליחה ומראה רווחים ניתן לקבל ממנה קופונים ודיבידנדים או תשלום תקופתי אחר.

נקודות לבדיקה לפני בחירת השקעה אלטרנטיבית

בסופו של יום, כל משקיע מעוניין לממש את ההשקעה שלו ולפדות את הרווחים שמגיעים לו. לשם כך המשקיע חייב להעריך את הסיכונים והסיכויים על סמך המידע שקיבל לפני שיחליט להשקיע.

  • תנאי ההשקעה: מה נדרש מהמשקיע - כמה הוא נדרש להשקיע, מה המקסימום שהוא עלול להפסיד, האם יש לו אחריות על הפסד, מה הרווח הצפוי, באיזה תנאים ומצבים הוא יכול לצאת מההשקעה ומה התקופה בה הוא "נעול" בהשקעה ולא יכול לצאת ממנה, האם יש לו דרך לקצץ הפסדים.
    חשוב גם לבדוק שרמת המינוף של ההשקעות אינה גבוהה מידי.
  • מנהלי ההשקעה: מיהם מנהלי ההשקעה - רקורד ההצלחות שלהם בעבר ובאיזה תחומים הם יודעים לייצר רווחים. למשל, יש מנהלי קרנות PE המתמחים בהבראת חברות ושיפור התפעול שלהן, אחרים מתמחים בבחירת השקעות כאשר השוק בירידה ויודעים לזהות חברות בעלות פוטנציאל הנמכרות במחיר נמוך מערכן בשל תנאי השוק, אחרים מתמחים בשיתופי פעולה, יש מי שמנצל טכנולוגיה או ידע יחודיים וכן הלאה.
    חשוב גם לבדוק את רמת הסיכון שמנהל ההשקעה לוקח על עצמו - האם גם הוא מפסיד כאשר ההשקעה כושלת או שהוא מכוסה בכל מצב.
  • המשקיעים האחרים: כדאי לראות מיהם המשקיעים האחרים. אם משקיעים גדולים ומנוסים הצטרפו להשקעה - כנראה שהם יודעים מדוע.

תשואות השקעות אלטרנטיביות

התשואה משתנה ותלויה בסוג ההשקעה שבחרתם, ולרוב תהיה פועל יוצא של רמת הסיכון של אותה השקעה. ישנם תחומים בהם ניתן להעריך מה תהיה התשואה שמחכה לכם, אך ישנם תחומים אחרים שאף אחד לא יכול לנחש מה יהיו פירות ההשקעה.

כמו בכל השקעה, התשואה אינה ידועה מראש, אבל בחינת ההסטוריה של השקעות אלטרנטיביות מראה כמה מגמות, וביניהן: היתרונות של השקעות אלטרנטיביות משחקים לטובתן בתקופות של משבר בשוק ההון - קרנות שהשקיעו בסמוך לנפילות בשוק ההון (גם לפני וגם אחרי) הראו תשואות גבוהות במיוחד, כיוון שאז ניתן לנצל את המחירים הנמוכים ולאתר הזדמנויות. כמובן שזה לא מספיק וצריך שמנהלי הקרן יהיו בעלי יכולת גבוהה להשביח את החברות במצוקה שהם בחרו להשקיע בהן.

יש תחומי השקעות הקיימים שנים רבות ויש סטטיסטיקות על התשואות שלהם. לדוגמה, השקעה בחוב נדל"ן. בדרך כלל, הלוואות נדל"ן ניתנות בריבית של 10%-7%, וזו התשואה של המשקיעים. גם בהשקעות נדל"ן אחרות ידוע מה ממוצע התשואות על השקעות מסויימות בחלקי עולם מסויימים. מצד שני, ישנה אפשרות להשקיע במטבעות דיגיטליים כמו הביטקוין, שבמקרה כזה אין לאף אחד יכולת אמיתית לשער מה יהיה הערך שלו בעוד שבוע, חודש או שנה.

הכלל הראשון הוא לחשוד בהבטחות טובות מידי, כמו תשואות חלומיות עם אפס סיכון בצידן. באופן כמעט מוחלט, תשואה גבוהה מגיעה יד ביד עם סיכון גבוה. לכן, אם אתם מוצאים את עצמכם במצב בו מבטיחים לכם תשואה מאוד גבוהה, אתם צריכים להתעקש לקבל פרטים מלאים על ההשקעה ומלוא הסיכונים שבה, שתוכלו להעריך אותה כראוי.

לדוגמה, מציעים לכם הזדמנות להשקיע בחוב נדל"ן ומבטיחים לכם 15% תשואה (נזכיר שמקובל לדרוש 10%-7% ריבית), יהיה סביר לחשוד שבהשקעה הזו חבוי סיכון גבוה במיוחד. אחרת, למה שגורם שמעוניין לקבל הלוואה יסכים לשלם 15% ריבית, אם הוא יכול לקבל את אותה ההלוואה עם ריבית נמוכה יותר במקום אחר? כנראה שהריבית הגבוהה באה במטרה לפצות על הסיכון הגבוה שיש ללוקח ההלוואה, או למה שהוא מתכנן לעשות איתה.

יתרונות השקעות אלטרנטיביות

  1. יציבות ופיזור סיכונים: השקעות אלטרנטיביות פחות מושפעות מתנודות שוק ההון, וכך שילוב השקעה אלטנטיבית בתיק ההשקעות מספק יציבות ופיזור סיכונים מוצלח יותר. גם העובדה שהן פותחות לכם אפשרויות השקעה במגזרים וחברות שאינם מונפקים בשוק ההון, מגדילה את הפיזור.
  2. תנודתיות נמוכה: .השקעות אלטרנטיביות אינן נזילות ולא ניתן למכור אותן מיידית, בניגוד לניירות ערך מהם ניתן להפטר בקלות, בעיקר אם דורשים עבורם מחיר נמוך. זהו חיסרון של שוק ההון - כאשר יש חשש ממשבר, מוכרים רבים מורידים את המחיר ופעילותם הפזיזה מגדילה את התנודתיות. בהשקעה אלטרנטיבית אין השפעות התנהגותיות מסוג זה, מאחר ומשקיעיה אינם יכולים להפטר ממנה מיידית וע"י כך להחריף את המשבר וההפסדים, והיא שומרת על ערכה כל עוד היא מציגה ערך ורווח אמיתיים.
    במילים אחרות, כל משקיעי שוק ההון שנכנסים לפאניקה ומוכרים בכל מחיר כדי לברוח מההשקעה, לא יוכלו לנהוג כך בהשקעה אלטרנטיבית. היא כן תושפע ממשבר אמיתי או ניהול כושל.
  3. תשואה: יש סבירות לתשואה גבוהה בהשקעות אלטרנטיביות.
  4. דיבידנדים: בחלק מההשקעות, כמו השקעה בחברות סטארט אפ, המשקיע יכול לקבל דיבידנדים מהחברה בה השקיע.

חסרונות השקעות אלטרנטיביות

  1. סכום ההשקעה: השקעות אלטרנטיביות יתאימו למי שיכול להשקיע סכומים גבוהים המתחילים ברוב המקרים במאות אלפי שקלים.
  2. משך ההשקעה: השקעות אלטרנטיביות לרוב ייעשו לפרק זמן ארוך, בשל סוג ההשקעה או מכח חוזה המחייב את המשקיע לתקופת מינימום. בתקופה זו הכסף יהיה "נעול" בהשקעה (אך בחלק מהמקרים מקבלים דיבידנד או תשלום תקופתי אחר).
  3. נזילות: קרנות אלטרנטיביות אינן נזילות, ועבור משקיעים שכן מעוניינים שתהיה להם אפשרות יציאה ממסלול ההשקעה בכל רגע נתון, זה בהחלט יכול להיות חיסרון.
  4. נגישות למידע: כל אחד יכול לבדוק בכל זמן נתון בכמה נמכרו או נקנו ניירות ערך בבורסה. לעומת זאת, בהשקעות אלטרנטיביות, המידע פחות נגיש ומגיע אחת לתקופה ולא באופן מיידי. הקושי בנגישות המידע נובע מהנזילות הנמוכה של הנכס ומהצורך לחכות לדוחות תקופתיים. המצב הזה מעמיד את המשקיע בעמדת נחיתות מסוימת, כי הוא יתקשה לזהות בזמן אמת התממשות של סיכונים.

קורלציה בין שוק ההון להשקעות אלטרנטיביות

קורלציה בין תנודות שוק ההון להשקעות אלטרנטיביות היא פועל יוצא של המגזר בו השקעתם וגם של טיב המשבר המשפיע על כוחות השוק - מקומי או גלובלי, נעוץ במגזר מסויים או כללי, האם מקורו במחסור או אסון או הוא תוצאה של רגולציה או מדיניות כלשהי.
יש משברים שישפיעו על שוק ההון ועל השקעות אלטרנטיביות, במקרים אחרים ההשפעה על ההשקעה האלטרנטיבית תגיע מאוחר יותר או בפחות עוצמה, ויש מקרים בהן היא כלל לא תושפע.
לדוגמה, השקעתם בקרן נדל"ן בארה"ב: משבר כמו ה- sub-prime ישפיע על שוק ההון וגם על קרן הנדל"ן, אך בהחלט יכול להיות ששוק ההון יגיב בירידות מהירות וחזקות יותר מקרן הנדל"ן, שתראה ירידה יותר איטית ובשלב מאוחר יותר, וגם תוכל לנצל את ירידת המחירים לקנות נכסים מהם תראה תשואות יפות בהמשך. לעומת זאת השקעה אלטרנטיבית בחברות טכנולוגיה להפקת אנרגיה סולרית לא תושפע ממשבר הנדל"ן, ואם תספק פתרונות זולים וזמינים אפילו תרוויח מהמשבר. דוגמא אחרת, אם השקעתם בקרנות אשראי, פגיעה בחברות אשראי ישראליות, יכולה להתבטא בפגיעה בהשקעה שלכם וגם בשוק ההון, אך אם קרן ההשקעות פיזרה את השקעותיה בין חברות אשראי גלובליות, ההשפעה על השקעתכם תהיה קטנה יותר.

השקעות אלטרנטיביות, ובכללן קרן השקעות אלטרנטיבית, מתאפיינות ביציבות שלא קיימת בשוק ההון. התוצאה היא שמשבר הגורם לירידות מהירות בשוק ההון ישפיע באופן מתון יותר על ההשקעה האלטרנטיבית וגם ההשפעה תורגש מאוחר יותר מאשר בשוק ההון. ההשפעה האיטית מאפשרת לכל הגורמים להתכונן לקראת המשבר ולפתח כלים להתמודדות.

מנהלי השקעות עושים מאמץ משמעותי כדי לצמצם את הקורלציה בין שוק ההון להשקעות אלטרנטיביות, ובכך לבסס את יציבותן של ההשקעות האלטרנטיביות.

סיכונים בהשקעות אלטרנטיביות

כאשר מדובר על השקעות אלטרנטיביות, לצד הסיכוי לתשואה גבוהה, יש אפשרות לסיכונים שונים הנובעים מכמה גורמים.

  • ניהול כושל: סיכון הנובע מטעויות של מנהלי קרן ההשקעות או של מנהלי החברה בה הקרן השקיעה. החלטה ניהולית לא נכונה יכולה לפגוע ברווחיות ההשקעה, באמון המשקיעים ובמוניטין של המנהלים.
    לרוב, ניתן לצמצם סיכון זה על ידי פיקוח על החלטות קרן ההשקעות באמצעות ועדה, מינוי רואה חשבון מבקר או רגולציה.
    סיכון כזה קיים גם בהשקעות בשוק ההון, אם הבנק או בית ההשקעות בו אתם מנהלים את החשבון טעה בהערכותיו ותחזיותיו או אינו מסוגל לתת שירות מקיף ומלא. אף תחום לא חף מטעויות אנוש ותמיד יכולה להתקבל החלטה שגויה או לא מבוססת.
  • פגיעה או נזק לענף או התעשיה: סיכון שנובע מהשוק או המגזר בו מתקיימת ההשקעה, אשר עלול להיפגע מסיבות כמו נפילה בשוק ההון, שינויי חקיקה המקשים על המגזר להגיע לרווחיות, שינוי תרבותי המייתר את המוצרים או מטה את דעת הקהל נגדם, מחסור בחומרי גלם, אסונות טבע ועוד. במקרה כזה, התשואה או הרווחים שהובטחו לכם או נצפו בתחזיות של ההשקעה עשויים לא לצאת לפועל.
    לדוגמה, בחרתם להשקיע בקרן השקעות שמשקיעה בסרטים. בשיא משבר הקורונה, בתי הקולנוע היו סגורים, הקרנות חדשות בוטלו, הפקות של סרטים רבים נדחו או הושהו. המצב פגע בשוק הקולנוע בכללותו ובקרנות המשקיעות בו, וגם ההשקעה שלכם עשויה להיפגע. אך אם הקרן השכילה להשקיע גם בשירותי סטרימינג וחברות תקשורת מגוונות, הרי שהנזקים היו קטנים יותר בשל פריחת הצפייה הביתית.
    דוגמה נוספת, השקעתם בנכס נדל"ן מתוך מחשבה שהוא שווה סכום X, אבל כאשר הגיע היום בו אתם רוצים למכור אותו מתגלה שהשווי שלו נמוך יותר. מצבים כמו אירועים כלכליים, מדיניים או פוליטיים, בינלאומיים או במדינה בה מוחזק הנכס, עלולים להשפיע על שווי הנכס. אם כתוצאה מאירוע כזה שווי הנכס פחת, הרווח שלכם עשוי להצטמצם בהתאם.
    בשוק ההון קל לצמצם הפסדים על ידי מכירה מהירה, גם בהפסד, של מניות חברה בעייתית. אך בהשקעה אלטרנטיבית אתם עשויים להשאר תקועים עם הנכס המפסיד בעוד הוא צובר עוד ועוד הוצאות והפסדים בדרכו למטה. עליכם לאזן את ההפסד באמצעות פיזור השקעות יעיל כך שהשקעות אחרות ירוויחו ויכסו על ההפסד עד היום בו תוכלו לצאת מההשקעה.
  • הוצאות לא צפויות: יש סיכוי שהמשקיע יאלץ לשלם עבור השקעתו סכומים שהוא לא צפה מראש. לדוגמה, מיסים שחלים במדינה בה מבוצעת ההשקעה ואשר לא היו ידועים למשקיע במועד ביצוע ההשקעה, צורך ברכישת ציוד טכנולוגי או הנדסי יקר, שינויים חזקים בשער המטבע או בערך חומרי הגלם, או, אם ניקח דוגמא מתחום הנדל"ן - הוצאות על שיפוצים ותיקונים. דוגמה נוספת היא תשלומים שונים למנהלי קרן ההשקעות איתה בוצעה ההשקעה, כמו דמי ניהול.
    בהשוואה לשוק ההון: משקיעים בדרך כלל יודעים מהו גובה העמלות והמסים, אך אינם יכולים לצפות את כמות פעולות הקניה והמכירה, איזה ניירות ערך יקנו ומה יהיה מחירם וגם אינם יכולים לצפות את הרווחים וההפסדים. כלומר, גם בשוק ההון ההוצאות והסיכון אינם ידועים מראש.
  • תרמיות והונאות: למרות שגם השקעות אלטרנטיביות חייבות להתנהל בהתאם לחוק ולרגולציה, עדיין יש סיכוי להיתקל בתרמיות והונאות מסוגים שונים. לכן, חשוב מאוד שמשקיעים יוודאו שהגוף שדרכו הם בוחרים להשקיע הוא גורם לגיטימי ואמין. הפיקוח על השקעות אלטרנטיביות פחות הדוק מהפיקוח על גופים המנפיקים בבורסה וגם חובת הדיווח שלהם למשקיעים מצומצמת יותר. חברות המונפקות בבורסה חייבות לפרסם מידע על החברה, החלטותיה ודוחות כספיים ועוד הרבה מידע שחברות פרטיות אינן חייבות לספק. נכון שתמיד חשוב להבין במה משקיעים ואת הסיכונים, אך בהשקעות אלטרנטיביות הדבר חשוב שבעתיים.
השקעות ESG

סוגי השקעות אלטרנטיביות

למרות השם הכולל "השקעות אלטרנטיביות", ישנם סוגים רבים של השקעות אפשריות ולכן לא כדאי להתייחס אליהן כקבוצה אחת, אלא לבחון כל אפשרות השקעה בנפרד.

השקעה בקרן PE

קרן פרייבט אקוויטי (Privet Equity) היא קרן השקעות פרטית שאינה נסחרת באף בורסה. הקרן מוקמת לתקופה קצובה מראש, בדרך כלל 6 עד 10 שנים (עם אפשרות הארכה לשנה-שנתיים נוספות) ומדיניות ההשקעה שלה קבועה גם היא מראש, למשל השקעה בחברות העומדות בפני exit.
דוגמא אחרת לאסטרטגיה של קרן Privat Aquity היא רכישת חברות הסובלות מניהול כושל או בעיות אחרות, הבראתן ומכירתן ברווח.

מטבע דברים, הבראת חברה הוא תהליך ארוך שאינו קורה בן לילה וכמו בכל השקעה, אי אפשר להבטיח מראש האם ההשקעה בקרן PE תהיה רווחית או לא. בדרך כלל הנזילות בקרנות אלו היא נמוכה וההשקעה בהן מתאימה למי שמוכן להשקיע לטווח ארוך. המשקיעים בקרנות פרייבט אקוויטי מוגדרים כ"שותפים מוגבלים". דוגמא לקרנות המשקיעות בשוק הישראלי: קרן FIMI, קרן SKY. בקרנות הבינלאומיות הידועות ניתן למצוא את APEX וקרנות PE של קבוצת Blackstone.

השקעה בקרן נדל"ן

קרן נדל"ן עוסקת ברכישת נכסים שניתן להפיק מהם רווחים כמו מלונות, בנייני משרדים ומבני מגורים שנמצאים באזורים פופולריים.
קרנות הנדל"ן מתמחות כל אחת בתחום ובאיזור גיאוגרפי אחר: קרנות נדל"ן רבות מתמקדות בנכסים בארה"ב, אך לא חסרות קרנות נדל"ן המשקיעות בנכסים באירופה, עם דגש על אנגליה ומזרח אירופה, ובישראל (בדרך כלל ברווחיות נמוכה יותר מאשר בשאר חלקי העולם בשל יוקר מחירי הנדל"ן כאן).
חלק מקרנות הנדל"ן עוסקות בנדל"ן למגורים שכולל רכישת בניינים ובתים, השבחתם ומכירתם או ניהול בניינים שהדירות בהם מיועדות להשכרה. קרנות אחרות מתמקדות בנדל"ן עסקי - חנויות, קניונים, משרדים. בדומה לקרנות פרייבט אקוויטי, קרנות נדל"ן מתמקדות בדרך כלל בנכסים בעלי פוטנציאל לא ממומש לרווחיות, וכאן יש חשיבות למיקומו של הנכס - האם הוא בקרבת איזורי תעסוקה, האם האיזור עובר בכללותו פיתוח והשבחה, קרבה למוקדי תחבורה ותרבות וכד'. לדוגמא, קנייה של בניין מגורים שזקוק לשיפוץ מקיף שאחריו, ניתן יהיה להעלות את השכירות לדיירי המקום. דוגמה אחרת היא קניית קניון שיפור הניהול השוטף ותמהיל החנויות והבאתו לרווחיות.

בקרן נדל"ן חשוב לדעת מיהם המומחים שבוחרים את ההשקעות, מי ינהל את ההשקעה ומהם הסיכונים, למשל נכסים באזורים המועדים לאסונות טבע כמו רעידת אדמה או טורנדו יהיו מסוכנים יותר, וכך גם נכסים בשכונות עוני הסובלות מפשיעה והזנחה. גם המצב הרגולטורי הקיים והמתוכנן לעתיד יכולים לעכב תוכניות שיפוץ והשבחה, להגדיל את עול המסים ולהפוך השקעה שנראתה רווחית לבעייתית.

אם נשווה את ההשקעה בקרן נדל"ן לרכישת דירה להשקעה, נמצא מספר הבדלים. ההבדל הראשון והמשמעותי ביותר הוא שבהשקעה ישירה בנדל"ן קשה לפזר סיכונים. כשאתם משקיעים בקרן נדל"ן, ההשקעה שלכם מפוזרת בין נכסי נדל"ן שונים וביחד עם משקיעים נוספים.

לדוגמה, קניתם דירה ואתם לא מצליחים להשכיר אותה, או שעלויות התחזוקה שלה מקטינות משמעותית את הרווחים. גם אם יש לכם מספר דירות, משבר מקומי אחד יכול לגרום לכם להפסדים. לעומת זאת, כשההשקעה נעשית בקרן נדל"ן שמשקיעה בכמה נכסים במקביל מתקיים פיזור סיכונים, ואם נכס אחד מתגלה כלא רווחי, יש נכסים אחרים שיכולים לפצות על כך.

בנוסף, בקרן נדל"ן ניתן להשקיע גם ללא ניסיון והכרות עם שוק הנדל"ן, כי היא מנוהלת על ידי מומחים. אבל, אם תרצו לרכוש נכס להשקעה, תצטרכו להקדיש זמן וללמוד את התחום כדי לרכוש נכס שיניב תשואה לאורך זמן. בשני המקרים התשואה אינה מובטחת, אך בהשקעה דרך קרן נדל"ן ההשקעה תגזול מכם פחות מאמץ וזמן.

עוד שני הבדלים הם במיסוי השונה על רווח מקרן נדל"ן ועל הרווח מנכס להשקעה ובנזילות שבקרן נדל"ן היא גבוהה משמעותית מהנזילות של נכס נדל"ן אותו צריך למכור בהליך בירוקרטי מלא.

השקעה בקרן נדל"ן יזמי

יש דרכים רבות להשקיע בנדל"ן ואחת מהן היא למצוא פרוייקט נדל"ן שהיזם שלו זקוק למימון ולהשקיע בו. ניתן להשקיע ישירות מול היזם - אך פעולה זו מומלצת למבינים בתחום בלבד.
האפשרות השניה היא השקעה באמצעות קרן נדל"ן יזמי. קרן הנדל"ן היזמי מוצאת יזמים המעוניינים במימון, בודקת את כדאיות העסקה וחותמת עם היזם על חוזה הכולל בטחונות והגנות על כספי המשקיעים, לאחר מכן הקרן מגייסת משקיעים.
קרן נדל"ן יזמי מתאימה גם למי שאינו מומחה גדול בנדל"ן, מכיוון שהקרן מטפלת בחלק מהסיכונים ומנהלת את ההשקעה. עדיין אי אפשר לסמוך על כל הצעה בעיניים עצומות ובאחריות המשקיע לבדוק את ההצעה ולוודא כי המידע שקיבל נכון וכי ההשקעה כדאית. בהקשר זה, אם פרוייקט הנדל"ן נבנה בחו"ל, צריך לקחת בחשבון בעת הערכת הסיכונים גם את הסיכונים של שינויים בשער המטבע ועלויות של השימוש במט"ח. עוד יתרון של קרן נדל"ן יזמי היא השקעה בסכומים נמוכים יחסית.
הקשר בין המשקיע לבין הקרן יכול להיות קשר של הלוואה - המשקיע מקבל מהיזם ריבית על הסכום שהשקיע. זו דרך סולידית יותר ועם פחות סיכונים, אך גם התשואה מוגבלת. הדרך השניה היא משקיע שהוא שותף לרווחים ולהפסדים. החלק של המשקיעים בבעלות ייגזר מהחלק היחסי של הסכום אותו הם השקיעו. שותף יכול להרוויח תשואה גבוהה יותר אך גם לספוג הפסדים גדולים. לדוגמה, אם הבניין שווה 10 מיליון ש"ח, ואתם השקעתם בו 1 מיליון ש"ח, החלק שלכם שווה 10% מהבניין. אם השקעתם 2 מיליון ש"ח, החלק שלכם שווה 20% וכן הלאה.

השקעה בתשתיות

תשתיות הן בדרך כלל פרוייקטים לאומיים נרחבים הנקבעים על ידי המדינה ונועדו לשרת את תושביה. התקצוב והאחריות על פרוייקטי תשתית הם בידי המדינה והביצוע מופקד, לאחר מכרז, בידי חברה - לעתים קרובות גלובלית או שביצעה פרוייקטים דומים ברחבי העולם - המתמחה בפרוייקט הנדרש. תשתיות הן תחום נרחב המתחלק לקטגוריות שונות: בתחום התחבורה נמצא סלילת כבישים וגשרים, בניית מנהרות, וכל הקשור לרכבת עילית ותחתית, שדות תעופה ונמלים. בתחום התברואה נמצא מערכות ביוב וטיהור שפכים. בתחום האנרגיה והתקשורת נמצא פרוייקטי תשתית לכבלים תת קרקעיים ועיליים, תחנות כח והובלת חשמל. משק המים כולל פרוייקטים לשאיבת מים, התפלתם והובלתם לכל מקום בו הם נדרשים. גם הפקת גז ודלק והובלתם לחלקי המדינה הם פרוייקטי תשתית נפוצים.

עד כאן הכל ידוע, אבל איך פרוייקט שמעמיד אותנו שעות בפקקים, גורם לנו להפסקות חשמל או מנתק לנו את האינטרנט יכול להפוך להשקעה נושאת רווחים עבור בעלי הון פנוי?
קודם כל, להשקעה בתשתיות יש כמה יתרונות בולטים:
1. היא מנותקת לחלוטין משוק ההון ותנודותיו.
2. יש התחייבות ממשלתית להזרמת הכסף להשלמת הפרוייקט, ולעתים גם לרכישתו בהמשך או לשמירת הרווחיות של המפעיל למשך תקופה.
3. המדינה מעודדת השקעה בתשתיות על ידי הטבות שונות
כל אלה יוצרים השקעה בסיכון נמוך ועם סיכוי לתשואה גבוהה. גם טווח הזמן של ההשקעה פחות או יותר ידוע מראש.
מצד שני מדובר בפרוייקטים יקרים, מורכבים ודורשים הבנה. לכן השקעה ישירה בתשתיות מוגבלת למי שיש לו הון פנוי רב במיוחד והבנה בתחום התשתיות אליו הוא נכנס.

הפתרון המתבקש הוא השקעה בקרן תשתיות המחזיקה בהשקעות מגוונות מתחומי תשתית שונים - אם ראינו ירידה בשימוש בתשתיות התחבורה בזמן הקורונה, וכבישי האגרה נשאו הפסדים, מצד שני ראינו קידום ממשלתי מהיר של פרוייקטי תחבורה ותשתית אחרים וראינו גם שתשתיות התקשורת זכו לעומסים ופריחה שלא היו מוכרים עד אז, כך שקרן המשקיעה בכמה סוגי פרוייקטי תשתית לא תספוג הפסדים

אם אתם מעוניינים בהשקעה סולידית ויציבה המנותקת משוק ההון, חפשו קרן תשתיות שהעומדים בראשה מראים יכולת והבנה בתפעול פרוייקטים מורכבים ושמראה תשואות לאורך זמן.

השקעה באנרגיה מתחדשת

תחום השקעות שצובר יותר ויותר פופולריות בשנים האחרונות ועוסק באנרגיות מתחדשות. משבר הנפט, משבר האקלים, אפקט החממה וזיהום אוויר הם חברים וותיקים שעדיף להשאיר מאחור וחברות רבות משקיעות מאמצים במציאת תחליפי אנרגיה מזהמים פחות ושאינם מתכלים או דורשים פגיעה בכדור הארץ לשם הפקתם. בין היתר, ישנן חברות שמייצרות חשמל באמצעות תחנות סולאריות המנצלות את קרני השמש. חברות שמייצרות חשמל על ידי שימוש בטורבינות רוח, הממירות את אנרגיית הרוח לחשמל. כמו כן, יש גם חברות שמפיקות חשמל באמצעות אנרגיה גיאותרמית, אשר מקורה בפנים כדור הארץ, אחת המוכרות שבהן היא חברת "אורמת".

מדינות אירופה וארה"ב דוחפות יותר ויותר לשימוש באנרגיה מתחדשת ומגבות את המגמה ברגולציה והצהרות על התחייבות להעביר את עיקר המשקל לשימוש באנרגיה מתחדשת. כל זה אינו הופך את התחום לחסין ממשברים והפסדים, בעיקר כאשר קשה לשלוט או לחזות דברים כמו מספר ימי שמש או רוח, אך כיום פותחו טכנולוגיות טובות יותר לאגירת האנרגיה והתחום כולו זוכה למימון ותמיכה שהופכים אותו ליציב יותר. ניתן להשקיע ישירות בחברות אנרגיה מתחדשת בעלות פוטנציאל גבוה, או באמצעות קרן המתמחה בהובלת פרוייקטים או בהשקעות באנרגיה מתחדשת.

עם המודעות ההולכת וגוברת לחשיבות השמירה על איכות הסביבה וצמצום הפגיעה בטבע, צופים לחברות ונכסים שעוסקים בתחום זה עליית ערך משמעותית בעתיד, מה שהופך אותם להשקעה מוצלחת.

השקעות ESG

השקעות ESG הן השקעות בחברות שמתנהלות באופן שמקדם נושאי סביבה, חברה ומנהל תקין. הכוונה היא ליותר מאשר חברות המפתחות מוצרים סביבתיים או שמטרתן העיקרית היא קידום חברתי וסביבתי. הכוונה היא גם לחברות מסחריות ממגזרים שונים ועולמות תוכן שונים אשר פועלות לפי קוד התנהגות וערכים ולוקחות אחריות על השפעת התרבות הארגונית על העובדים, הלקוחות וגורמים אחרים הקשורים אליהן. לקיחת אחריות מסוג זה גם מתקבלת יפה אצל הלקוחות והמשקיעים וגם יכולה להקטין הוצאות ולשפר רווחיות, למשל, הפסקת שימוש בכלים חד פעמיים במשרדי החברה עשוי להקטין הוצאות, דאגה לרווחת העובדים ויצירת מקום עבודה שוויוני ולא פוגעני כלפי נשים ומיעוטים תתרום למוטיבציה של העובדים ולשיפור התפוקה שלהם. דוגמה נוספת, חברה שדואגת לתנאי עבודה נאותים לעובדיה במדינת עולם שלישי, תרוויח פחות בטווח הקצר, אך יכולה למנף זאת מול לקוחות המעוניינים לרכוש מוצרים שיוצרו בתנאים הוגנים.

לקריאה נוספת על השקעות שתומכות באיכות הסביבה וערכים חברתיים, קראו את המאמר השקעות ESG.

השקעה בקרן חוב - Private Dept

קרנות חוב משמשות כתחליף לבנקים כנותנות אשראי עסקי והלוואות לחברות בכל תחום מטכנולוגיה ועד תיירות, ליזמי נדל"ן ויזמים אחרים וגם אשראי צרכני לאנשים פרטיים. קרנות החוב תפסו תאוצה בתקופת הקורונה, כאשר הבנקים החלו לבחון בזהירות רבה את מבקשי ההלוואות וסירבו לרבים מהמבקשים וכך קרנות החוב יכלו לתת מענה למי שסגרי הקורונה אילצו לקחת הלוואות וסורבו על ידי הבנק. בארץ רוב קרנות החוב מנוהלות באמצעות גופים מוסדיים מפוקחים, כמו חברות ביטוח ובתי השקעות. הכסף של המשקיעים מועבר ללווה והמשקיע מקבל ריבית, כשהמטרה היא לאפשר ללווים להשלים פרוייקטים בפרק זמן מהיר יחסית. להבטחת ההשקעה קרן החוב תדרוש ערבויות ממקבל ההלוואה, כמו שעבוד של נכסי נדל"ן ועוד בטוחות. חשוב לבדוק את רקורד התשואות של הקרן, למי היא מלווה ומה פיזור הלווים, מה הערבויות שהיא מקבלת מהלווים ואיך היא מנהלת את הסיכון לאי החזרת חוב. קרנות חוב אינן סחירות ולכן שומרות על יציבות, אך בשונה מהשקעות אלטרנטיביות אחרות, בחלקן טווח ההשקעה אינו ארוך, לעתים רק שנה-שנתיים, ויכול להתאים למי שמעוניין בהשקעה קצרת טווח.

השקעה בקרן הלוואות P2P

קרן P2P היא קרן חוב המשקיעה כסף בחברות המנהלות פלטפורמות P2P שמיועדות לקשר בין מלווים (שהם אנשים פרטיים, חברות או גופים פיננסיים) לבין לווים (שהם אנשים פרטיים או עסקים - תלוי בחברה). תחום הלוואות P2P -הנקראות גם "הלוואות חברתיות" - הוא תחום צומח ברחבי העולם, בעיקר בארה"ב אך גם בישראל. המלווים הם אנשים המעוניינים לראות תשואה על כספם באמצעות הריבית על ההלוואה ובמנותק משוק ההון. חברות הלוואות ה- P2P מספקות מערכת, בודקות את הלווים מבחינת סיכון הלוואה וקובעות את הריבית. עוד על הלוואות P2P ניתן לקרוא במאמר "הלוואה חברתית".

קרן P2P מקטינה את הסיכון שבהשקעה אפילו יותר, כי היא משקיעה במספר פלטפורמות P2P והתוצאה היא שהכסף המושקע מפוזר בין אלפי עד עשרות אלפי הלוואות וכך גם אם לווה כלשהו נכשל בהחזרת ההלוואה, ההפסד הוא קטן. קרן P2P תבחר רק פלטפורמות שעברו בדיקה ונמצאו כנותנות תשואה ויציבות. חלק מקרנות ה-P2P בארץ מתמקדות בהלוואות בארצות הברית כי שם נערכות בדיקות דירוג אשראי והסטוריית אשראי קפדניות לכל לווה, ולווה שאינו מחזיר הלוואה יודע כי דירוג האשראי שלו ירד ויפגע בכל התנהלותו הכלכלית בעתיד, וכי המשקיעים שמלווים בפלטפורמות אלה הם לעתים קרובות גופים מוסדיים יציבים כמו בנקים.

קיימות קרנות P2P המשקיעות בפלטפורמות המלוות לאנשים פרטיים, אחרות המתמקדות בהלוואות למגזר עסקי מסויים. יש קרנות ה- P2P מונפקות להשקעה בבורסה וכל אדם יכול להשקיע דרכן, אך יש גם קרנות P2P הפתוחות רק לאנשי ההשקעות האלטרנטיביות.

השקעה בקרנות גידור

קרן גידור מבצעת השקעות בתוך עולם שוק ההון, מה שהופך אותה לחריגה יחסית להשקעות אלטרנטיביות, שמתקיימות רובן מחוץ לבורסה. קרנות אלו משתמשות באמצעים שונים כדי לייצר תשואה גם בתנאי שוק תנודתיים ולא יציבים, במידה זו או אחרת של הצלחה - תלוי באמצעים שהקרן נוקטת ובמצב השוק.

בהתאם להתמחות הקרן היא יכולה להשקיע במגוון שווקים כולל שווקים מתעוררים, לנצל "עיוותים" בשווקים הפיננסים כולל פעילות ארביטראז', מינוף פיננסי, לונג/שורט במכשירים פיננסים שונים כולל אג"ח, אג"ח קונצרני, אג"ח להמרה, מניות, אופציות וחוזים עתידיים. השקעות אלה נועדו ליצור ירידות מתונות כאשר שוק ההון צולל במהירות, אך הן יכולות גם להגביל את הרווחים כשהשוק נוסק.

מבין כלל ההשקעות האלטרנטיביות, קרן גידור היא המושפעת ביותר ממצב שוק ההון, ועשויה להרוויח או להפסיד בהתאם למה שקורה בו, אם מנהליה לא ידעו לקרוא נכון את המפה ולגדר כראוי את ההשקעות.

המשקיעים בקרנות גידור מוגדרים כ"שותפים מוגבלים" והן אינן קרנות מפוקחות. ברוב קרנות הגידור סכום ההשקעה המינימאלי הוא גבוה במיוחד ויש הגבלות על מועדי משיכת הכסף. לעתים קרובות המשקיעים ישלמו בנוסף לדמי הנהול גם דמי הצלחה בהתאם לתשואה השנתית של הקרן.

תכונות אלה הופכות את קרן הגידור לפחות נגישה לרוב האוכלוסיה, אך היא נזילה יחסית להשקעות אלטרנטיביות אחרות ואם מנהליה יודעים לנצל את התנודתיות בשוק ההון היא יכולה להראות תשואה יפה. למשל, 2020 היתה שנה מצוינת לקרנות גידור שידעו לזהות הזדמנויות כאשר שוק ההון הראה ירידות בעקבות הקורונה, רכשו את הנכסים הנכונים (עם דגש על חברות טכנולוגיה ובריאות) ונהנו מהתשואות שלהם בהמשך השנה בה שוק ההון עלה. דווקא קרנות גידור שהשקיעו בתחומים לא סחירים הראו פחות רווחיות, אך הנתונים הכלליים ל-2020 הראו תשואה ממוצעת של 14% לקרנות הגידור הישראליות, והיו קרנות שרשמו תשואות של 30% וגם 60% ומעלה.

השקעה בחברות טכנולוגיה וסטארט-אפ

השקעה בחברות החל משלב ההקמה ותחילת פעילותן, כאשר הן מגייסות הון ממשקיעים על סמך התחזיות ותוכניות העבודה לעתיד עשויה להתגלות כדרך משתלמת במיוחד להשקיע. במידה והחברה אכן תתרומם ותהפוך לרווחית, מי שהשקיע בה בתחילת הדרך יוכל למכור את האחזקות שלו בחברה ברווח משמעותי. מנגד, המשקיע יכול גם להשאיר אצלו את האחזקות כדי לקבל דיבידנדים מהחברה.

במקום להשקיע ישירות בחברה - מהלך שדורש ידע והבנה (שכן חברה שלא הונפקה אינה מחוייבת לחשוף מידע מלא ותשקיפים), סכומי כסף ניכרים וגם מסכן את הכסף אם החברה לא תתפתח כצפוי - ניתן להשקיע בקרן הון-סיכון המתמקדת בחברות טכנולוגיה. בדרך כלל גופים מוסדיים משקיעים בהן, אך גם אנשים פרטיים יכולים להשקיע כשותפים מוגבלים.
בקרן הון-סיכון הסיכון מתפזר בין החברות שהקרן משקיעה בהן, לאחר שנעזרה באנליסטים ומומחים שינתחו את כדאיות ההשקעה בחברה, ומהמשקיע נדרשים פחות ידע וניסיון, רק סכום הכסף המינימלי הנדרש להשקעה בקרן.
הקרנות נבדלות ביניהן בשלב בו הן משקיעות - סבב גיוס ראשוני או גיוסים מתקדמים יותר, בתחום בו עוסקות החברות בהן משקיעים, מספר החברות שישקיעו בהן והאם ההשקעה היא כספית בלבד או גם השקעה בדמות מעטפת תומכת שיכולה לכלול ייעוץ בבחירת תשתית טכנולוגית, עזרה בגיוס לקוחות ועוד עזרה בעלת ערך לחברה הצעירה.
הקרן מקבלת אחוזים מהמניות של החברות בהן השקיעה, ואם היא תומכת גם בתפעול והניהול שלהן היא מקבלת גם דמי ניהול.

השקעה במטבעות קריפטו

השקעה במטבעות דיגיטליים כמו הביטקוין אפשרית גם היא כחלק מהשקעות אלטרנטיביות. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון שבמקרה זה מדובר בשוק המתאפיין בתנודות רבות בערך המטבעות והתחום פרוץ לתרמיות, הונאות וגניבות סייבר. בנוסף, חלק ממדינות העולם שוקלות לחוקק חוקים המגבילים את השימוש במטבעות קריפטו בתחומן. מסיבות אלה הסיכון נחשב גבוה יותר מאשר בהשקעות אלטרנטיביות אחרות. הצד השני של המטבע הוירטואלי, הוא שהרווח יכול להיות גבוה מאוד, במיוחד אם רכשתם מטבעות קריפטו כשהם היו זולים והערך שלהם עלה באופן משמעותי. כך קרה עם מטבע הביטקוין, שניתן היה לקנות בסכומים נמוכים יחסית בתחילת דרכו, והיום השווי של מטבע יחיד עומד על כ- 180,000 ש"ח.

קרן השקעה בתוכן

זוהי קרן השקעות אשר מתמקדת בתחום התקשורת. חלקן הן קרנות חוב המשקיעות בהלוואות למפיקים ויוצרים של סרטים וסדרות, אחרות הן קרנות השקעות המשקיעות ישירות בהפקות טלביזיה או קולנוע, בדרך כלל ההשקעה תהיה בהפקות בגודל בינוני והקרן יכולה להיות מעורבת גם בהיבטי תפעול כמו הפקה והפצה. רוב הקרנות משקיעות בתוכן בינלאומי ובעיקר בארה"ב. הלוואה לצורך השקעה בתוכן ניתנת כנגד זכויות על התוכן עצמו, על חוזים שיש ליוצרי התוכן עם מפיצים ועם נותני חסות ומענקים וכן על מענקי מס שיש ליוצרי התוכן במדינות שונות.

לסיכום

עבור משקיעים רבים, אפיקי ההשקעה המקובלים בשוק ההון לא מספקים מענה מלא על כל הצרכים שלהם. מכיוון שהבורסה עשויה להיות תנודתית, הפכפכה ומושפעת מאוד מגורמים רבים, במיוחד בעידן הקורונה, משקיעים פרטיים ומוסדיים בוחרים לשלב מאפיין של השקעות אלטרנטיביות בתיק ההשקעות שלהם.

מעבר למאפיינים כלליים המשותפים למרבית אפשרויות ההשקעה, כמו נזילות נמוכה וסכום השקעה גבוה, לכל סוג של השקעה אלטרנטיבית יש את התכונות הייחודיות לה. לכן, גם אם סוג מסוים של השקעות אלטרנטיביות לא נשמע אטרקטיבי עבורכם, כדאי לקחת את הזמן כדי להכיר אפשרויות השקעה נוספות.

בדיקת התאמה להשקעות אלטרנטיביות

בדוק האם אתה משקיע כשיר

בדוק פרופיל השקעה והתאמה לקרנות השקעה אלטרנטיביות

מנהלת השקעות

בדיקת התאמה - משקיעים כשירים

האם אני משקיע מסווג?

האם אני מתאים להשקעות אלטרנטיביות?

הכל על ניהול תיקים