עודכן בספטמבר 2024
מהן אופציות מעוף - הגדרות והסברים
אופציות הן מכשירים פיננסיים, אשר השווי שלהם נגזר מתוך נכס כלשהו, שנקרא "נכס בסיס" (מהסיבה הזו, אופציות וגם חוזים עתידיים נקראים "נגזרים"). נכסי בסיס יכולים להיות סוגי נכסים שונים, ולא רק נכסים פיננסים. לדוגמה: נכס הבסיס יכול להיות מדד כמו מדד תל אביב 35, או מדד ת"א -125. נכס הבסיס יכול להיות מט"ח כמו אירו או דולר. נכס הבסיס יכול להיות מניות של חברות גדולות שנסחרות בבורסה (כמו טבע, בז"ן ואחרות) ועוד. דוגמא לנגזרים ומאפייניהם תוכלו למצוא באתר הבורסה לניירות ערך.
אם כך, מה זה אופציות מעוף או נגזרים: משמעות ראשי התיבות מעו"ף היא "מכשירים עתידיים ופיננסים", כך שאפשר להגדיר אופציה כסוג של חוזה בין שני צדדים, קונה ומוכר, שנותן לבעלים של אותו החוזה את היכולת לקנות או למכור נכס כלשהו, בסכום שנקבע מראש ובזמן שהוחלט עליו מבעוד מועד. האופציה שונה מחוזה עתידי בכך שהיא מתומחרת לפי נתונים נוספים פרט לשער של נכס הבסיס.
ובמילים אחרות קונה האופציה מקבל זכות לקנות את נכס הבסיס בעוד שמוכר האופציות (כותב האופציה) מתחייב לשלם לקונה האופציה את ההפרש בין שווי נכס הבסיס במועד המימוש לבין מחיר מימוש האופציה.
כשמגיע תאריך מימוש של אופציה, הסוחרים יכולים לבחור באחת משתי אפשרויות עיקריות:
- סליקה פיזית: מחזיק האופציה קונה או מוכר את נכס הבסיס שממנו נגזר שווי האופציה, במחיר הנקוב.
- סליקה כספית: מחזיק האופציה מקבל סכום כסף שהוא למעשה ההפרש בין מחיר המימוש הנקוב באופציה לבין שער נכס הבסיס בתאריך שבו האופציה פקעה.
המסחר באופציות מעו"ף מתבצע באמצעות הבורסה לניירות ערך. אופציות מעו"ף ממנפות את מדד תל אביב 35 בבורסה לניירות ערך. מדד תל אביב 35 (בעבר נקרא מדד מעו"ף וגם מדד תל אביב 25) כמו ששמו מרמז, עוקב אחרי 35 המניות שיש להן את שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה, ונחשב בעיני רבים כמדד הדגל שלה.
ניתן לסחור בבורסה בשני סוגים עיקריים של אופציות אירופאיות:
- אופציות Call - או בשמן הנוסף, אופציות רכש: המוכר מעניק לרוכש את הזכות לקנות נכס הבסיס בתאריך שנקבע ובמחיר ובכמות שנקבעו בין שניהם.
- אופציות Put - או בשמן הנוסף, אופציות מכר: מי שמחזיק באופציה יכול למכור למנפיק האופציה את נכס הבסיס בכמות ובמחיר שנקבעו בתאריך הפקיעה.
השימושים העיקריים של מסחר באופציות מעו"ף
למסחר באופציות מעו"ף יש שני שימושים שונים, המתאימים לסוגי משקיעים שונים בתכלית.
השימוש הראשון הוא למטרות רווח - שימוש זה מתאים לאנשים חובבי סיכון שאינם חוששים מהתנודתיות הגבוהה ומהפסדים ומקווים להנות מהרווחים הגבוהים שלצידם. עקרונית, בשיטה זו סכום קטן יכול לשמש ליצירת רווח גבוה, כי שינוי קל בנכס הבסיסי גורם לשינוי גבוה בערך הנגזר. במסגרת מסחר זה נמצא גם המסחר הספקולטיבי - כאשר הסוחר צופה שהמדד ינהג בדרך מסויימת. בפועל, התוצאה הנפוצה היא הפסד כל סכום ההשקעה ואם המשקיע אינו זהיר, יפסיד גם הרבה מעבר לסכום ההשקעה הראשוני.
השימוש השני הוא גידור (כלומר הגנה והקטנת הסיכון) שבהשקעות האחרות של המשקיע. המשקיע משקיע בנכס בסיס וגם באופציות שעליו וכך מקטין את הסיכון ואת סטיית התקן שבהשקעה. דוגמאות לשימוש שנועד להגן על המשקיע הזהיר ולהקטין את הפסדיו:
- אם המשקיע חושש מירידת מחיר לנכס הבסיס שלו, אך אין בכוונתו למכור אותו, הוא יכול לגדר אותו באופציית put.
- אם המשקיע חושב שערך נכס בסיס יעלה הוא יכול לנקוט באחת משתי אפשרויות: הראשונה לכתוב ולמכור אופציות מעוף מסוג put, בהנחה שהן לא ימומשו, כי נכס הבסיס לא ירד. הרווח שלו (בתנאי שצדק ומחיר הנכס לא ירד) הוא המחיר ששילמו לו על האופציות. האפשרות השניה היא לרכוש אופציית call, וכך אינו משלם את ערך נכס הבסיס שכרגע גבוה מידי לטעמו, אך עדיין יכול להרוויח מעליה נוספת במחירו.
אופציות מעוף למתחילים
מסחר באופציות מעו"ף נחשב לאחת האפשרויות הכי אטרקטיביות למסחר בבורסה, אבל גם לאחת האפשרויות שמעמידות את הסוחר בסיכון הגבוה ביותר. אי אפשר (או לפחות, מאוד לא מומלץ) לסחור באופציות מעו"ף על רגל אחת, באופן שטחי ולא מעמיק. פעילות זו דורשת מיומנות, בקיאות, השקעה וזמן התעסקות ברמה גבוהה יותר ממסחר במניות רגילות. בקיצור, האצבע צריכה להיות על הדופק באופן תמידי.
המטרה שלכם ברכישת אופציות רכש או מכר היא לנסות לצפות את התנודות בשוק. אם תחליטו לסחור באופציות מעו"ף, אתם עשויים להרוויח מירידת המדד, כמו גם מעליית המדד, תלוי אם ניחשתם נכון את השינויים שעומדים להתרחש במדד בפרק זמן נתון. עבור אופציות מעו"ף, שינויים במדד תא 35 נמדדים בנקודות. מדד המימוש הנקוב על גבי האופציה מוכפל ב-100, וכך יודעים כמה אתם צפויים להרוויח. לדוגמה, אם מדד המימוש הנקוב על גבי האופציה עומד על 450 נקודות, מחיר המימוש ביום בו תפקע האופציה יעמוד על 4,500 ש"ח (450*100).
נסביר את המסחר באופציות מעו"ף באמצעות דוגמאות. נניח שאתם מצפים שמדד תא 35 יעלה בעוד חודש למספר נקודות גבוה מ-1,500. בעקבות כך, אתם רוכשים אופציית רכש (call) של 1,500 נקודות. מכאן, יכולות להתרחש שלוש אפשרויות. הראשונה, שבאמת צדקתם, זיהיתם נכון מגמה אשר מתפתחת בשוק והמדד אכן יעלה מעל 1,500 נקודות. אפשרות שניה היא שצדקתם באופן חלקי בלבד, המדד הגיע בדיוק לערך האופציה שלכם, כלומר ערכו נעצר על 1,500 נקודות. אפשרות שלישית היא שטעיתם לגמרי בפירוש תנודות השוק והמדד לא עלה, או לא עלה מספיק באופן בו חשבתם שהוא יעלה ובמועד מימוש האופציה, ערך המדד נמוך מ-1,500 נקודות. נעבור על כל אחת מהאפשרויות ונסביר מה המשמעות של כל אחת מהן עליכם ועל ההשקעה הכספית שלכם.
באפשרות הראשונה בה המדד עלה, נגיד שבמועד פקיעת האופציה מדד תל אביב 35 עומד על 1,540 נקודות. תוכלו לקנות אותו בסכום האופציה שברשותכם, כלומר 1,500 נקודות. המצב הזה משאיר אתכם עם הפרש של 40 נקודות לטובתכם (1,540-1,500). זאת אומרת, יש לכם את היכולת לקנות את המדד במחיר זול יותר ממה שהוא שווה באמת באותו הזמן. למרות שהמדד שווה 1,540 נקודות, אתם, בזכות האופציה שרכשתם מראש, יכולים לקנות אותו רק ב-1,500 נקודות. מכיוון שמכפילים את הנקודות פי 100, הסכום שאתם הרווחתם הוא ההפרש (40) כפול 100, כלומר: 4,000 ש"ח.
באפשרות השנייה בה מדד תל אביב 35 הגיע בדיוק לערך של האופציה שלכם, לא תקבלו כל תמורה להשקעה שלכם. כלומר, אם ניחשתם שמדד תל אביב 35 יגיע ל-1,500 נקודות, והוא הגיע בדיוק ל-1,500 נקודות, אין למעשה כל הפרש שאותו ניתן להכפיל ב-100 ולכן, במקרה זה לא יהיה לכם רווח.
באפשרות השלישית בה חשבתם שמדד תל אביב 35 יעלה ובסוף החודש הוא ירד (או להיפך), אתם תמצאו את עצמכם בצד המפסיד של העסקה. נניח שצפיתם שהמדד יעלה מעל 1,500 נקודות, אבל בפועל המדד עומד על 1,400 נקודות. במקרה כזה, אתם תפסידו 100 נקודות, וכדי לתרגם את זה לכסף, צריך להכפיל את ההפרש ב-100. זאת אומרת, במקום שתרוויחו את סכום ההפרש, אתם תפסידו את סכום ההפרש. במקרה הספציפי של דוגמה זו, הפסדתם 10,000 ש"ח.
שימו לב שאתם יכולים להרוויח גם מירידת המדד, בדיוק כמו שאתם יכולים להרוויח מהעלייה שלו. בואו נתייחס לדוגמה ההפוכה, בה חשבתם שמדד תא 35 לא יעלה, אלא דווקא ירד בתקופה מסוימת. במקרה כזה, תרכשו אופציית מכר שתפקע בסוף התקופה במהלכה אתם חושבים שהמדד ירד. נניח שאתם חושבים שמדד תא 35 ירד מתחת ל-1,500 נקודות בסוף החודש הבא, אז תרכשו אופציית מכר (put) ברמה של 1,500 שתפקע במועד מסוים. אם בסוף התקופה המדד ירד ל-1,400, אתם יכולים למכור את האופציה שלכם ב-1,500 ולקבל את ההפרש, 100 נקודות. כזכור, אנחנו מכפילים את ההפרש פי 100 ולכן, הרווח שלכם במקרה זה יעמוד על 10,000 ש"ח.
נקודה שחשוב להבהיר, אתם לא יכולים להפסיד יותר מהסכום המקורי ששילמתם על האופציה. כלומר, אם לדוגמה קניתם אופציה ב-1,000 ש"ח, תוכלו להפסיד את מלוא הסכום, אך לא מעבר לכך. זאת אומרת, אם תחליטו שאתם מוכנים "להמר" על 1,000 ש"ח ויכולים לקבל סיטואציה בה תאבדו אותם לחלוטין, זה הסכום המקסימלי שתסכנו. לכן, אתם יכולים לשלוט ברמת הסיכון אליה אתם נכנסים כאשר אתם מתחילים לסחור.
עמלת מסחר
כל חבר בורסה יכול לבצע עסקה באופציות מעוף. עמלת מסחר בורסאית עומדת על 29 אגורות (לא כולל מע"מ) על מדד תל אביב 35. לעומת זאת, אם המסחר מתבצע דרך "חבר בורסה" (בנק או בית השקעות), העמלה תהיה גבוהה יותר. חברה שהיא לא בנק עשויה לגבות כ-2 ש"ח עבור כל אופציה מלקוחות בעלי היקף מסחר קטן, ואילו בנקים יכולים לגבות אפילו יותר מזה. לעומת זאת, אם מדובר בלקוח בעל היקף פעילות בינוני או גדול, העמלות יפחתו בהתאם.
בטחונות
הבטחונות מיועדים למקרים בהם אתם בצד שכותב את האופציה ולמעשה הצד שמתחייב לשלם כסף לצד שקנה את האופציה במידה והוא מנצל את הזכות לממש את האופציה. מאחר וכותב האופציה למעשה מתחייב כמו בפוליסת ביטוח לשלם את הכסף ולעיתים הסכומים יכולים להיות גבוהים למדי הוא נדרש להפקיד בטחונות לפעילות כתיבת האופציה.
יש לקחת בחשבון שפעילות כתיבת אופציות היא מסוכנת, כתיבת האופציות מחייבת את כותב האופציות לרתק כסף למימון הפעילות, לעיתים באמצעות אשראי, וישנם מצבי קצה שאם לא נלקחים בחשבון ומלווים בפעולות הגנה יכולים להוביל את כותב האופציה לאבד את כל כספו ואף להיכנס לחובות.
סימולטור מסחר באופציות מעוף
כדי להבין באופן מעמיק יותר אסטרטגיות מעוף שיכולות להיות מורכבות מכמה אופציות שונות, ניתן ואף מומלץ להשתמש בסימולטור מעוף שניתן לגשת אליו באמצעות מערכות המסחר. באופן זה, סוחרים שלא בקיאים בתחום יכולים להתנסות במסחר אופציות, מבלי לסכן את כספם האמיתי.
קיימים סימולטורים בהם תוכלו לתרגל מסחר ואחרים המאפשרים לכם לחשב את הבטחונות הנדרשים לשם כך.
מסחר יומי באופציות מעוף
מסחר יומי באופציות מעוף היא פעילות שקוסמת לרבים, בעיקר מכיוון שיש אפשרות אמיתית לגרוף רווחים של עשרות אחוזים ביום. ניתן לעבוד מהבית (או מכל מקום בעולם) ומספיק להצטייד בכמה אלפי שקלים בודדים כדי להתחיל מסחר יומי באופציות מעוף. זוהי עבודה עצמאית, שלא מצריכה מנהלים, שותפים או לקוחות, יכולה להתבצע עם ציוד מחשב יחסית מינימלי ובלוח זמנים לבחירתכם (במהלך שעות המסחר בבורסה).
עם זאת, מסחר באופציות מעוף היא פעילות המצריכה השקעה מרובה של זמן. יש חשיבות גבוהה לעדכונים שוטפים וביצוע מסחר בתדירות גבוהה, כדי להגיע לרווחיות. מי שנמצא "בתוך" המסחר, יכול לתכנן באופן יעיל יותר את הקניות והמכירות שלו, לבצע ניהול סיכונים מוצלח יותר ובסופו של דבר, להצליח יותר. צריך לקחת בחשבון שהתעלמות מכללי בסיס אלו, עלולה לגרור הפסדים.
כדי להצליח לאורך זמן במסחר יומי באופציות מעו"ף מומלץ לאמץ מספר עקרונות:
- הכרות עם תכונות שוק המעוף: הכרות עם העקרונות הכלליים של אופציות מעוף הוא אחד הדברים הבסיסיים ועם זאת, החשובים שאתם צריכים להקפיד עליהם. למשל, אופציות יקרות יותר יעלו וירדו מהר יותר מאשר אופציות זולות יותר (אופציה במחיר 5,000 ש"ח תשתנה יותר מאשר אופציה שעולה 500 ש"ח). סוחר שלא יודע זאת עלול לבצע בחירות שאינן אופטימליות מנקודת מבט של ניהול סיכוני השקעה.
- הוראת Stop Loss (הגבלת הפסדים): פקודת מסחר שנועדה להגביל את ההפסדים. אתם קובעים מה ההפסד המקסימלי שתוכלו לספוג מנייר הערך ומעבר לו יש למכור את הנייר. למשל, אם המחיר ירד ל-70 ש"ח זו נקודת stop-loss. כאשר מחיר נייר הערך יעמוד על 70, המערכת תמכור את נייר הערך באותו מחיר שוק. ההוראה מגנה עליכם כאשר המגמה בשוק פועלת לרעתכם ולפני שההפסד שלכם יהיה גדול יותר. למעשה היא מגנה מפני הפסד של כל הכסף שהשקעתם. מצד שני, ישנו עקרון הפוך שאומר שאם אתם מבחינים בכך שהשוק פועל לטובתכם ואתם מרוויחים, אל תמכרו את האופציה עד שהרווח שלכם גבוה משמעותית מה- Stop Loss שהגדרתם לעצמכם.
- סכום ההשקעה: כדאי שלא לסחור בסכום שהפסדו יגרום להרעה במצבכם הכלכלי, בחיי היום יום ובכלל. הקפידו לסחור בסכום שלא יפגע בביטחון הכלכלי שלכם, גם במקרה שתאבדו את מלוא הסכום שהשקעתם.
- שינויים בשוק: תמיד כדאי לקחת בחשבון שהשינויים בשוק מתרחשים באופן קבוע, ולעולם לא תיתכן סטטיות. זאת אומרת, אם אופציה שווה 2,000 ש"ח בבוקר, היא לא תישאר במחיר הזה במהלך כל היום. זאת עוד אחת מהסיבות העיקריות שבגללן יש צורך מהותי להתעדכן במה שקורה בשוק באופן שוטף במהלך היום.
- תיעוד העבודה: חשוב ושימושי מאוד לתעד את מהלך המסחר היומי שלכם, למטרת הפקת לקחים ושיפור הפעילות שלכם בעתיד. ככל שהתיעוד יהיה מפורט יותר, כך גדל הסיכוי שתוכלו לזהות נקודות חולשה בשיטת העבודה שלכם, מה שיתרום לשדרוג ומיקסום הרווחים של המסחר היומי שלכם.
- פיתוח שיטת עבודה: לאחר שתצברו ניסיון, תהיה לכם אפשרות להגיע למסקנה: איזו שיטת עבודה היא הרווחית והמתאימה ביותר לצרכים שלכם. לאחר שתמצאו את השיטה הזו, ההמלצה הכללית היא להתמיד בה כמה שיותר ולא לאפשר לגורמים חיצוניים לגרום לכם להתבלבל ולסטות מהדרך, כדי למקסם את הרווחים שלכם.
שעות מסחר באופציות מעוף
שעות המסחר באופציות מעוף קבועות וידועות מראש. המסחר בנגזרים מתבצע:
בימי שני עד חמישי החל מהשעה 9:45 ועד השעה 17:35.
בימי ראשון מהשעה 9:45 עד השעה 16:35.
לא ניתן לסחור באופציות בימי שישי ובימי שבת.
הבורסה לניירות ערך מפרסמת את זמני המסחר, כולל זמני המסחר בחגים ומועדים מיוחדים.
פקיעת אופציות מעוף
אופציות מונפקות לתקופה מוגדרת מראש והן פוקעות בסיומה. אופציות חודשיות על מדדי מניות ומניות בודדות יפקעו אחרי שלושה חודשים (הן מונפקות מידי חודש ותוקפן 3 חודשים, לכן בכל חודש נתון יש 3 סדרות של אופציות חודשיות). בנוסף, ישנן אופציות שבועיות על מדד תל אביב 35, הן מונפקות מידי יום ה' (חוץ מיום ה' שבשבועיים לפני פקיעת הנגזרים החודשיים) ותוקפן הוא שבועיים (לכן כמעט בכל שבוע יש 2 סדרות של אופציות שבועיות).
קיימים שני סוגי אופציות:
אופציות אירופאיות - ניתן לסחור בהן בכל יום עד לפקיעתן, אך לממש אותן רק במועד הפקיעה.
אופציות אמריקאיות - ניתן לסחור ולממש אותן בכל יום עד מועד הפקיעה.
בבורסה של תל אביב נסחרות רק אופציות אירופאיות, ולכן מועד פקיעת האופציות כל כך חשוב. זה התאריך היחיד בו ניתן לממש את האופציה. בהקשר זה קיימים 3 מושגים:
- יום הפקיעה הנקרא גם יום המימוש
- יום המסחר האחרון לפני הפקיעה
- היום האחרון בו קובעים את המדד עבור יום הפקיעה
באופציות חודשיות על מדד תל אביב 35 המועדים האלה נקבעים כך:
- יום המימוש הוא יום שישי האחרון בחודש המימוש.
- יום המסחר האחרון לפניו הוא יום רביעי.
- המדד עבור הפקיעה נקבע ביום המסחר שלפני מועד הפקיעה - כלומר, יום חמישי.
- כל אלה נכונים אם אין חג או אירוע אחר הדוחה את המועדים.
המועדים דומים למדי עבור האופציות השבועיות על מדד תל אביב 35:
- השוני העיקרי הוא שיום המימוש הוא יום שישי שבו אין מימוש של אופציות חודשיות.
- יום המסחר האחרון לפניו הוא יום רביעי.
- המדד עבור הפקיעה נקבע ביום המסחר שלפני מועד הפקיעה - כלומר, יום חמישי.
קיימות גם אופציות מעוף שבועיות על דולר והן נוצרות ופוקעות בימי שלישי.
שעת הפקיעה היא בין 9:45 עד 9:50. הבורסה מפרסמת את מועדי הפקיעה הקרובים. הדקה המדוייקת נקבעת באופן אקראי על ידי מחשבי הבורסה, והסוחרים נאלצים להמר מה יהיה רגע הפקיעה ולמכור או לקנות במחיר הטוב ביותר. ביום הפקיעה התנודתיות של האופציה גבוהה במיוחד וצריך להמר מה רגע (או שניית) השיא שלה.
אופציות מעוף שבועיות
להבדיל מאופציות מעוף חודשיות אשר תוקפן פוקע לאחר 3 חודשים, ישנו סוג נוסף, אופציות שבועיות, אשר התוקף שלהן נקבע מראש לשבועיים. אופציות על דולר מונפקות בימי שלישי ופוקעות ביום שלישי לאחר שבועיים, ואופציות על מדד 35 מונפקות ופוקעות בימי חמישי.
אופציות שבועיות נחשבות לאופציות סחירות יותר מאופציות חודשיות, ולמעשה זו הסיבה שהן נוספו לבורסה, כדי לתדלק את המסחר.
אופציות מעוף שבועיות מתאימות לקונים אשר מעוניינים להשקיע סכום כסף נמוך יותר, מכיוון שאופציות שבועיות זולות יותר מאופציות חודשיות, כך שמסחר בהן עשוי להיות אטרקטיבי יותר. בנוסף, אופציות שבועיות מתאימות למשקיעים אשר רוצים לגדר באופן אפקטיבי את תיק ההשקעות שלהם, מכיוון שהם צופים אירוע כלשהו שעשוי להשפיע על התיק בעתיד הקרוב.
אסטרטגיות מסחר באופציות מעוף
אסטרטגית מעוף היא למעשה תיק ההשקעות שלכם המורכב מאופציות מעוף שונות כאשר נהוג להבחין בין אסטרטגיה פשוטה שבה תוסיפו לתיק ההשקעות אופציית מעוף אחת לבין אסטרטגיה מורכבת אשר תהיה מורכבת ממספר אופציות מעוף מסוגים שונים. יש לזכור כי כל האופציות באסטרטגיות הן בעלות אותו מועד פקיעה ולכן האסטרטגיה מסתיימת ביום פקיעת האופציות הכלולות בה.
בחלק זה נבחן חלק מהאסטרטגיות השונות שאפשר לעשות בהן שימוש בעת מסחר באופציות מעוף.
- אופציה עירומה: אסטרטגיה בעלת עלות נמוכה באופן יחסי, מכיוון שהיא עוסקת בקניית אופציה אחת יחידה, ולא שילוב של כמה אופציות (מה שכרוך בתשלום של יותר עמלה). אסטרטגיה זו מתאימה במידה ואתם צופים שינויים בשוק בטווח הקצר, כמה ימים מרכישת האופציה. אסטרטגיית מסחר זו נועדה כדי לאפשר לכם להרוויח משינוי במחיר האופציה (אם המחיר יעלה או אם המחיר ירד, תלוי באופציה שקניתם).
- אופציית מרווח: אם אתם חושבים שצפויה עליה בשוק, אתם יכולים לרכוש אופציית רכש (call) עם מחיר מימוש כלשהו, ולמכור אופציית רכש במחיר מימוש גבוה יותר. זאת אומרת, קניתם אופציית רכש במחיר X ומכרתם אופציית רכש במחיר מימוש גבוה יותר מ-X. כמו כן, אפשר לעשות את אותו התהליך במצב הפוך. אם אתם צופים שתהיה ירידה בשוק, אתם יכולים לרכוש אופציית מכר (put) במחיר כלשהו ולמכור במחיר מימוש נמוך יותר, כלומר, תרכשו במחיר X ותמכרו במחיר מימוש נמוך מ-X.
דוגמה א': נניח שמדד תל אביב 35 עומד על 1150 נקודות. בסיטואציה זו, אתם צופים עליה במדד. לכן, אתם תקנו אופציית רכש עם מחיר מימוש של 1170, ותמכרו במחיר מימוש של 1190.
דוגמה ב': נניח שמדד תל אביב 35 עומד על 1150 נקודות. בסיטואציה זו, אם אתם צופים ירידה במדד, תקנו אופציה של 1130 נקודות ותמכרו אופציה של 1110 נקודות.
באסטרטגיה זו, תרוויחו מירידה או עליה במדד, עד שיעלה מעל מחיר המימוש או ירד מתחת למחיר המימוש של האופציה שמכרתם. אחד היתרונות בגישה זו הוא שההשקעה נמוכה יותר מאשר באסטרטגיית אופציה עירומה, ולכן, אם טעיתם בניחוש המגמה בשוק והמציאות תתפתח באופן מנוגד למה שחשבתם, ההפסד שלכם עשוי להיות נמוך יותר.
האסטרטגיה של אופציית מרווח יכולה להתאים לכם במידה ואתם צופים שינוי שעומד להתרחש בשוק, אבל חושבים שהשינוי עשוי לקחת יותר זמן עד שיתממש באופן המלא לו אתם מצפים.
- מימון רכישה של אופציות: עשוי להיות מצב בו תחשבו שעומד להתרחש שינוי מגמה חד בשוק. במקרה כזה, פעמים רבות יש רצון לרכוש יותר מאופציה אחת, כדי להגדיל את הרווח במקרה שאתם צודקים. עם זאת, במקרה ואתם טועים, ההפסד יהיה גדול יותר. לכן, כאסטרטגיה להפחתת הסיכון, ניתן לממן את רכישת האופציות על ידי מכירה של אופציה אחרת. במידה ומדובר באופצית רכש (call), מחיר המימוש צריך להיות גבוה יותר מהאופציה שקניתם. אם מדובר באופצית מכר (put), מחיר המימוש צריך להיות נמוך יותר מהאופציה שקניתם.
אסטרטגיות מעוף נפוצות:
- קניית אופציות Call
- כתיבת אופציית Call
- קניית אופציית Put
- מכירת אופציית Put
- קניית חוזה עתידי
- מכירת חוזה עתידי
- קניית אופציית Put מגינה
- קניית אוכף
- מכירת אוכף
- קניית שוקת Long Strangle
- מכירת שוקת Long Strangle
- מכירת פרפר
- קניית פרפר
- קניית סטריפ
- קניית מרווח אופטימי
עוד מידע על אסטרטגיות מעו"ף ועל השקעות ומסחר בבורסה באופן כללי אפשר למצוא בספרים הבאים:
- Getting Started in Technical Analysis- By Jack D. Schwager
- Technical Analysis Explained- By Martin J. Pring
- Technical Analysis of the Financial Markets - By John J. Murphy
- Japanese Candlestick Charting Techniques - By Steve Nison
אופציות מעוף בזמן אמת
כדי להתעדכן בערכן של אופציות מעוף בזמן אמת, ניתן לעשות שימוש באתרי אינטרנט שונים, ביניהם האתר של הבורסה לניירות ערך ואתר מאי"ה שהוא אתר של הבורסה בו מוצגים בזמן אמת את כל הדיווחים המיידיים, והדו"חות הכספיים והתקופתיים של חברות בורסאיות. תוכלו למצוא במאי"ה גם החלטות של דירקטוריון הבורסה, ועוד מידע למשקיעים.
כמובן כשתגיעו לשלב שבו תרצו לסחור באופציות מעוף בזמן אמת תקבלו בחשבון המסחר מערכת אונליין שמאפשרת מעקב אחר האופציות בזמן אמת וביצוע פעולות קנייה ומכירה.
דוגמה למערכת פופולרית בשם ספארק שעושים בה שימוש מגוון חברי בורסה תוכלו למצוא בסרטון הבא
סיכום
עברנו על המושגים השונים מעולם אופציות המעו"ף כולל מהן אופציות מעו"ף, מה המשמעות של מסחר יומי באופציות מעו"ף, באילו אסטרטגיות מעוף נפוצות משתמשים, שעות המסחר וכל המידע הרלוונטי כדי להתחיל את דרככם בתחום.
נחזור ונדגיש כי בשביל להצליח בעולם הזה של ההשקעות יש לשמור על עקרונות מאוד ברורים אחרת זה יכול להיגמר בהפסדים כספיים. להבין מהן אופציות ואיך סוחרים בהן כמעט כל אחד יכול. לבנות מנטליות חזקה ומשמעת קשוחה כשסוחרים באופציות לא כל אחד יכול. אילו תכונות נרכשות שדורשות זמן והתמדה וחלק מהסוחרים יפתחו אותן עם הניסיון וההכרות עם עולם המסחר.
לפני שהחלטתם האם מסחר עצמאי באופציות מעו"ף הוא דבר שמתאים לכם, מומלץ מאוד לקרוא את המאמר "7 הבדלים בין משקיע לסוחר" ובכל מקרה מומלץ מאוד לטפל בנושא עמלות המסחר במסחר עצמאי בבורסה ולפתוח חשבון במקום שיאפשר לכם לבצע את המסחר עם כלים מתקדמים בשילוב של עלויות הגיוניות שלא יאכלו לכם את התשואה בתיק ההשקעות.