7 הבדלים בין משקיע לסוחר
שוק ההון תמיד יהיה מקור למשיכה תמידית לאנשים רבים שרוצים לעשות כסף וכמה שיותר.
אנשים אלו נחלקים לשני סוגים:
- אלה שרוצים שמומחים ינהלו את כספם, ויפנו לצורך זה לבתי השקעות ומנהלי כספים מקצועיים.
- אלו בעלי רוח היזמות ואוהבי הריגוש משוק ההון, אשר מעוניינים לעשות זאת בעצמם.
בין אלו הבוחרים ללמוד ולהשקיע את כספם בעצמם ניתן לזהות שני סגנונות עיקריים השונים מאוד זה מזה:
- משקיעים - אנשים שרוכשים מניות, אג״ח, מט״ח וקרנות שונות על מנת לצבור תשואה לאורך זמן.
- סוחרים - אנשים שרוכשים ניירות ערך כולל מניות, אג״ח, אופציות ומט״ח ומנסים למכור את אותם ניירות ערך ברווח בזמן קצר, אפילו באותו היום.
מאמר זה מיועד לאותם אנשים שרוצים להרוויח בבורסה ולא בטוחים מה הכי מתאים להם. האם עדיפה הגישה של המשקיע? או אולי עדיף להיות סוחר יום?
-
תקופת ההשקעה
- משקיע: המשקיע ירכוש ניירות ערך מתוך מטרה לייצר תשואות לטווח הארוך, מדובר בלפחות שנה עד מספר שנים, רצוי אפילו שנים רבות כדי להנות מאפקט הריבית דריבית.
- סוחר: סוחר ירכוש ניירות ערך לטווח הקצר וינסה לממש אותם במהירות על מנת להפיק רווחים מהר ככל האפשר.
-
סיכון
- משקיע: המשקיע יבחר את הסיכון שמתאים לפרופיל ההשקעה שלו ומשך ההשקעה. אנשים שזקוקים לכסף בזמן הקצר יקחו סיכון נמוך וישקיעו בניירות ערך עם תנודתיות נמוכה וסיכויי תשואה נמוכים. משקיעים שמעוניינים בתשואה גבוהה ישקיעו בניירות ערך עם סיכון גבוה יותר כגון מניות ויבחרו בטווח השקעה ארוך.
- סוחר: הסוחר ישקיע בניירות ערך שיאפשרו תשואה גבוהה אך בסיכון גבוה. תנודתיות ניירות הערך אצל הסוחר תהיה גבוהה מאוד והסוחר ישאף לגדר לעצמו את הסיכון על מנת לשלוט בו טוב יותר. סוחרים מסוימים אף ינסו להגדיל את התשואה באמצעות מינוף כספם באמצעות אשראי ויגדילו את הסיכון בצורה משמעותית מתוך אמונה שהתשואות יגדלו בהתאם, אך בפועל הם עשויים, במקרים מסויימים, לאבד את כל כספם.
-
ידע וכישורים
- משקיע: המשקיע הנבון ילמד לנתח ניירות ערך, חברות ודוחו״ת כספיים, יחסים פיננסים, מגזרים שונים ויקבל החלטות מבוססות נתונים אמפיריים ונתונים איכותיים על חברות, מגזרים, עסקים ומנהלי חברות.
- סוחר: הסוחר פחות יעמיק בלימוד נתוני תאגיד מסוים ויתמקד בלימוד שיטות מסחר שונות על מנת לנסות לחזות את הכיוון והמגמה של שווקים שונים כולל מדדים, חברות, מטבעות, סחורות ואגרות חוב. הסוחר ישתמש בניתוח טכני על מנת לקבל החלטות מסחר ויעשה שימוש במערכות מסחר לממש אסטרטגיות מסחר מתקדמות.
-
מערכות מסחר
- משקיע: המשקיע ישתמש במערכת מסחר פשוטה ויעשה שימוש במערכות מידע תומכות השקעה, דו״חות כספיים, דו״חות שנתיים, אנליסטים וכל מקור מידע אחר שעשוי לשמש לו לעזר.
- סוחר: הסוחר ישתמש במערכת מסחר מתקדמת על מנת לאפשר לו להוציא לפועל אסטרטגיות מסחר מתקדמות, מערכות המסחר יספקו לו מידע טכני על השווקים והמדדים השונים ויאפשרו לבצע עסקאות קנייה ומכירה או קנייה ומכירה בחסר בצורה מהירה ויעילה. מערכות המסחר יאפשרו להוציא לפועל אסטרטגיות השקעה שכוללול קניית מספר ניירות ערך עם האפשרות להגדיר פעולות, Stop Loss (סגור ברווח), Take Profit (סגור ברווח), Guaranteed Stop (סגור מובטח) פעולות שיגדיל את סיכוייו להרוויח מפעולות המסחר ולצמצם הפסדים.
-
הון נצבר
- משקיע: המשקיע יהנה מאפקט הריבית דריבית של תשואה מצטברת, דיבידנד שמושקע בחזרה בניירות הערך ומימוש מאוחר של ניירות ערך. על ידי כך יהנה מתשלום מיסים מאוחר ואפקט ריבית דריבית על המיסים שיהיה חייב כאשר יממש את ניירות הערך (כלומר, הוא ממשיך לקבל תשואה על כסף שאם היה מושך מוקדם יותר, היה עובר לידי רשות המסים בצורת מס רווח הון).
- סוחר: הסוחר יצבור הון מפעולות קנייה ומכירה רבות, צבירת הון תדרוש נטילת סיכון קבועה וחיזוי השוק לאורך זמן.
-
מנטליות
- משקיע: למשקיע תדרש סבלנות רבה בהשקעה - גם אם הסיכון שלקח נמוך וגם אם הסיכון שלקח גבוה, את התשואה יראה רק לאחר חודשים ואף שנים. המשקיע צריך לדעת לקראת מה הוא הולך, שוק ההון כרוך בסיכונים, לעיתים יש תנודתיות גבוהה ונדרשת מנטליות חזקה על מנת לראות את הטווח הרחוק ומנטליות חזקה יותר על מנת לנצל הזדמנויות דווקא כשהשוק יורד והמחירים של נכסים זולים יותר.
- סוחר: לסוחר נדרשת מנטליות חזקה מאוד! משמעת עצמית גבוהה מהממוצע ויכולת לעמוד בתנודתיות הרבה בקור רוח כולל לדעת מתי לקחת הפסדים ומתי כדאי לצאת בזמן מעסקה ולקחת את הרווח.
-
המחיר של טעות
- משקיע: המשקיע יכול לעשות טעויות רבות לאורך הזמן כולל קנייה של ניירות ערך במחיר גבוה מהערך האמיתי שלו, מימוש נייר ערך טוב בזמן ירידות במחיר נמוך. קניית ניירות ערך שלא מתאימים לפרופיל הסיכון שלו, השקעה בניירות ערך שנדרש להם טווח ארוך כגון מניות לטווח השקעה קצר (למשל של שנה בלבד), חוסר פיזור בתיק ההשקעות וטעויות רבות אחרות. המחיר של טעות המשקיע יכול להיות כואב מאוד אך בד״כ לא יהיה דרמטי, כלומר לרוב המשקיע לא יאבד את כל כספי ההשקעה.
- סוחר: הסוחר יכול לעשות טעויות רבות ובראש וראשונה הטעות של להכנס לתחום בלי לדעת אם זה מתאים לאופי שלו ובלי לדעת שצריך להשקיע את שעות היום כדי להצליח. חוסר משמעת עצמית, חוסר ידע, חוסר סבלנות, אי עמידה בלחצים וחוסר יכולת להעריך סיכון בעסקה הן טעויות שסוחרים רבים מבצעים. להבדיל ממשקיע המחיר של טעות במסחר יכולה להיות משמעותית וסוחרים רבים יכולים פשוט ״להמחק״ כלומר להפסיד את כל כספם.
מסקנות:
כמו בכל תחום, כדי להצליח נדרש מאמץ לא קטן, צבירת ידע ומקצועיות.
לפני שאתם מתחילים כדאי לכם ללמוד על שתי הגישות ולראות למה אתם יותר מתחברים. יש אנשים שעורכים מחקר מקדים ולפיו קובעים מה יותר מתאים להם ואחרים שקודם קופצים למים ומגלים תוך כדי תנועה מה הם מעדיפים. בשני המקרים מומלץ ללמוד את העקרונות הבסיסיים של ההשקעה וטיפים שימנעו טעויות של מתחילים. .
תמיד כדאי ללמוד מניסיונם של אחרים לפני שאתם עושים את הטעויות שלכם על מנת לצמצם אותן ככל שניתן, בכל זאת מדובר פה בכספכם האישי שאותו צברתם בעמל רב
אז איך מתחילים?
לומדים לזהות מה פרופיל ההשקעה המתאים לכם. לומדים איך לנתח שווקים וחברות על מנת לאתר מניות המתאימות לפרופיל השקעה זה, ועל מנת לקבוע האם מחיר המניה היום משקף מחיר קניה אטרקטיבי. כשתדעו לעשות את זה טוב, תתפלאו כמה פעמים תשמחו כאשר מניה שזה עתה קניתם יורדת בכמה אחוזים נוספים - אתם לא שם לטווח הקצר, אתם מסתכלים על הפוטנציאל של חברה זו לאורך שנים, ואם קודם חשבתם שהיא נסחרת במחיר אטרקטיבי, עכשיו הזדמנות לקנות במחיר אפילו יותר טוב.
רכישת כישורים אלו איננה מיידית, ודורשת קריאה לימוד והשקעה.
אלו מספר משאבים שיוכלו לסייע לכם בצעדים הראשונים בעולם ההשקעות:
ספרי השקעה עבור משקיעים
- המשקיע הנבון
- Common Stocks and Uncommon Profits and Other Writings
- One Up On Wall Street
ספרי השקעה עבור סוחרים
- Getting Started in Technical Analysis
- Technical Analysis Explained
- Technical Analysis of the Financial Markets
- Japanese Candlestick Charting Techniques
חשבון מסחר עצמאי
בין אם בחרתם להיות משקיעים ובין אם בחרתם להיות סוחרים תצטרכו לפתוח חשבון מסחר עצמאי שיאפשר לכם לבצע את פעולות ההשקעה שבחרתם ותמיכה מתאימה בשעות המסחר
מומלץ לקרוא את המאמר מסחר עצמאי בבורסה – מה חשוב לבדוק לפני פתיחת חשבון מסחר והשקעות