מסחר עצמאי בבורסה – מה חשוב לבדוק לפני פתיחת חשבון מסחר והשקעות

החלטתם שאתם בנויים למסחר עצמאי בבורסה ושווקי ההון השונים. מהם הנושאים שכדאי לבדוק לפני שפותחים חשבון מסחר עצמאי ומתחילים לבצע מסחר והשקעות פעילים? מה העלויות? מה השפעתן על התשואה והרווחים? אילו מערכות מסחר תקבלו ואילו יתרונות תוכלו לקבל מהם? זכרו להתייחס לכל אלה כשאתם עורכים השוואת ברוקרים ובתי השקעות למסחר.

מסחר בבורסה

מעודכן ל- 02/2024

ישנם כמה נושאים מרכזיים שמשפיעים על כל סוחר, גם אם אתם סוחרים מקצועיים וגם אם רק התחלתם לסחור בשוק ההון.

הנושא הראשון הוא עלות עמלות המסחר וההשקעות המוטלות על הסוחר וישפיעו בצורה ישירה על התשואה שתתקבל מפעולות המסחר בשוק ההון.

הנושא השני הוא מערכות המסחר והמידע השוטף שמתקבל במהלך המסחר, שבהן הסוחר משתמש על מנת לקבל החלטות מסחר מידי יום.

מה מומלץ לבדוק לפני שפותחים חשבון מסחר עצמאי בבורסה?

  • עמלות דמי ניהול בחשבון
  • עמלות קנייה ומכירת ניירות ערך כולל ניירות ערך בבורסה הישראלית וניירות ערך בבורסות חו"ל
  • מערכות מסחר – איזו יכולת יש למערכת המסחר, האם אני מקבל אותה כחלק מהעלויות השוטפות בחשבון אן שנדרשת תוספת תשלום על מנת לקבל אותה
  • באיזה סוגי ניירות ערך אני יכול לסחור
  • לאיזה בורסות יש לי גישה
  • איזו תמיכה טכנית אני מקבל
  • איזו תמיכה טלפונית אני מקבל והזמינות שלה
  • האם אני מקבל מידע וניתוח של אנליסטים בשוק ההון, ניתוח טכני או כל מידע אחר שיעזור לי לקבל החלטות במהלך המסחר בשוק ההון

מהן העמלות הנפוצות בחשבון המסחר וההשקעות?

  • עמלת דמי ניהול – סכום כסף שנשלם כל חודש עבור הפעילות בחשבון. קיימת רק בחלק מבתי ההשקעות והבנקים. גובהה מגיע עד 200 ש"ח, תלוי בהיקף הפעילות בחשבון המסחר.
  • עמלת דמי משמרת – סכום כסף שנשלם מידי רבעון ונגבה בד"כ על ידי הבנקים בישראל, נע בין 0.5% ל 1.25% מסך הנכסים בחשבון המסחר.
  • עמלת קנייה ומכירת מניות בארץ
  • עמלת קנייה ומכירת מניות בחו"ל – בד"כ בבורסות ארה"ב ואירופה.
  • עמלת קניית איגרת חוב (אג"ח) בארץ
  • עמלת קניית איגרת חוב (אג"ח) בחו"ל
  • עמלות קנייה ומכירת קרנות בארץ ובחו"ל
  • עמלת קנייה ומכירת אופציות מעו"ף בארץ
  • עמלת קנייה ומכירת אופציות בחו"ל
  • עמלת קנייה ומכירת סחורות ומדדים בארץ ובחו"ל
  • עמלת קניית ומכירת חוזים עתידיים

איך ישפיעו עמלות ודמי ניהול על הרווח בתיק ההשקעות?

למעשה עלות דמי הניהול והעמלות יורידו את התשואה בתיק ההשקעות לאורך זמן. ככל שדמי הניהול והעמלות גבוהים יותר כך התשואה תהיה נמוכה יותר ולהיפך, ככל שדמי הניהול והעמלות נמוכים יותר כך התשואה תהיה גבוהה יותר.

ניקח דמי ניהול בחשבון מסחר עצמאי ונבחן את העניין דרך דוגמה המציגה את ההשפעה לאורך זמן.

נניח שמשקיע פותח חשבון מסחר עצמאי בשוק ההון של 100,000 ש"ח ומתכנן להפקיד לחשבון כל חודש 500 ש"ח נוספים למשך 30 שנה. שימו לב איך גובה דמי הניהול נוגס בסכום הנצבר.

תשואה שנתית ממוצעת דמי ניהול בחשבון סכום נצבר לאחר 30 שנה כסף שהופסד בעקבות דמי הניהול
5% 0% 862,903 ש"ח 0 ש"ח
5% 0.25% 812,030 ש"ח 50,873 ש"ח
5% 0.5% 764,436 ש"ח 98,467 ש"ח
5% 1% 678,374 ש"ח 184,529 ש"ח
5% 1.5% 603,035 ש"ח 259,868 ש"ח
5% 2% 537,053 ש"ח 325,850 ש"ח

מומלץ מאוד לבצע השוואת עמלות מסחר עצמאי בבורסה בארץ ובבורסות חו"ל על מנת לצמצם את העלויות ולמקסם את התשואה שתתקבל בחשבון המסחר.

ניקח לדוגמא כמה עמלות נפוצות ונבדוק את עלותן הממוצעת בבתי השקעות מול עלותן הממוצעת בבנקים השונים:

  • דמי ניהול: דמי ניהול נגבים בעיקר על ידי הבנקים. בבתי ההשקעות דמי הניהול קרובים לאפס ולעתים קרובות יש מבצעים המבטלים את דמי הניהול. למשל, ב- IBI trade דמי הניהול מתקזזים עם שאר העמלות ולמעשה לא משלמים אותם. גם באקסלנס מקבלים פטור מדמי ניהול לשנה אחת לפחות. גם בבתי השקעות אחרים הסכומים קרובים לאפס. בבנקים לעומת זאת תמצאו דמי ניהול לניירות ערך זרים שנעים בין 0.22% לבין 0.54% ודמי ניהול לניירות ערך ישראלים הנעים בין 0.19% לבין 0.65%.
  • עמלות ניירות ערך ישראלים: העמלות משתנות עם ערך התיק. בתיקי השקעות שערכם 200,000 ש"ח ומעלה בתי השקעות מציעים עמלות נמוכות יותר, למרות שניתן למצוא גם בנקים המציעים מחיר נמוך. חשוב לבדוק גם את עמלת המינימום הנדרשת.
  • עמלות ניירות ערך זרים: העמלות משתנות עם ערך התיק. גם בעמלות על ניירות ערךזרים המצב דומה. בתיקי השקעות שערכם 200,000 ש"ח ומעלה בתי השקעות מציעים עמלות נמוכות יותר, אך ככל שערך התיק עולה, ניתן למצוא גם בנקים המציעים עמלות נמוכות. וכמובן צריך לבדוק גם את עמלת המינימום הנדרשת.

לאחר שערכתם השוואה ולמדתם מה העמלות ודמי הניהול הנהוגים, בקשו הנחה והורדה במחיר שהוצע לכם.

אילו מערכות מסחר מסופקות למסחר עצמאי בבורסה והאם זה כרוך בעמלות נוספות?

תוכנת המסחר שבא סוחרים משתמשים היא חשובה מאוד בפעילות היום יומית ובדרך קבלת החלטות מסחר שוטפות. ככל שתוכנת המסחר תספק מידע רב יותר ואפשרויות פעולה מגוונות, כך גדלה היכולת לבצע את מה שתכננתם.

ישנן מערכות מסחר פשוטות שמספקות מידע בסיסי על המסחר בשוק ההון ויאפשרו לכם לבצע את מרבית הפעולות בצורה קלה וישנן מערכות מסחר מתקדמות יותר שמספקות מידע רב, גם במסחר עצמו וגם מידע היסטורי ועוזרות לקבל החלטות באמצעות עיבוד מידע רב ממספר רב יותר של נתונים, לבצע פעולות אוטומטיות ואף להגיב יותר מהר.

ברוב המקרים מערכות המסחר הבסיסיות לא יעלו כסף ויסופקו כחלק מפתיחת חשבון המסחר העצמאי.

המערכות המתקדמות יותר יהיו כרוכות בעלות חודשית שתתקזז ככל שמספר פעולות המסחר שלכם יהיו גבוהות יותר ויניבו לברוקר או לבנק הכנסות מעמלות מסחר.

למשקיעים שלא מתכננים לבצע פעולות מסחר רבות מומלץ להשתמש במערכות הפשוטות ולהימנע מתשלום חודשי עבור המערכת.

לסוחרי יום שמתפרנסים ממסחר יומיים בבורסה ושוקי ההון מומלץ להשתמש במערכות המתקדמות יותר על מנת לקבל יכולות גבוהות יותר במסחר היומי – מה שיכול ליצור את ההבדל בין רווח להפסד.

באיזה סוגי ניירות ערך ניתן לסחור?

לאיזה סוגי ניירות ערך יהיה לי גישה על מנת לבצע פעולות מסחר?

שאלה בסיסית - לרוב תוכלו לסחור במרבית ניירות הערך כולל מניות בארץ ובחו"ל, אגרות חוב בארץ, קרנות נאמנות בארץ ובחו"ל, קרנות סל ותעודות סל (ETFs).
לגבי נגזרים כמו כתבי אופציה, אופציות מעו"ף ואופציות בחו"ל נדרשת בד"כ הרשאה מיוחדת וחתימה על בטחונות על מנת שיהיה ניתן לפתוח הרשאה בחשבון המסחר. ניירות ערך נוספים שניתן לסחור בהם יהיו חוזים עתידיים על מטבעות וסחורות.

לאיזה בורסות יש לי גישה?

במרבית החשבונות תקבלו גישה לבורסה לני"ע בישראל וגישה למסחר בבורסות בארה"ב - הבורסה בניו יורק(NYSE) והנאסד"ק (NASDAQ).

לחלק ניכר מהמשקיעים זה בהחלט מספיק מאחר וגם אם תרצו להשקיע במדינות אחרות אז סביר להניח שתמצאו ני"ע בישראל עם חשיפה למדינה או סקטור מסויים במדינה.
בארה"ב תוכלו למצוא חברות גלובליות רבות שנסחרות גם במדינת האם וגם בבורסה האמריקאית. בנוסף תוכלו למצוא ני"ע ADR שמייצגים מניות של חברות ספיציפיות גלובליות.
אם תהיו מעוניינים לרכוש מניה ספיציפית שאינה מיוצגת בארה"ב בבורסות העיקריות אלא נסחרות רק ב Pink Sheets ישנה אפשרות נוספת שבה אתם מתקשרים ספיציפית לברוקר שלכם ובמרבית המקרים יהיה לו גישה לכל בורסה בעולם ותוכלו לתת לו פקודת קנייה לחברה בה אתם מעוניינים אחרי שתמירו שקלים למטבע המקומי באותה הבורסה - לדוגמה קונים אירו ואז מבצעים פקודת קניה בבורסה בפריס.

איזה תמיכה נוכל לקבל במהלך שעות המסחר בשוק ההון?

במרבית המקומות - בנקים ובתי השקעות - תקבלו תמיכה טלפונית של ברוקר או יועץ השקעות בשעות המסחר בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

הברוקר יוכל לענות על שאלות שונות, לקבל פקודות מסחר ולבצע אותן בחשבון המסחר העצמאי.

בשעות המסחר בחו"ל בדגש על בורסות ארה"ב תקבלו תמיכה, בכל בתי ההשקעות ובחלק מהבנקים, מצוות ייעודי שמתמחה בעבודה מול השווקים הרלוונטיים בחו"ל. יש בתי השקעות המציעים תמיכה ושירות גם בשעות המסחר באירופה

שירותי Back office של העברות מזומן, המרות מט"ח, הפקה של דו"חות שוטפים ודוחות לרשויות המס יתקבלו בשעות העבודה הרגילות.

לא רק שעות התמיכה חשובות, אלא גם מהירות המענה והאיכות שלו. לפני הבחירה בבית השקעות או בנק, נסו לבדוק את התמיכה שהוא מציע בשעות יום שונות ובקשו גם מידע ועזרה הדורשים ידע ומומחיות. אף אחד לא רוצה לבזבז זמן יקר בציפיה שיענו לו, ויש מקרים בהם מענה מהיר הוא קריטי, כך שיש חשיבות גם למשך הזמן עד שמישהו יטפל בפניה שלכם.

איזה מידע נוסף נקבל מהברוקר והבנק שיסייע בקבלת החלטות מסחר?

ניתוח טכני של השווקים השונים, מט"ח, מדדים, אופציות, חוזים עתידיים, סחורות ומגזרים.
ניתוח פונדמנטלי של ערך מניות, איגרות חוב, דירוג אשראי, מגזרים ומדדים.
ניתוח אנליסטים מהארץ ומחו"ל.
ניתוח היסטורי של ניירות ערך, מדדים, מגזרים וסחורות.

אבטחת מידע - מהן ההגנות על הלקוח וכספו

חשבון מסחר עוסק בכסף, הרבה כסף, ועל הרבה כסף חייבים להגן מפני נסיונות הונאה של גורמים חיצוניים, מעילות, טעויות אנוש ופשיטת רגל.

קודם כל, הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים כמו פסגות, אי בי אי, מיטב ואקסלנס הם חברי בורסה המפוקחים על ידי הבורסה וחייבים למלא אחרי תקנון הבורסה הכולל שלל הוראות העוסקות באבטחת מידע, הגנה על פרטיות והגנה על הכסף של הלקוחות, לצד הוראות העוסקות בשקיפות ומתן מידע למשקיעים והלקוחות. בין ההוראות הקיימות בתקנון הבורסה אפשר למצוא הוראות כמו ההוראה המחייבת את בתי ההשקעות לבטח את עצמם במטרה להגן עליהם ועל הלקוחות מפני הפסדים לא צפויים בביטוח אחריות מקצועית ועוד מספר ביטוחים. קיימות הוראות רבות העוסקות באבטחת המידע ופעולות למניעת הונאות מסוגים שונים, כללים העוסקים בדרישות ממשמורן של ניירות ערך ועוד הנחיות רבות.

כל חברי הבורסה - בנקים ובתי השקעות - נדרשים לעמוד בדרישות מחמירות של אבטחת מידע.
בנוסף, בתי השקעות ובנקים נדרשים למלא אחרי האמור בתקנות הגנת הפרטיות שהן בפיקוח הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים.

לא רק הגופים עצמם מפוקחים, גם יועצי ומשווקי השקעות ומנהלי תיקים נמצאים תחת פיקוח הרשות לניירות ערך.

כאשר לקוח פותח חשבון בבנק או בבית השקעות שהוא חבר בורסה, תקנות הבורסה קובעות שהוא היחיד שרשאי לבצע בו פעולות.
לפי התקנות, כאשר לקוח מפקיד כסף, הכסף נשמר בחשבון נפרד על שם הלקוח המנוהל בנאמנות על ידי בית ההשקעות. הכוונה לחשבון נפרד לחלוטין מהחשבונות של כספי בית ההשקעות.
יש גם הוראות היכן מותר לפתוח חשבון על שם הלקוח: בבנק, במוסד זר מפוקח או משמורן שעומד בדרישות. התוצאה היא, שברוב המקרים בית ההשקעות פותח חשבון על שם הלקוח באחד הבנקים המפוקחים בישראל, ובית ההשקעות מנהל אותו בנאמנות. גם אם בית ההשקעות סופג הפסדים, הכסף שלכם שמור על שמכם בחשבון נפרד באחד הבנקים ואי אפשר לגעת בו.

המסקנה המתבקשת היא שבתי השקעות חברי בורסה מציעים ללקוח הגנות מקיפות, הדומות להגנות שמציעים הבנקים ללקוחותיהם.

מהו סכום ההפקדה המינימאלי לפתיחת חשבון מסחר עצמאי בבורסה ?

הסכומים המינימאליים לפתיחת חשבון מסחר עצמאי נעים בין 10,000 ש"ח ל 50,000 ש"ח תלוי במקום שפותחים בו את החשבון.

השוואת ברוקרים, בתי השקעות ובנקים למסחר עצמאי בבורסה, כולל השוואת עמלות מסחר עצמאי, תעזור לכם לקבל את ההחלטה הטובה ביותר שתשלב בין עמלות מסחר ודמי ניהול נמוכים עם מערכות מסחר מתקדמות ככל שניתן על מנת להגביר את הסיכויים שלכם לייצר תשואה עודפת לאורך זמן.

בדיקה לשיפור תנאי חשבון השקעות ומסחר עצמאי

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק


קבל הצעה לפתיחת חשבון

חשבון מסחר עצמאי בעמלות משתלמות וללא דמי משמרת

מערכות מסחר מתקדמות

מערכות אנליזה לניתוח ני"ע

קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים להם

מנהלת השקעות

בדיקה לשיפור תנאי חשבון השקעות ומסחר עצמאי

הבדיקה הינה ללא עלות וללא התחייבות

בחר את המוצר שתרצה לבדוק

מנהלים חשבון מסחר עצמאי בבנק?

בשנת 2022 הכנסות הבנקים מעמלות היו
6 מיליארד שקלים
מתוך זה 26% מגיעים מעמלות ניירות ערך!

משלמים עמלות מאוד גבוהות לבנקים על זה שאתם מחזיקים שם את ניירות הערך וקרנות הנאמנות שלכם

גם כשאתם מגיעים לבנק לבקש הטבה
במקרה הטוב תקבלו הנחה למשך שנה בלבד

כל אחד צריך להגיד לעצמו שהוא לא מוכן לדבר הזה יותר!

החלופה האמיתית והשפויה זה ללכת לבית השקעות עם ברוקרים זמינים ומקצוענים, חבר בורסה שנמצא בפיקוח הבורסה לניירות ערך ורשות ניירות ערך

קרא על חשבון בנק