פתרונות למסורבי ביטוח משכנתא וביטוח משכנתא לנכים

כמה פעמים שמעתם את המשפט "העיקר הבריאות" והנהנתם בהסכמה? זו אמיתה שאין דרך להפריך אותה. אך פרט להשלכות הקשות הידועות לנו שנובעות ממצב בריאותי לקוי, יש גם השלכות משניות, בדמות קשיים מצד מוסדות ציבור ומקומות עבודה, וגם בדמות אי הסכמה של חברות ביטוח לבטח בביטוחי בריאות, חיים וביטוח משכנתא.
ביולי 2018 עבר החוק לביטוח משכנתא לבעלי מוגבלויות שיזמה ח"כ קארין אלהרר. אנו מקווים כי יישום החוק יהפוך את הצורך באמור כאן למיותר עבור חלק מהאנשים שהתקשו לרכוש ביטוח חיים למשכנתא. בכל זאת, החוק אינו נותן פתרון מלא לכל אדם במדינה, ועדיין יש מקום וחשיבות להכרת פתרונות יצירתיים אחרים.


פתרונות למסורבי ביטוח משכנתא

חברת ביטוח סירבה למכור לכם ביטוח משכנתא? חוק משכנתא לבעלי מוגבלויות משנה עבורכם את המצב, וקיימות עוד חלופות ואפשרויות. בואו להכיר את הפתרונות.

אתם מעוניינים לקנות דירה, ולקחתם בחשבון הרבה קשיים והוצאות: חיפשתם דירה, שילמתם למתווך, מכרתם את הדירה הנוכחית, פניתם לבנק לקבלת משכנתא וחשבתם שכל הנושא מסודר ומנוהל היטב, כאשר פתאום גיליתם שחברות הביטוח מסרבות לבטח אתכם בביטוח משכנתא.

מתי חברת ביטוח מסרבת לבטח בביטוח משכנתא?

מתי חברת ביטוח מסרבת לבטח בביטוח משכנתא? חברת הביטוח עשויה לסרב כאשר המועמד לביטוח סובל, או סבל מבעיה רפואית. קראתם נכון, לעיתים הסירוב מתבסס על מחלה שחלפה, גם כאשר מעקבי בריאות שגרתיים מעידים על בריאות תקינה.

המילכוד בעניין הוא שהבנק מחייב את שני בני הזוג להרשם כלווי המשכנתא, ולכן שניהם מחוייבים בביטוח חיים למשכנתא.

רצוי להיות מוכנים לכך מראש, ולפני שנכנסים לתהליך קבלת המשכנתא, תשלום כספים לקבלן וכל השאר, מומלץ לבדוק מול חברות הביטוח ולקבל מהן אישור ביטוח עבור ביטוח משכנתא. כך גם תדעו מראש אם תדרשו לפרמיה גבוהה במיוחד עקב המצב הבריאותי.

אם אתם סובלים ממחלה כרונית, או סבלתם בעבר ממחלה קשה כגון: גידולים, סרטן, מחלות לב וכדומה, דעו שחברות ביטוח יכולות לסרב לבטח אתכם בביטוח חיים למשכנתא.

עד לאישור תיקון מס' 18 לחוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, חברות הביטוח יכלו לבחור לפי שיקול דעתן הבלעדי אם לבטח אדם בביטוח חיים למשכנתא או לסרב לו. כיום כל חברת ביטוח חייבת לבטח נכים, ובעלי מצב בריאותי לקוי, העונים על תנאי חוק שוויון אנשים עם מוגבלות, בביטוח חיים לבעלי מוגבלות שאינו דורש הצהרת בריאות. עם זאת, יישום החוק במלואו אינו מיידי, וחברות הביטוח עדיין מערימות קשיים.

אם אכן תתקלו בקשיים מצד הבנק או מצד חברת הביטוח, פנו ליועץ משכנתאות. יועץ משכנתאות מהווה צד שלישי בעל יכולת שכנוע היכול להציג את העניין בצורה טובה יותר מכם, וגם להציע סוכנויות ביטוח העוסקות בביטוח משכנתא איתן הוא עובד. דוגמאות בעניין העזרה שיועץ משכנתאות יכול להציע והסברים איך לבחור יועץ משכנתאות, תמצאו ב"מדריך ייעוץ משכנתאות".

במקרים בהם חברת הביטוח רשאית לסרב לבטח, הסירוב יכול להיות קבוע או זמני. יש מקרים בהם אם תוכיחו בריאות תקינה במשך מספר שנים כלשהו, לפי דרישת חברת הביטוח, היא תסכים לבטח אתכם בסוף התקופה בביטוח חיים למשכנתא. במקרה זה אתם יכולים להחליט לחכות עם רכישת הדירה, או למצוא פתרון ביטוח זמני (ולעתים קרובות גם יקר יותר) עד שתוכלו לרכוש ביטוח משכנתא.

ראשית, בדקו האם אתם מכוסים על ידי חוק ביטוח משכנתא לנכים. אם כן, הפעילו את זכויותיכם. אם תרצו סכום משכנתא מעבר למה שנקבע בחוק, או שסורבתם, בחנו את הפתרונות האחרים המוצעים במאמר זה

הצעת החוק לביטוח משכנתא לבעלי מוגבלויות (או בשמה השני ביטוח משכנתא לנכים) היא השם הבלתי רשמי של ההצעה לתיקון חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (תיקון מס' 18) (הלוואה לדיור לאדם עם מוגבלות), התשע"ז-2017

עקרונות חוק משכנתא לנכים - "הלוואה לדיור לאדם בעל מוגבלות מקצרת חיים":

  • החוק חל על אנשים עם מגבלה בריאותית המוגדרת כ"מקצרת חיים לפחות ב-3 שנים מהממוצע", אך אקטואר קובע כי תוחלת החיים שלהם גבוהה מ- 5 שנים. דוגמא: אדם בן 34 החולה בסכרת, ונקבע שהיא עלולה לקצר את חייו ב- 10 שנים. אם ממוצע הגיל לגברים הוא 79, הרי שהמבוטח צפוי להגיע לגיל 69, שהוא הרבה יותר מ-5 שנים נוספות. צפויות לו עוד כ-35 שנים שהן תקופה ארוכה המאפשרת את השלמת תשלום המשכנתא וסיום ביטוח החיים. .
  • לפי החוק, ההקלות מיועדות למעוניינים לקנות דירת מגורים או קרקע לבניית דירת מגורים. הכוונה לדירה אחת בלבד ולא לדירה נוספת.
  • גובה המשכנתא האפשרי הוא עד מיליון ש"ח לתקופה של עד 15 שנים. זו תקופה קצרה יחסית, אך היא נועדה להקטין את הסיכון לבנק ולחברת הביטוח. אם הבנק מסכים, תוכלו להאריך או לקצר את תקופת המשכנתא, או להגדיל את סכומה.
  • ביטוח החיים למשכנתא שתוכלו לרכוש יהיה במסלול ללא הצהרת בריאות, עם תקופת אכשרה של שנתיים וחצי.
  • חברות הביטוח לא יוכלו לסרב לבטח בעל מוגבלות העונה לתנאים אלה.
  • תהליך רכישת ביטוח חיים ללא הצהרת בריאות לבעלי מוגבלות הוא כזה: ראשית עליכם לבקש ביטוח חיים למשכנתא המיועד לנכים, לפי תיקון החוק. חברת הביטוח חייבת לתת תשובה תוך 15 יום מקבלת כל המסמכים שביקשה כדי לאמוד את המצב הבריאותי של המבקש. חברת הביטוח רשאית לסרב לבטח רק אם אקטואר קבע שהמבקש לא עומד בתנאי החוק, והיא גם חייבת לתת תשובה מנומקת, כדי שתוכלו לפנות לרשות שוק ההון אם לדעתכם ההחלטה אינה הוגנת. אם חברת הביטוח לא ענתה תוך 15 ימי עבודה, אתם זכאים לביטוח חיים למשכנתא הרגיל שהיא משווקת.
    דרך אחרת להתחיל את התהליך היא לבקש ביטוח משכנתא רגיל, וחברת הביטוח קובעת באמצעות האקטואר האם להסכים, לסרב או להפנות אתכם לביטוח משכנתא לפי חוק ביטוח משכנתא לנכים.
  • ביטוח המשכנתא יכסה עד מחצית מסכום המשכנתא (מקסימום 500,000 ש"ח שצמודים למדד ומתעדכנים מידי שנה). כך עלות הפרמיה תהיה נסבלת יותר, למרות נטיית חברות הביטוח לדרוש פרמיה מוגדלת בשל המצב הבריאותי של המבוטח.
  • דרך נוספת לעזור למבוטח לעמוד בתשלום הפרמיה היא על ידי השתתפות חודשית בתשלום הביטוח בסך של 300 ש"ח ממשרד הבינוי והשיכון. עם הזמן, יקבעו קריטריונים לזכאות לסיוע זה, על ידי שר האוצר ושר הבינוי.
  • הבנק חייב להתייחס לביטוח משכנתא לנכים כמו אל ביטוח משכנתא רגיל. ביטוח זה אינו יכול להיות הסיבה לסירוב משכנתא. הצעת המשכנתא שנתן הבנק תוארך ב- 10 ימים אם הזכאי פנה לחברת הביטוח והיא ענתה לו .
  • הסכומים הקבועים בחוק (סכום המשכנתא, סכום הסיוע וכן הלאה) יתעדכנו מידי שנה בחודש יולי לפי השינוי במדד.

החוק דואג גם לחברת הביטוח – הוא אינו מונע ממנה לדרוש איזה פרמיה שהיא רוצה, ומקטין את הסיכון עבורה במספר דרכים:

  • ביטוח רק על מחצית מגובה המשכנתא. כך הסיכון מתפזר שווה בשווה בין הבנק והמבוטח ובין חברת הביטוח.
  • הגבלת סכום הביטוח ותקופת הביטוח - מאחר והמבוטח מוגדר מראש כמי שתוחלת חייו קצרה מהממוצע לגילו, ברור כי הסיכון לתשלום דמי הביטוח הוא גבוה. קיצור תקופת הביטוח ל- 15 שנה בלבד והגבלת סכום הביטוח מקטינים את הפגיעה בחברת הביטוח.
  • תקופת אכשרה של שנתיים וחצי, בהן כל הסיכון הוא על הבנק ועל המבוטח. חברת הביטוח לא תשלם דבר במקרה של פטירה, ואפילו אינה חייבת להחזיר את הפרמיות ששולמו עד לפטירת המבוטח. למעשה, חברת הביטוח מחוייבת לשלם רק לאחר שכבר קיבלה פרמיות של שנתיים וחצי (וכאמור, אין מגבלה על גובה הפרמיה) כך שההפסד שלה במקרה תשלום אינו גבוה מידי.

פתרונות למסורבי משכנתא שחוק משכנתא לנכים לא חל עליהם

אם לא הצלחתם לקבל אישור ביטוח, אל תתייאשו . הבנק בכל זאת מעוניין שתקחו משכנתא ויכול להסכים לאחד הפתרונות הבאים. כאשר תערכו סקר שוק למשכנתא, זכרו לכלול בו את בעיית ביטוח משכנתא ובדקו מה הפתרונות שהבנק מציע, או שהוא מוכן לקבל. חשוב לדעת זאת מראש, כדי שלא תאלצו להגרר לפתרון שאינו רצוי בעיניכם, רק כדי לא לאבד כספים שכבר הושקעו. אם הסירוב של חברת הביטוח הוא זמני, והם מוכנים לשקול ביטוח לאחר מספר שנים בהן תוכיחו בריאות תקינה, תוכלו לשכנע את הבנק כי כל פתרון אליו תגיעו יהיה רק עד לרכישת ביטוח משכנתא קבוע.

הרשימה כאן נאספה מתוך פתרונות שיושמו בבנקים שונים עבור לווים שונים שסורבו לביטוח משכנתא, בתקופה שקדמה להצעת החוק:

  • ביטוח משכנתא דרך הבנק – לעיתים מחירי הפרמיה גבוהים יותר מביטוח משכנתא פרטי דרך חברות הביטוח, אך סוכנות הביטוח של הבנק עשויה להפעיל לחץ גדול על חברת הביטוח שתקבל אותך לביטוח.
  • שימוש בסוכנות ביטוח עם התמחות בביטוח במשכנתא שתוכל להפעיל לחץ על חברת הביטוח לקבל אותך לביטוח משכנתא
  • הבאת ערבים שיערבו ללווה שסורב בביטוח משכנתא.
    חסרונות: א. לא כל אחד מצליח למצוא ערב שיעמוד בדרישות הבנק. ב. אי נעימות כלפי הערב.
  • ביטוח תאונות אישיות. יש בנקים שיסתפקו בביטוח תאונות אישיות, הכולל ביטוח חיים עקב מוות בתאונה.
    חסרונות: 1. ביטוח תאונות אישיות אינו אחיד, חשוב לבדוק היטב את הפוליסה ולראות שהיא מכסה כמה שיותר מקרים. 2. מכסה רק מוות ופגיעות שנגרמו מתאונה.
  • שילוב ביטוח תאונות אישיות וביטוח מחלות קשות. ניתן לפצל את הביטוחים בין חברות ביטוח שונות ולקבל כיסוי רחב יותר מכיסוי ביטוח תאונות אישיות בלבד.
    חסרונות: 1. עלות גבוהה. 2. חברת הביטוח לא תכסה מחלה קשה שהמבוטח חלה בה לפני רכישת הביטוח.
  • יש בנקים המוותרים על ביטוח משכנתא לאחד מבני הזוג. שווה לחפש. לידיעתכם, הוראות בנק ישראל אינן דורשות ביטוח משכנתא, אלא רק ממליצות עליו.
  • בקרן פנסיה ניתן להגדיל את ביטוח קצבת השארים על חשבון הקצבה העתידית, למשך התקופה בה נדרש ביטוח משכנתא או למשך תקופת הסירוב לביטוח משכנתא. אם סכום הקצבה מגיע לסכום ההחזר החודשי של המשכנתא, הבנק יכול להסכים לכך. חשוב לזכור לשנות את מסלול הקצבאות לאחר שהבעיה נפתרה.
  • ביטוח חיים ללא הצהרת בריאות. ביטוח חיים שנועד לאנשים חולים ואינו דורש הצהרה על המצב הבריאותי. ביטוח זה יכול לשמש כביטוח משכנתא ויש בנקים שיסכימו להסתפק בו.
    החסרונות: פחות נפוץ כיום, רוב חברות הביטוח אינן משווקות אותו יותר. יקר מאד. בשנים הראשונות, אם המבוטח נפטר, יוחזרו כספי הפרמיה ולא ינתן סכום הביטוח. מוגבל בסכום שהמבוטח יכול לקבל במקרה פטירה.

לאחר קריאת הרשימה, סמנו יתרונות וחסרונות לכל הצעה והחליטו מהם הפתרונות שמקובלים עליכם הן מבחינת תקציב והן מבחינת היקף ההגנה. התמקדו רק בפתרונות הרלוונטיים עבורכם, למשל: אם אין מי שיערוב עבורכם, פתרון הערבות אינו מעשי.

מהרשימה עולה כי הבנקים אינם אטומים ואפשר למצוא בנקים הפתוחים לפתרונות יצירתיים שיגנו על הלוואת המשכנתא ולאו דווקא ביטוח משכנתא. תוכלו להציע להם גם רעיונות אחרים העולים בדעתכם לפתרון הבעיה. לדוגמא: אם יש ברשותכם ביטוח חיים פרטי, אולי הבנק יסכים כי תוסיפו אותו כמוטב עיקרי לביטוח הקיים.

קבל הצעה משתלמת לביטוח משכנתא

בדיקה ללא עלות או התחייבות
קראתי את תקנון האתר ומדיניות הפרטיות
ואני מסכים להם

הכל על ביטוח משכנתא