רפורמת ביטוח רכב 2016 – יבוא, מוסכים ושמאות רכב

מהפכת ביטוח רכב שנחתה לפתחנו מנסה לעשות צדק עם הציבור, בלי לפגוע באינטרסים של חברות הביטוח ובמיסוי הקיים. האם היא תצליח?

שירות לרכב במוסך

מעודכן ל- 03/2019

בסוף יוני 2016 הועבר בכנסת בקריאה שניה ושלישית חוק "רישוי שירותי רכב". החוק התגלגל במסדרונות הכנסת בשלוש השנים האחרונות, ולאחרונה משרד התחבורה ומשרד האוצר קידמו אותו עד לאישורו.

החוק מקיף מספר תחומים וביניהם יבוא רכב, אחזקת רכב, ותיקון רכב במסגרת ביטוח רכב. המטרה המוצהרת של החוק היא לפתוח את השוק לתחרות הן עבור רכב חדש והן במסגרת תיקוני רכב שבוטח בביטוח רכב.

אישור החוק לווה בכל ההצהרות הרגילות: "תחרות", "צרכני", "חברתי", לא נשכחה "הפחתת יוקר המחיה" ונשמעה גם "מהפכה בתחום שירותי רכב".

למעשה, בתקופה האחרונה נדמה כי כל כתבה העוסקת בשינויי החקיקה של נבחרינו עוברת קודם לכן אצל איש יחסי ציבור המפאר ומשבח את החקיקה הצפויה, משמיץ את המצב הקודם, ומרצף את ההצהרות בשלל עובדות, שאינן צמודות מציאות. במילים אחרות, מומלץ להתייחס לכל דבר בקריאה ביקורתית.

במקרה הנוכחי, למרות ההכרזה על מהפכה, בחינה מקרוב מציגה שינויים פחות דרמטיים מכפי שמספרים לנו. החוק אינו מציע שינוי מבני, אלא מרחיב את המערך הקיים כיום. החוק מגדיל את סמכויות משרד התחבורה ומאפשר לו להוסיף מתחרים בנוסף למשתתפים הקיימים היום.

רפורמה בהתנהלות חברות ביטוח ומוסכי הסדר:

המצב לפני החוק והרפורמה:

  • חברות הביטוח שולטות בתיקוני רכב באמצעות מוסכי הסדר ושמאים מטעמן.
  • חברות הביטוח קובעות מי יהיו מוסכי הסדר.
  • חברות ביטוח קובעות את התקרה לעלות התיקון, ומוסך ההסדר אינו מורשה לעבור אותה. חברות ביטוח מספקות את חלקי החילוף לרכב, וכדי להוזיל את מחירם משתמשות לעיתים בחלקי חילוף משומשים או לא מקוריים.
  • כדי שהמבוטח יעדיף לפנות למוסך הסדר, חברת הביטוח מפתה את המבוטח לפנות למוסכי הסדר באמצעים כמו הנחה בהשתתפות העצמית, רכב חלופי או תשלום מיידי. כל אלה לא ינתנו למבוטח הפונה למוסך פרטי.

התוצאה היא שביטוח רכב בישראל תורם לרמת תיקון ירודה, ורכבים לא תקינים ולא בטיחותיים משוחררים לכביש.

הרפורמה ניסתה לתקן את הבעיה הזו בדרכים הבאות:

  • כל מוסך שיעמוד בתנאי סף מסויימים של משרד התחבורה יוכל להפוך למוסך הסדר.
  • תבוטל התקרה שקבעו חברות הביטוח למוסכי ההסדר לעלות תיקון מכונית שנפגעה.
  • לא תנתן הנחה על השתתפות עצמית למבוטח הפונה למוסך הסדר, או שההנחה תוגבל.

מוסד "מוסכי הסדר" אינו קיים במקומות אחרים בעולם, ורפורמה יעילה היתה מביאה לביטול מוסכי הסדר. במקרה הזה, האינטרס של חברות הביטוח גבר ומוסכי ההסדר נותרו. הסיבה לכך היא החשש שביטול מוסכי הסדר יגרום לייקור של ביטוח רכב. ביטוח רכב יקר גם כיום, ואף חבר כנסת לא מעוניין שיפנו אליו אצבע מאשימה כמי שגרם במו ידיו להתייקרות ביטוח רכב. בטח לא באווירת הגדלת התחרות והורדת יוקר המחיה השלטת כיום. החוק קובע מגבלות ותנאים, אך האם מישהו באמת יבחן את החוזים הקיימים של חברות הביטוח ומוסכי הסדר וישנה אותם? האם מישהו יפקח על החוזים העתידיים? הפרדוקס הוא שהפעלת הרפורמה תלויה ביעילות הפיקוח שיופעל על חברות ביטוח מול מוסכי הסדר. אבל, פיקוח יעיל עלול להעלות את מחירי ביטוח רכב .

רפורמה במעמד שמאי רכב:

1. ביטול הרשימה הסגורה של שמאי רכב שיצרה כל חברת ביטוח ויצירת רשימת שמאים כלל ארצית. כך יוסר הלחץ של חברות הביטוח על שמאי הרכב לספק שומה נמוכה מהנזק האמיתי לרכב.

לכאורה מדובר בסעיף חשוב ומועיל לשמאי רכב ולמבוטח בביטוח רכב, אך הוא חלקי. כיום הסעיף אינו מאפשר למבוטח בחירה חופשית מתוך הרשימה . הדרך לבחירת שמאי מתוך הרשימה טרם הוגדרה, ויכול להיות שתבחר דרך הפועלת לטובת חברות הביטוח.

2. חברת הביטוח רשאית להעיר הערות, לשאול שאלות ואף להתנגד לשומה שנתן שמאי רכב.

טרם הוחלט מה יהיה המנגנון לקביעת השומה לאחר התנגדות, אך ללא ספק סעיף זה עלול לגרום לדחיית תיקון הרכב במשך זמן רב. המבוטח עשוי לוותר על השומה האמיתית, רק כדי לזרז את התיקון.

רפורמה ביבוא רכב חדש:

  • סמכות לשר התחבורה לקבוע תנאים ומגבלות לפעילות יבואן רכב, כולל ביטול רשיון יבוא ליבואן שאינו עומד בתנאים.
  • יבוא באמצעות "יבואן זעיר" הרשאי לייבא עד 20 כלי רכב.
  • הסדרת תיווך יבוא אישי.
  • אישור לייבא כלי רכב שאינם מיובאים ביבוא סדיר, כל עוד הם נרשמו לתנועה בחוץ לארץ.
  • סעיף שנוי במחלוקת, עוסק בחובת היבואן הרשמי של המותג לטפל גם בדגמים שהוא אינו מייבא. בנושא זה, טרם נאמרה המילה האחרונה, כיוון שזהו נטל כבד ולא סביר על היבואן הרשמי. הדרישה היא שהיבואן הרשמי יצטרך לדעת לטפל בכל דגם של המותג הקיים בעולם וכן לספק לו חלקי חילוף, וגם להכיר את כל קריאות הריקול לכל דגם של אותו היצרן.

סיבות רבות יכולות להכשיל את הכדאיות של המהלך הזה:

  • יצרני הרכב בכל העולם מעדיפים עבודה מול יבואן רשמי ולא עבודה עם המוני יבואנים זעירים, והנטיה שלהם תהיה להמשיך מול יבואן רשמי אחד.
  • לא ברורה הכדאיות של היבוא המקביל עבור היבואן הזעיר.
  • קיים חשש שהיבוא המקביל יכלול מכוניות שאינן מתאימות לתנאי האקלים בארץ.
  • החשוב מכל, המיסוי על הרכב עדיין גבוה מאד ועתיד לגדול עם ביטול הקלות המס לרכב ירוק.

כשמסתכלים על מכשולים אלה, ועוד אחרים שלא פורטו, לא צפוי שינוי משמעותי במחירי הרכב. עם זאת, צפוי כאב ראש רציני ליבואנים הרשמיים שיאלצו לתת שירות לכל גחמת יבוא אישי שתיסע בכבישי ישראל.

רפורמה במוסכים וחלקי חילוף לרכב במסגרת אחריות יצרן:

הרפורמה כוללת את השינויים הבאים:

  • ניתן לממש את האחריות לרכב גם במוסכים שאינם מוסכים שירות של היבואן.
  • היבואן לא יוכל להתערב בפעילות מוסכים.

    שני סעיפים אלה מציגים שינוי משמעותי, אך הם מאבדים משמעות, כאשר רואים שהיבואן יכול לחייב טיפול במוסכי השירות שלו, כאשר מתקיימים תנאים מסויימים.
  • הקמת "מוסך מומחה": מוסך הרשאי לתת שירות לכלי רכב חדשים ויתחרה במוסכי שירות של יבואנים. המוסכים המומחים יהיו כפופים להוראות של משרד התחבורה.
  • יבוא מקביל של חלקי חילוף לרכב והקלות ליבוא אישי.
  • הסרת חלק מהדרישות הבירוקרטיות לייבוא חלקי חילוף לרכב. ניתן לייבא גם חלקי חילוף עם תקינה אמריקאית וקנדית.
  • פרסום מחירי חלקי חילוף לרכב באתרי האינטרנט של יבואני חלקי החילוף.

סיכום

החוק נותן כוח וסמכויות פיקוח וענישה למשרד התחבורה. עכשיו נותר לראות האם משרד התחבורה ישתמש בסמכויות שניתנו לו, או ישאיר את המצב ללא פיקוח. בסיכומו של דבר זו רפורמה קוסמטית אשר אינה נוגעת בשורשים העמוקים והאמיתיים של הבעיות.

להשוואת מחירי ביטוח רכב >>
מוכן להשוואת מחירי ביטוח רכב אונליין וקבלת מחירים באופן מיידי?
השוואת ביטוח רכב אונליין