עודכן באפריל 2025
שמאי רכב נכנס לתמונה כאשר יש פגיעה ברכב מבוטח. זה יכול להיות הרכב שלכם ואתם תובעים ביטוח צד ג' של הצד השני או את הביטוח המקיף שלכם, או רכב של מישהו אחר שתובע את הביטוח שלכם. תפקידו של שמאי רכב הוא לקבוע את שווי הרכב לפני התאונה ואחריה. לפי הערכת השמאי ניתן לדעת את מידת הנזק לרכב ולקבוע את הפיצוי שחברת הביטוח תשלם במסגרת ביטוח מקיף או ביטוח צד ג'.
השאלה הראשונה היא האם לקחת שמאי רכב פרטי או שמאי רכב מהרשימה של חברת הביטוח. חשוב לזכור שכל שמאי הרכב, פרטיים ומטעם הביטוח, עברו את אותן הכשרות, יש להם אותו סוג רשיון והם כפופים לאותם כללים, הוראות וחוקי אתיקה. שמאי רכב חייבים להיות רשומים בפנקס השמאים של משרד התחבורה. רישום בפנקס השמאים מבטיח שמדובר בשמאי מקצועי ושחוות דעתו תהיה תקפה בעיני הביטוח ובעיני בית המשפט.
שמאי של חברת הביטוח
נתייחס קודם כל אל שמאי שמקבל שכר מחברת הביטוח. אנשים חוששים משימוש בשירותי שמאי של חברת ביטוח כי הוא עשוי להיות מוטה לטובת חברת הביטוח ששולחת לו עבודה וההחלטות שלו לא יהיו אובייקטיביות. החשש הוא שכדי להשאר ברשימה, השמאי עשוי לקבוע נזק נמוך או עלות תיקון נמוכה שיהיו נוחים לחברת הביטוח, ולא את העלויות האמיתיות. כשחברת הביטוח משלמת פחות על נזקים היא יכולה להציע מחירי ביטוח תחרותיים ולשמור על רווחיות, אך בעל הרכב שניזוק מפסיד מהחלטה כזו. למרות זאת, עולם שמאות הרכב מפוקח ויש כללים שלפיהם שמאי הרכב עושים את עבודתם. משרד התחבורה רואה בשמאי הרכב אחראים לבדיקת רכב לאחר תיקונו ואחראים לכך שרק רכבים תקינים יוחזרו לפעילות ורכבים שמצבם הבטיחותי אינו מספק יורדו מהכביש.
בנוסף לכך, חשוב לזכור שאותו שמאי יכול להיות רשום אצל מספר חברות ביטוח במקביל, וזה יתרון במקרה של תאונה בה שני הרכבים הנפגעים מבוטחים בחברות ביטוח שהשמאי נמצא ברשימתן - כך מטפלים במקרה מהר יותר ובנוחות. בכל מקרה, שמאי הנמצא ברשימת חברת ביטוח לא מועסק על ידי חברת הביטוח עצמה, אך בזכותה מופנות אליו עבודות.
כמו כן, לעבודה עם שמאי של חברת הביטוח יש יתרון ברור והוא שעלות הערכת השמאי נופלת כולה על חברת הביטוח, וגם הההליך יהיה מהיר יותר, כי חברת הביטוח פחות נוטה לחלוק על שמאי שאושר על ידה.
היקף תפקידו ופעילותו של שמאי רכב מוגדר בחוק רישוי רכב, ויש גם תקנות שנועדו להסדיר מצבים של ניגוד עניינים וגם תקנות האוסרות להשפיע על חוות הדעת של שמאי באופן שמגדיל את הרווח לאחרים. למשל, שמאי רכב אינו רשאי לעבוד במקביל לעבודתו כשמאי במקצועות שעשויים לגרום לו לניגוד עניינים כמו: מכירת רכב או חלפים לרכב, ניהול מוסך או עסקים הנוגעים לביטוח רכב, ועוד. אסור לו גם לקנות רכב או חלפים מרכב שהוא העריך.
שמאי פרטי
רבים עדיין מעדיפים לקחת שמאי פרטי מכיוון שיש פחות חשש למידת אובייקטיביות שלו. בעיקר כי תמיד מכירים מישהו שנפגע או שומעים סיפור על הערכת חסר ומעדיפם להיות על הצד הבטוח. יתרון נוסף של השמאי הפרטי הוא שחברת הביטוח תחזיר לכם את עלות השמאי לפי מחיר שוק סביר, כך שמבחינת הלקוח מדובר עדיין בצעד משתלם.
באופן זה אפשר לבחור איזה שמאי שרוצים ולא להסתפק בשמאי מתוך רשימת השמאים של חברת הביטוח. חשוב שהשמאי הנבחר יהיה רשום במשרד התחבורה, כדי שחוות הדעת שלו תהיה קבילה בבית משפט, וחבר באיגוד השמאים. האיגוד דואג שהשמאים החברים בו יעברו השתלמויות מקצועיות ויהיו מעודכנים בכל מה שקורה בעולם הרכב (לדוגמא: טכנולוגיות רכב חדשות, טכנולוגיות תיקון, תקנות והוראות חדשות).
אם בחרתם באפשרות של שמאי פרטי, חברת הביטוח רשאית לדרוש ששמאי מטעמה יבדוק את הרכב לפני התיקון שלו. במצב זה הערכת שמאי חברת הביטוח לא תהיה ההערכה הקובעת, אך יכולה להווצר מחלוקת אם הערכות שני השמאים שונות. במצב זה פונים ל"שמאי מכריע" שיפתור את המחלוקת.
מכאן אפשר להבין שפניה לשמאי פרטי עשויה להאריך את תקופת הטיפול על ידי חברת הביטוח. אם הזמן חשוב לכם, אפשר לקבל הערכה משמאי העובד עם חברת הביטוח: אם קיבלתם חוות דעת הוגנת, אתם תסכימו לה והתהליך הטיפול ברכב ימשך ללא עיכובים. אם יש לכם ביקורת או ספקות לגבי החלטות השמאי, תוכלו לדרוש שמאי מכריע.
בדיקת ירידת ערך לאחר תאונה על ידי שני שמאים
על מנת לקבוע בצורה מדויקת ירידת ערך לרכב עקב תאונה, אפשר לדרוש חוות דעת משני שמאים שונים. אם מתגלה פער גדול בין הערכות הנזק שלהם, אפשר לזהות בקלות את נקודות המחלוקת ולהתמקד בבדיקה יסודית של הנזק באותם איזורים ברכב. לפעמים יש לכך משמעות קריטית. למשל, במקרים מסוימים ייתכן שהערכה בה מידת הנזק גדולה יחסית, תגרום לרכב להגיע למצב של "טוטאל לוסט", מה שיחייב להוריד אותו מהכביש. בהקשר הזה, חשוב לדעת שהשמאי עצמו ממלא את הטופס להורדת הרכב מהכביש, אך לחברת הביטוח יש הרבה פעמים אינטרס זהה שהרכב יורד מהכביש, כי ברור שמדובר ברכב לא בטיחותי ויש סיכון רציני לכשל ברכב שיגרום לתאונות ונזקים לרכב, לנוסעיו ולסביבתו.
שמאי מכריע
כאשר אתם או חברת הביטוח מעוניינים לערער על החלטת שמאי, או כאשר צריך להכריע בין החלטות מנוגדות של שני שמאים, הפתרון הוא פניה ל"שמאי מכריע". תמצאו רשימת שמאים מכריעים באתר משרד המשפטים. עליכם לפנות למוקד שמאי מכריע בטלפון ובמוקד יקבעו מי השמאי המכריע שיטפל בסכסוך.
כיצד נדע שהדו"ח של השמאי הוא מדויק?
השמאי הוא המומחה ויש לו כלים וידע שחסרים לכם, אבל אתם יכולים ללמוד הרבה מהגישה של השמאי ומהדוח שהוא כתב. אם השמאי היה יסודי גם בשאלות וגם בבדיקה ושאל שאלות מדוייקות ומקצועיות, כנראה שהוא יודע מה הוא עושה. בשורה התחתונה, ככל שהדוח מפורט יותר ומתייחס לעבר, להווה ולעתיד הרכב, אפשר להניח שמדובר בדוח הוגן שאפשר להסתמך עליו. בדוח השמאי צריכה להיות התייחסות לכל חלקי ומערכות הרכב, כולל פגיעות שקשה לראות במבט ראשון, כמו בדיקת מצב שלדה, קביעות על ירידת ערך והשפעה עתידית על הרכב ומכיל פירוט של העובדות עליהן השמאי התבסס, כשהן מגובות בתצלומים.
דוח שמאי רכב - מידע ונתונים
שמאי הרכב צריך לבדוק את כל חלקי ומערכות הרכב, ולאחר הבחינה יכתוב דוח. מומלץ לדבר עם השמאי ולוודא שיש לו את כל המידע הדרוש על ההסטוריה של הרכב, ורשימת טיפולים או שדרוגים שהרכב עבר, להתרשם שהשמאי בדק באופן יסודי את כל החלקים שהיו עשויים להיפגע ולוודא שכל ההערכות שלו מבוססות על מחירונים מעודכנים ורלוונטיים. הדוח הסופי ישקף את כל הבדיקות וההמלצות וגם תמונות לפי הצורך. הדוח יכלול:
- פרטי הרכב כולל גיל וקילומטראז', מצבו וערכו של הרכב לפני התאונה - יכול להיות שהיה מעורב בתאונות קודמות או צבר פגיעות ותקלות. פרטי המבוטח ופרטי הפוליסה.
- תיאור הנזק ואחוזי נזק.
- האם הרכב במצב אובדן להלכה, טוטאל לוס או היתה ירידת ערך.
- התייחסות לתיקון הרכב: מה צריך לתקן, מה להחליף, האם להשתמש בחלפים מקוריים או תחליפיים.
- עלויות התיקון, בחלוקה לסעיפי התיקון השונים.
- המלצות: לתקן, להשבית, להחזיר לכביש לאחר בדיקתו, איזה בדיקות צריך לעבור ומי הגוף הבודק.
- דוגמאות לבדיקה לאחר תיקון: בדיקה במכון חיצוני של הגה, בלמים, שלדה ומערכות בטיחות לפני החזרתו לכביש (תקנה 309), או האם יש צורך בבדיקת כיוון הגלגלים (בדיקת פרונט).
- אפשר להוסיף לדוח הוצאות כמו גרירת הרכב ואחסון לאחר תאונה.
סיכום הדוח מכיל סעיף "השבה לקדמות" שהוא הסך הכולל של עלות התיקונים והנזק. דוח שמאי רכב חייב להכיל נתונים ומחירים מפורטים ולהסביר לנו בדיוק כיצד חישב השמאי את סך העלויות, כולל ירידת הערך. לדוגמא, האם המליץ לתקן את החלק שניזוק או להחליף אותו לגמרי. השמאי גם קובע האם הנזק שנגרם לרכב חמור עד כדי צורך בבדיקה במכון חיצוני לפני קבלת אישור להחזיר את האוטו לכביש.
אם אתם חוששים שבכל זאת משהו בהערכת הנזק לא התבצע כשורה, תוכלו לדרוש לפנות לשמאי נוסף על חשבון חברת הביטוח במסגרת מנגנון "שמאי מכריע" כפי שהחוק מאפשר לכם. במקרים קיצוניים יותר, ניתן לפנות לבית המשפט על ידי פנייה למשרד התחבורה.
מתי שמאי רכב לא יעזור לנו לקבל פיצוי מחברת הביטוח?
המקרה הראשון והמובן מאליו הוא מקרה בו אין לרכב ביטוח מקיף, והתאונה היתה באשמתכם. במקרה זה בעלי הרכב ישלם לשמאי ואת עלות התיקון.
מקרים אחרים הם מקרי נזק שנגרם עקב אירוע שאינו מכוסה בפוליסת ביטוח מקיף לרכב ולכן לא ינתן פיצוי, כמו למשל נהיגה תחת השפעת אלכוהול. במקרים כאלו תוכלו לפנות לשמאי פרטי להערכת ירידת הערך של הרכב, כדי להחליט מה לעשות אתו - למכור או לתקן.
אם הרכב נפגע במסגרת פעולות איבה כמו פיגוע או פגיעת טיל, פונים לקרן הפיצויים של מדינת ישראל והיא תשלח שמאי שיעריך את הנזק.
באיזה מצבים בשמאי רכב?
דוח שמאי רכב הוא כלי חשוב, בעיקר לאחר תאונה - בהתנהלות מול חברת ביטוח או כל גוף אחר שאמור לפצות אתכם או כחוות דעת לפי דרישת בית משפט.
מצב נפוץ אחר בו תרצו דוח שמאי רכב יהיה לפני קניית/מכירת רכב משומש:
המוכר יכול להעזר בדוח לצורך הערכת שווי הרכב ומה הוא יכול לעשות, במסגרת המחיר הסביר, כדי להעלות את ערך הרכב.
הקונה יקבל מידע אמיתי על הרכב המועמד למכירה, והאם מצבו טוב, האם המחיר מתאים למצב הרכב והאם כדאי לקנות את הרכב או להמשיך לחפש.
שמאי רכב טוב מבהיר את מצבו של הרכב, ערכו הנוכחי, מה נדרש כדי לתקן אותו ולהעלות את ערכו וכמה זה יעלה. בדרך זו הוא מחזק את הוודאות לגבי ההתנהלות עם הרכב והדוח שלו מדריך אתכם מה לעשות עכשיו ומשמש בסיס לדוחות והחלטות עתידיים.