הערכת שווי הנזק לאחר תאונה באמצעות שמאי רכב

כל מה שצריך לדעת על שירותי שמאי רכב והערכת שווי הנזק לאחר תאונה כדי לקבל פיצויים מחברת הביטוח


שמאי רכב

עודכן באוקטובר 2020

לאחר תאונת דרכים בה נגרם נזק לכלי הרכב שלנו או לכלי הרכב של הצד השני, תפקידו של שמאי רכב הוא לקבוע את שווי הרכב לפני התאונה ואחריה. לפי הערכת השמאי ניתן לדעת את מידת הנזק לרכב ולקבוע את הפיצוי שחברת הביטוח תשלם במסגרת ביטוח מקיף או ביטוח צד ג'.

השאלה הראשונה היא האם לקחת שמאי רכב פרטי או שמאי רכב מהרשימה של חברת הביטוח. למרות שבהחלט יש הבדלים ביניהם, חשוב לזכור שבכל הנוגע לשירותי שמאות רכב, השמאים מטעם הגוף שמספק שירותי שמאות (בין אם מדובר בגוף / אדם פרטי או שמאי מטעמה של חברת הביטוח) חייבים להיות רשומים בפנקס השמאים של משרד התחבורה. רישום בפנקס השמאים מבטיח שמדובר בשמאי מקצועי.

שמאי של חברת הביטוח

נתייחס קודם כל אל שמאי שמקבל שכר מחברת הביטוח. הסיבה שאנשים חוששים משימוש בשירותי שמאי של חברת ביטוח היא שחברת הביטוח מקדמת את שירותיו וכתוצאה מכך האובייקטיביות שלו עלולה להיפגע. החשש הוא שכדי להשאר ברשימה, השמאי עשוי לקבוע גובה נזק שמתאים לחברת הביטוח, ולא את גובה הנזק האמיתי. כשחברת הביטוח משלמת פחות על נזקים היא יכולה להציע מחירי ביטוח תחרותיים ולשמור על רווחיות, אך בעל הרכב שניזוק מפסיד מהחלטה כזו. למרות זאת, עולם שמאות הרכב הרבה יותר מפוקח מאשר בעבר והיום רוב השמאים אכן עושים את עבודתם נאמנה גם אם הם ברשימה של חברת ביטוח. משרד התחבורה רואה בשמאי הרכב אחראים לבדיקת רכב לאחר תיקונו ואחראים לכך שרק רכבים תקינים יוחזרו לפעילות ורכבים שמצבם הבטיחותי אינו מספק יורדו מהכביש.

בנוסף לכך, חשוב לזכור שאותו שמאי יכול להיות רשום אצל מספר חברות ביטוח במקביל ובכל מקרה הוא לא מועסק על ידי חברת הביטוח עצמה ולא מקבל ממנה שכר.

כמו כן, לעבודה עם שמאי של חברת הביטוח יש יתרון ברור והוא שעלות הערכת השמאי נופלת כולה על חברת הביטוח, וגם הההליך יהיה מהיר יותר, כי חברת הביטוח פחות נוטה לחלוק על שמאי שאושר על ידה.

שמאי פרטי

רבים עדיין מעדיפים לקחת שמאי פרטי מכיוון שיש פחות חשש למידת אובייקטיביות שלו. יתרון נוסף של השמאי הפרטי הוא שחברת הביטוח תחזיר לכם את עלות השמאי לפי מחיר שוק סביר, כך שמבחינת הלקוח מדובר עדיין בצעד משתלם.

באופן זה אפשר לבחור איזה שמאי שרוצים ולא להסתפק בשמאי מתוך רשימת השמאים של חברת הביטוח. חשוב שהשמאי הנבחר יהיה רשום במשרד התחבורה, כדי שחוות הדעת שלו תהיה קבילה בבית משפט, וחבר באיגוד השמאים. האיגוד דואג שהשמאים החברים בו יעברו השתלמויות מקצועיות ויהיו מעודכנים בכל מה שקורה בעולם הרכב (לדוגמה, כניסתם של רכבים היברידיים לשוק).

אם בחרתם באפשרות של שמאי פרטי, חברת הביטוח רשאית לדרוש ששמאי מטעמה יבדוק את הרכב לפני התיקון שלו. במצב זה הערכת שמאי חברת הביטוח לא תהיה ההערכה הקובעת, אך יכולה להווצר מחלוקת אם הערכות שני השמאים שונות. במצב זה פונים ל"שמאי מכריע" שיפתור את המחלוקת.

בדיקת ירידת ערך לאחר תאונה על ידי שני שמאים

על מנת לקבוע בצורה מדויקת ירידת ערך לרכב עקב תאונה, אפשר לדרוש חוות דעת משני שמאים שונים. אם מתגלה פער גדול בין הערכות הנזק שלהם, אפשר לזהות בקלות את נקודות המחלוקת ולהתמקד בבדיקה יסודית של הנזק באותם איזורים ברכב. לפעמים יש לכך משמעות קריטית. למשל, במקרים מסוימים ייתכן שהערכה בה מידת הנזק גדולה יחסית, תגרום לרכב להגיע למצב של "טוטאל לוס", מה שיחייב להוריד אותו מהכביש. בהקשר הזה, חשוב לדעת שהשמאי עצמו ממלא את הטופס להורדת הרכב מהכביש, אך לחברת הביטוח יש הרבה פעמים אינטרס זהה שהרכב יורד מהכביש.

שמאי מכריע

כאשר אתם או חברת הביטוח מעוניינים לערער על החלטת שמאי, או כאשר צריך להכריע בין החלטות מנוגדות של שני שמאים, הפתרון הוא פניה ל"שמאי מכריע". איגוד השמאים יצר רשימת שמאים מכריעים מחולקת לפי מחוזות. עליכם לפנות למוקד שמאי מכריע בטלפון ובמוקד יקבעו מי השמאי המכריע שיטפל בסכסוך.

כיצד נדע שהדו"ח של השמאי הוא מדויק?

דוח שמאי רכב הוא מסמך מדוייק המכיל את הפרטים שלכם, פרטי הרכב, פרטי הביטוח, ערך הרכב לפני התאונה ואחריה, וכן רשימת תיקונים נדרשים ועלותם. אם היתה ירידת ערך, השמאי חייב לפרט אותה. סיכום הדוח מכיל סעיף "השבה לקדמות" שהוא הסך הכולל של עלות התיקונים והנזק. דוח שמאי רכב חייב להכיל נתונים ומחירים מפורטים ולהסביר לנו בדיוק כיצד חישב השמאי את סך העלויות, כולל ירידת הערך. לדוגמה, במסגרת התיקונים שמאי יכול להמליץ על התקנת חלפים חדשים ברכב, כאשר יש לכך ערך בטיחותי או ברכבים חדשים, או על חלפים משומשים או תואמים ברכב ישן ובמקרים אחרים בהם זה נהוג. עלות חלפים משומשים נמוכה יותר ויש לכך השפעה על עלות התיקונים. השמאי גם קובע האם יש צורך בבדיקה במכון חיצוני לפני קבלת אישור להחזיר את האוטו לכביש.

אם אתם חוששים שבכל זאת משהו בהערכת הנזק לא התבצע כשורה, תוכלו לדרוש לפנות לשמאי נוסף על חשבון חברת הביטוח במסגרת מנגנון "שמאי מכריע" כפי שהחוק מאפשר לכם. במקרים קיצוניים יותר, ניתן לפנות לבית המשפט על ידי פנייה למשרד התחבורה.

מתי שמאי רכב לא יעזור לנו לקבל פיצוי מחברת הביטוח?

המקרה הראשון והמובן מאליו הוא מקרה בו אין לרכב ביטוח מקיף, והתאונה היתה באשמתו. במקרה זה בעלי הרכב ישלם לשמאי ואת עלות התיקון.

מקרים אחרים הם מקרי נזק שנגרם עקב אירוע שאינו מכוסה בפוליסת ביטוח מקיף לרכב ולכן לא ינתן פיצוי, כמו למשל נהיגה תחת השפעת אלכוהול. במקרים כאלו תוכלו לפנות לשמאי פרטי להערכת ירידת הערך של הרכב, כדי להחליט מה לעשות אתו - למכור או לתקן. אם הרכב נפגע במסגרת פעולות איבה כמו פיגוע או פגיעת טיל, פונים לקרן הפיצויים של מדינת ישראל והיא תשלח שמאי שיעריך את הנזק.

להשוואת מחירי ביטוח רכב >>
מוכן להשוואת מחירי ביטוח רכב אונליין וקבלת מחירים באופן מיידי?
השוואת ביטוח רכב אונליין