מעודכן ל- 11/2021
שנת 2020 הסתיימה, ולא מצאנו פרסום מסודר המפרט את גניבות הרכב בישראל, אך קיימים פרסומים חלקיים של משטרת ישראל, וכן נתונים מחברות איתור ומיגון הרכב איתוראן ופוינטר.
בזכות המצלמות בכבישים ורכיבי האיתור הנמצאים ברכבי המנויים באיתוראן ופוינטר, ידוע שרוב הגניבות נעשות על ידי קבוצות מאורגנות של גנבי רכב המתמחים בכך, ומרבית הרכבים הגנובים מועברים במהירות למוסכים ברשות הפלסטינית לצורך פירוקם.
מנויי איתוראן ופוינטר הם חברות ואנשים פרטיים - חברות ליסינג או חברות אחרות המגנות על ציי הרכב שלהן (כולל קורקינטים חשמליים) וגם בעלי רכב החוששים לגניבת רכבם ומבוטחי ביטוח מקיף לרכב שחברת הביטוח דרשה מהם להתקין מערכת איתור – דרישה הכרחית בחלק מדגמי הרכבים. המידע מחברות האיתור מוגבל למנוייהן, ולתקופות בהם פרסמו מידע. חברות האיתור מתגאות ביכולתן לסכל חלק מגניבות הרכב, וטוענות כי הן יכולות להתגבר על פעילות משבש סלולרי. בהקשר זה, נסיונות הגניבה מלמדים לא פחות מהגניבות בפועל על התנהגות הגנבים והעדפותיהם השונות.
ב- 2021, שטרם הסתיימה, אך כבר ניתן לראות בה זינוק עצום בגניבות הרכב, הסתמנו כמה מגמות מיוחדות:
- גניבת ממירים קטליטיים (חלק המחובר לאגזוז שמפחית פליטת גזים רעילים). אין מידע מדויק ומסודר, אך בעלי מכוניות רבות זכו להכיר מקרוב את המחסור הכללי בפלדיום בעולם ואת השימוש בממיר שלהם למכירת פלדיום. לפי הנתונים נראה שמדובר באלפי גניבות בכל חודש. טויוטה היא חביבת גנבי הרכב כבר זמן רב, ומתברר שגם הממירים הקטליטיים שלה, ושל סובארו, אהובים במיוחד על הגנבים בזכות הפלדיום הרב שהם מכילים. הרכב נשאר חסר תועלת ורועש בחניה, והממיר מזמן בידי הגנבים. למרבה הצער, בניגוד לגניבת הרכב כולו, פגיעה כזו אינה נחשבת לטוטאל לוסטט, והבעלים יאלצו להפרד מ- 1,500 עד 7,000 ש"ח לרכישת והתקנת ממיר חדש. דרך אפשרית להקשות על הגנבים היא לקנות "כלוב" שנועד להגן על הממיר הקטליטי. הוא מקיף את הממיר ומקשה על הגעה אליו. קיימים מספר מוצרים יעודיים חלקם מומלצים על ידי טויוטה, עקרונית, מומלץ לחנות במקומות מוארים ומוגנים, אך הסעיף הבא מראה שהפתרון הזה כבר לא כל כך יעיל.
- עליה גבוהה וחדה של גניבות רכב מתוך חניון תת קרקעי. אם בעבר חניון סגור היה גורם שהרתיע גנבים והביטוח התייחס אליו כאל דרך להגן על האוטו, הרי שהמצב השתנה. כך גם לגבי מצלמות אבטחה שאיבדו את אפקט ההרתעה שלהן.
משילוב הפרסומים עולה התמונה הבאה לגבי 2020 ו-2021
איתוראן ופוינטר מראות נתונים שונים מעט, נציג קודם את המידע הכללי ואחר כך מה הנתונים שכל אחת מהחברות פרסמה. שתיהן מראות תמונה דומה, גם אם האחוזים מעט שונים בשתיהן.
השנתון הסטטיסטי של משטרת ישראל לשנת 2020
- נגנבו כ-8,596 כלי רכב. מספר נמוך מאשר בשנים הקודמות. למשל, ב- 2019 נפתחו 11,085 תיקי גניבות רכב. המספר אינו כולל גניבות מתוך רכב, גניבות רכב חקלאי וגניבות אופניים.
- נרשמו 8,696 תיקי גניבות מתוך רכב בשנת 2020, גם זה מספר נמוך מהמספרים בשנים קודמות.
אין מידע או פירוט על סוגי כלי הרכב שנגנבו, והמידע המובא כאן בנושאים אלה הוא מנתוני איתוראן ופוינטר (שאינם מייצגים במדוייק את כלל האוכלוסטיה). כרגע אין מידע רשמי מהמשטרה על נתוני הגניבות ב- 2021.
משטרת ישראל מפרסמת באתר הרשמי שלה כמה תיקי גניבות רכב ופריצה לרכב נפתחו לפי תקופה וישוב.
שיטות גניבת הרכב המובילות
איתוראן ופוינטר זיהו שב-78% מגניבות הרכב ונסיונות הגניבה, הגנבים עושים שימוש במשבש סלולרי.
- לפי איתוראן ופוינטר גניבה באמצעות מפתח הרכב נפוצה מאד. גם מפתחות שנגנבו מהבעלים, גם שכפול מפתח וגם גניבה על ידי אדם שמורשה להשתמש ברכב שתפסה נפח הולך וגדל בתקופת הקורונה.
- נטרול המפתח המקורי וקידוד מפתח חדש.
- פריצה לרכב והחלפת המחשב בה במחשב אחר.
- פחות נפוצה היא הדרך של גרירת הרכב ממקומו, או גניבת רכב נוסע.
העדפות נוספות של גנבי הרכב
- גנבי הרכב חובבי ג'יפונים ורכבי שטח המהווים כ- 30% מהגניבות.
- במקום השני עומדות המכוניות הפרטיות עם עליה באחוז הגניבות של מכוניות היברידיות.
- היתה עליה בגניבת כלי רכב דו-גלגליים.
- רוב הפריצות נערכות בלילה בין השעות 22:00 עד 5:00 בבוקר, אך בתקופת סגרי הקורונה עלתה כמות הגניבות בשעות הערב. בתל אביב רוב גניבות הרכב הן בשעות הערב, גם לאחר תום הסגרים.
- באופן מפתיע, גם למזג האוויר יש השפעה על מספר הגניבות. בימים גשומים וסוערים יש עליה בגניבות.
איזורים בארץ המועדים לגניבה:
שתי החברות, איתוראן ופוינטר מצביעות על האיזורים הבאים כמועדים לגניבה, לפי סדר יורד:
המרכז והשרון – בשל הקרבה למשחטות הרכב ביו"ש. אחריהן מגיע איזור הדרום ולאחר מכן השפלה, ירושלים והצפון. את הרשימה סוגרת יו"ש – או שאין שם רכבים שהגנבים אוהבים או שהתושבים לא מאמינים באיתוראן ופוינטר.
מבחינת ערים – הסטטיסטיקה של 2019 מראה את הערים הבאות כחביבות הגנבים, בסדר יורד: ירושלים, תל אביב, באר שבע, פתח תקווה ונתניה.
מידע מאיתוראן
המידע של איתוראן מתבסס על 600,000 מנוייה.
שנת 2020
- עם תום הסגרים היתה עליה בגניבות הרכב והפריצות לרכבים. 32% מהגניבות הן של רכבי פנאי: ג'יפונים, SUV, קרוס אובר וכן יש דרישה לרכבים חדשים מהשנתונים האחרונים.
- שיטות פריצה: 60% באמצעות מפתח (משוכפל או גנוב), 14% על ידי קידוד OBD, 13% פריצה אלימה למחשב האוטו.
- מפת הגניבות:
גוש דן – 33%
השרון – 24%
דרום – 15%
שפלה – 10%
ירושלים – 8%
צפון – 7%
יו"ש – 4%
איתוראן - נתוני 9 חודשים הראשונים של 2021
- עליה של 23% בגניבות רכב במחצית הראשונה של 2021 מול 2020. כשנרשמה עליה חדה במיוחד החל מספטמבר, כנראה עקב מחסור עולמי בחלקי חילוף. גם מגוון הרכבים הגנובים עלה ולא מתמקד רק בלהיטי השנים הקודמות.
- עליה חדה בגניבות מחניונים תת קרקעיים, חניונים ליד איזורי תעסוקה, חניוני תחנות רכבת ושדה תעופה. כל המקומות האלה הם כמו "סופרמרקט" של מכוניות – יש בהם את כל הסוגים והדגמים והגנבים צריכים רק לבחור מה הם רוצים. בהרבה חניונים סגורים אין מגבר והעובדה שאין קליטה ממקלטי ה- GPS שברכב מקלה על הגנבים.
- השרון הפך לפופולרי יותר אצל הגנבים על חשבון איזור גוש דן: גוש דן 31% מהגניבות והשרון עלה ל-28%. בשאר האיזורים אין כמעט שינוי.
- רכבי פנאי מהווים 39% מהגניבות. מכוניות פרטיות – 25% ודו-גלגליים – 21%.
מידע מפוינטר
פוינטר נמנעת ממספרים, אך מציגה את המגמות בהן הבחינה ב- 2020 ו-2021 לעומת שנים קודמות במסגרת השירות שנתנה לכ- 200,000 מנויים.
נתוני 2020
הקורונה גרמה לדפוסי פעולה חדשים:
- עליה חדה בשימוש במשבש סלולרי.
- עליה בגניבת כלי רכב היברידיים ודו גלגליים: 53% מהגניבות של רכב פרטי ורכבי פנאי (ג'יפים וג'יפונים), 9% היברידיים והשאר מסחריות, משאיות וצמ"ה.
- עליה חדה בגניבה על ידי מורשה ועליה בשיתוף פעולה בין הגנבים לבעלי הרכב.
נתוני 9 חודשים ראשונים של 2021
- רוב נסיונות הגניבה (78%) מלווים במשבש סלולרי, כ-44% הגניבות נעשות על ידי שכפול המפתח ו-36% על ידי החלפת מחשב הרכב באלימות. הגניבות ברוב חלקי הארץ חזרו לשעות הלילה (מ-22:00 ועד 5:00 בבוקר), אך בתל אביב עדיין קיימת העדפה לגנוב בשעות הערב.
- המכוניות הנגנבות ביותר ב- 2021: 40% רכבי פנאי. 21% מכוניות פרטיות. 11% רכבים דו גלגליים.
- מפת הגניבות, ניתן לראות שוני בינה ובין נתוני איתוראן:
השרון – 37%
מרכז – 24%
דרום – 17%
שפלה – 10%
ירושלים – 8%
צפון – 4%
מהו הרכב המועדף על הגנבים?
נתוני 2020 ו-2021 לא מפרטים דגמים מסויימים. המידע מתרכז בעובדה כי נגנבים הרבה רכבי פנאי (ג'יפונים, ג'יפים, SUV) והיתה עליה גבוהה בגניבת מכוניות היברידיות ודו גלגליים.
נתוני 2019 מציינים את היצרניות הבאות בסדר יורד: ג'יפים וג'יפונים ורכבי פנאי, טויוטה, מאזדה, יונדאי, קיה, סקודה.
הגנבים מעדיפים רכבים חדשים מ-4 השנתונים האחרונים.
הגנבים מעדיפים צבעי מכוניות נפוצים ובראשם הצבע הלבן. אם תרצו לבחור רכב פחות גניב, סגול מסטיק או פונצ' בננה יכול להתאים. גם רכב שציירתם עליו אמנות מקורית.
מהן ההגנות שביטוח מקיף מספק?
בישראל קיים חוק ביטוח חובה לרכב, המכסה את הנפגעים בתאונות דרכים, אך אינו מכסה נזק לרכב או גניבות. אם תרצו להגן על רכבכם מפני גניבה, עליכם לרכוש ביטוח מקיף לרכב.
ראשית הביטוח המקיף מגן מפני גניבת הרכב. שנית, בהתאם לתנאי הפוליסה ולסכום ההשתתפות העצמית הביטוח מגן מפני נזק שנגרם לרכב. לדוגמא:, נזק כתוצאה מפריצה לרכב לצורך גניבת חפצים מתוכו, או נזק שנגרם על ידי גניבת חלק מהרכב – ממיר קטליטי, מראה וכן הלאה.
ביטוח רכב לפי קילומטראז' וביטוח נהג זמני יכולים לעזור לכם בדרכים שלא צפיתם – בביטוחים אלה אתם נדרשים להתקין מערכות ואפליקציות המתעדות ומודדות כל נסיעה. גניבת הרכב תתועד במערכות האלה, ואם היא נעשית בשעות שונות מדפוס הנהיגה הרגיל של הבעלים ומוקדן יעיל בוחן את הנתונים, הוא יכול להתקשר למבוטח ולברר האם הוא הנוהג או שהרכב נגנב, וכך להתריע על הגניבה בזמן אמת.
איך ביטוח מקיף מפצה אתכם על גניבת רכב?
בישראל קיים חוק ביטוח חובה לרכב, המכסה את הנפגעים בתאונות דרכים, אך אינו מכסה נזק לרכב או גניבות. אם תרצו להגן על רכבכם מפני גניבה, עליכם לרכוש ביטוח מקיף לרכב. ביטוח מקיף מגן מפני נזקים שונים ומשונים לרכב, במהלך תאונות, קלקולים, וכן מפני נזק לגורמים שלישיים ולא רק מפני גניבות
ברוב פוליסות הביטוח, וגם לפי הנוסח המופיע בפוליסה התקנית של תקנות הפיקוח על הביטוח גניבה נחשבת לאובדן גמור (טוטאל לוסט) של הרכב, ותקבלו פיצוי בגובה מחיר המחירון של רכב המבוטח. אך קיימות גם פוליסות בהן ההגדרות לגניבה יהיו שונות, או כוללות השתתפות עצמית. לעיתים יקוזזו ממחיר המחירון כל מיני הורדות ערך בשל עברו של הרכב, אך קיזוזים אלה צריכים להיות ברורים לכם בעת רכישת הביטוח ולא רק ביום בו הגשתם לחברת הביטוח טופס תביעה על גניבת הרכב. מעבר לכך פוליסות הביטוח השונות יכולות להציע פיצויים וכיסויים אחרים, כמו רכב חלופי לתקופה מסוימת, פיצוי לגניבת חפצים אישיים מהרכב, פיצוי על גניבת חלק מהרכב או מהאבזור שלו.
מה חברת הביטוח מבקשת כדי להפעיל את הביטוח המקיף?
רכבכם נגנב, ולאחר הפנמת האובדן והתאוששות מההלם, אתם רוצים לפנות אל חברת הביטוח ולהפעיל את הביטוח המקיף שרכשתם. מה חברת הביטוח תבקש מכם?
הנהלים והמסמכים המדוייקים משתנים מחברה לחברה, אך כולם יבקשו:
- אישור משטרה על הגניבה
- מפתחות הרכב
- צילום תעודת זהות של בעלי הרכב
- טופס תביעה של חברת הביטוח
מכאן ששני הצעדים הראשונים הם הגשת תלונה למשטרה ולאחר מכן יצירת קשר עם חברת הביטוח או סוכן הביטוח. אל תחכו, כי חברות הביטוח מצפות מכם לא להתמהמה ולפעול מהר.
עוד על תהליך הגשת תביעת ביטוח מקיף תוכלו לקרוא במאמר "מה עושים במקרה של גניבת רכב?"
הנתונים המוצגים כאן מראים על מגמות, אך אינם מגדירים בצורה מדוייקת את הסיכון לגניבת הרכב שלכם. בפועל עליכם לערוך את החישוב בעצמכם: כמה השקעתם ברכב שלכם וכמה יעלה לכם להחליפו אם יגנב, לעומת עלות ביטוח מקיף לרכב. את עלות ביטוח הרכב תוכלו לחשב באמצעות דף "השוואת ביטוח רכב". אתם יכולים להתייחס לקריטריונים המוצגים כאן – סוג הרכב והיכן אתם גרים, אך בסופו של דבר, אם ברשותכם רכב יקר שטרחתם על אבזורו – רצוי שתרכשו ביטוח מקיף ולא משנה היכן אתם גרים או מה צבע הרכב.
להשוואת מחירי ביטוח רכב >>